ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Παραδόσεις και ζωή, ψηλά στα 1750 μ.!

* Κανόε - καγιάκ στη λίμνη στη Βασιλίτσα και ποδηλατάδα

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2015 8:21

 

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Του Κώστα Τσόλα

Τη Βασιλίτσα της Πίνδου τη γνωρίζουμε κυρίως για το χιονοδρομικό της κέντρο και τις μοναδικές πίστες όπου τον χειμώνα σκιέρ από όλη την Ελλάδα, απολαμβάνουν το χιόνι και τη θερμή φιλοξενία. Πέρα όμως από τα σαλέ και το όμορφο κοσμοπολίτικο περιβάλλον η περιοχή της Βασιλίτσας δίνει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, μακριά από τα βλέμματα των πολλών με ηρεμία, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και φυσικά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Οι περισσότεροι φυσικά δεν γνωρίζαμε ότι στη Βασίλιτσα πίσω από το βουνό Γομάρα (με υψόμετρο 1978 μέτρα, όπως και ο Κίσσαβος) στα 1750 μ. υπάρχει μια λίμνη η οποία μάλιστα πέρα από τις παραδόσεις έχει και ζωή. Με αφορμή το πρόσφατο αντάμωμα των Βλάχων δίπλα στη λίμνη και από τα ρεπορτάζ της «Ε», αλλά και της ΕΡΤ η λίμνη έγινε ευρέως γνωστή.

Εκεί, εκτός από τις δρακόλιμνες του Σμόλικα και της Πίνδου επιβιώνει και ο προϊστορικός Αλπικός Τρίτωνας, μοιάζει με μικρό δράκο, είναι ένα αμφίβιο με μήκος 8 - 12 εκ. με γκρίζα - καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Είναι ένα από τα τρία είδη τριτώνων της Ελλάδας.

Ένα, λοιπόν, από τα καλοκαιρινά ορεινά σπορ συνάντησε ο φακός της «Ε» στη λίμνη της Βασιλίτσας, στο περιθώριο του ανταμώματος. Πρόκειται για το κανόε - καγιάκ μέσα στη λίμνη. Δύο αθλητές από την Κόνιτσα, ο Δημήτρης και ο Γιώργος άφησαν για λίγο τον Βοϊδομάτη και για πρώτη φορά έπεσαν με τα κανό τους στη λίμνη. Η εμπειρία όπως

μας είπαν μοναδική και αρκετά επικίνδυνη για πρώτη φορά. Ωστόσο μετά το πρώτο βάπτισμα θα συνεχίσουν να αθλούνται στη λίμνη και κάνουν προτάσεις και σε άλλους να το τολμήσουν, αρκεί όπως είπαν χαρακτηριστικά να προστατεύσουν το περιβάλλον από τα σκουπίδια. Η λίμνη της Βασιλίτσας βρίσκεται από το Χιονοδρομικό στο δρόμο προς Δίστρατο μόλις ένα χιλιόμετρο μετά, δεξιά.

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΒΟΥΝΟΥ

Επίσης εκεί πάνω στα ψηλά βουνά της Πίνδου και σε υψόμετρο περίπου 1.500 μ. συναντήσαμε τυχαία στο δρόμο τον ποδηλάτη Ηρακλή από τη Θεσσαλονίκη. Το ποδήλατό του δεν έμοιαζε με τα άλλα ποδήλατα βουνού. Ο αθλητής λάτρης του βουνού διέσχισε πολλές διαδρομές στην Πίνδο. Στη φωτογραφία διακρίνεται με φόντο στο βάθος, το δεύτερο ψηλό βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα στα 2.637 μέτρα, υψόμετρο.

Ο ποδηλάτης ήταν φυσικά εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα κυρίως για την επισκευή τυχόν βλάβης στο ποδήλατό του. Και είναι φυσικό, στις περιοχές εκείνες που δεν υπάρχει καν βενζινάδικο είναι δυνατόν να υπάρχει... ποδηλατάδικο;

Όμορφα τα βουνά και το καλοκαίρι, άλλοι τα επισκέπτονται για τις γιορτές και τα πανηγύρια και τα καλά ψητά και άλλοι για διαφορετικές μοναχικές πολλές φορές διαδρομές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass