ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Σέριφος το νησί του Κύκλωπα...

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2014 22:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:25

 

ΣΕΡΙΦΟΣ, Αποστολή: Κώστας Τσάντζος

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς καλοκαιρινούς κι όχι μόνο προορισμούς είναι η Σέριφος, στην καρδιά του κεντρικού Αιγαίου. Η Σέριφος, ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων με τους πανέμορφους οικισμούς της, με τους λιγοστούς και φιλόξενους κατοίκους τους, μαγεύει και ενθουσιάζει τους χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και μη. Τοπία κυκλαδίτικα, μοναδικά, στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Η Σέριφος ένα νησί με μεγάλη ιστορία, από τα αρχαία χρόνια, σημαντικό για τα μεταλλεία του από τους πρωτοκυκλαδίτικους χρόνους,

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν συμπατριώτες μας, Θεσσαλοί Αιολείς, ενώ αργότερα αποίκισαν εκεί Ίωνες από την Αθήνα.

Θεωρείται ότι είναι το νησί των Κύκλωπα Πολύφημου, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο και την Οδύσσεια στο πολύχρονο ταξίδι του για την Ιθάκη ο Οδυσσέας φεύγοντας από την Τροία η μοίρα τον έφερε στο νησί των Κυκλώπων. Μάλιστα η παράδοση μετέφερε στη σημερινή πραγματικότητα ένα κομμάτι του μύθου όπου ο Κύκλωπας Πολύφημος, τυφλός πλέον από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του πέταξε προς το καράβι τους έναν βράχο. Ο βράχος αυτός είναι στα βόρεια του νησιού. Υπάρχει η σπηλιά του Κύκλωπα στα νοτιοδυτικά του νησιού και τα απομεινάρια του θρόνου του που βρίσκονται στην περιοχή Μέγα Λιβάδι.

Ο Περσέας μεγάλωσε στη Σέριφο όταν ήρθε στο νησί με τη μητέρα του Δανάη και αργότερα επέστρεψε με την κεφαλή της Μέδουσας. Αρχαία νομίσματα από τη Σέριφο απεικονίζουν τον Περσέα, την Μέδουσα και τον Σερίφιο βάτραχο.

Η μυθολογία όμως καθώς και η αρχαία ιστορία του νησιού δεν σταματάει εδώ, ο επισκέπτης με το που θα βρεθεί στο νησί παρασύρεται από δύο διαφορετικούς αρχικά κόσμους. Εκείνον του μύθου και της ιστορίας και εκείνον της σημερινής πραγματικότητας που προσφέρει μοναδικές απολαύσεις.

Κι όμως και οι δύο αυτοί κόσμοι ενώνονται και κάτω από τον υπέροχο κυκλαδίτικο ουρανό και τη θαλασσινή αύρα του Αιγαίου, ανταμώνουν και προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές μοναδικές.

 

Η ΣΕΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 

Στις Κυκλάδες, μόλις 73 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται η ερωτική Σέριφος. Το φυσικό λιμάνι του νησιού είναι το Λιβάδι όπου και είναι το τουριστικό κέντρο του νησιού. Στον παραλιακό δρόμο ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα. Από εστιατόρια και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και κυκλαδίτικα εδέσματα δίπλα στο κύμα, καφετέριες, bars, σουβλατζίδικα έως και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, mini markets, ενοικιάσεις μότο και αυτοκινήτων, καθώς και μικρά μαγαζάκια για ψώνια καi souvenir. Η φιλοξενία των ντόπιων, το ελαφρύ αεράκι και το καταγάλανο του Αιγαίου εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη που απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Ελάχιστα χιλιόμετρα από το Λιβάδι και σε υψόμετρο περίπου στα 200 μέτρα βρίσκεται η Χώρα (Σέριφος) που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα παραδοσιακά λευκά σπίτια είναι ενωμένα μεταξύ τους, με την τετράγωνη αρχιτεκτονική των κτιρίων σε συνδυασμό με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια να συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό, κυκλαδίτικο. Μικρά μαγαζάκια «Ρακάδικα» αριστερά και δεξιά στα μονοπάτια καθώς και στην κεντρική πλατεία «πιάτσα», σερβίρουν καφέ, ρακόμελο και ντόπια ξυνομυζήθρα. Στην πλατεία επίσης δεσπόζει το Δημαρχείο όπου στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο.

Στη Χώρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γίνεται το festival όταν έρχονται καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο κάθε νύχτα στη Χώρα είναι μοναδική από τραγούδι, θέατρο και άλλες δραστηριότητες. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτα ενοικιαζόμενα δωμάτια παραπλεύρως των μονοπατιών και στις δύο περιοχές της Χώρας, Άνω και Κάτω Χώρα, καθώς και εκκλησάκια στις άκρες του βράχου που όποιος τα επισκεφτεί, βγαίνοντας, θα αποζημιωθεί με τη θέα της χρυσαφένιας από τον ήλιο αμμουδιάς που σμίγει με τα καταγάλανα και ήρεμα νερά του Αιγαίου. Απέναντι φαίνεται η Σίφνος και στο βάθος η Μήλος.

Το νερό της Σερίφου από τις περίπου 120 διάσπαρτες πηγές είναι πλούσιο σε μέταλλα γι’ αυτό και αποτελεί στάση ανεφοδιασμού για κάθε είδος πλοίου.

Οι προσβάσιμες παραλίες του νησιού είναι 12 από σύνολο 72. Οι μικροί κολπίσκοι που ενώνονται με το βαθύ μπλε του πελάγους σχηματίζουν παραλίες μαγικές, που με τον ίσκιο από τα αλμυρίκια (δέντρα που φυτρώνουν στις παραλίες) είναι ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία. Στις άλλες απομακρυσμένες χρυσαφένιες αμμουδιές μπορείς να πας μόνο με θαλάσσιο μέσο.

Δίπλα και ενωμένα με το Λιβάδι είναι η περιοχή τα Λιβαδάκια και ο Ράμμος. Στα Λιβαδάκια βρίσκεται οργανωμένο camping για τους φυσιολάτρεις και όχι μόνο. Αξέχαστη θα μας μείνει η ρεβυθάδα και ο κρασάτος κόκορας του κυρ - Αλέξανδρου που με την αδερφή του Βασιλεία έχουν μια οικογενειακή επιχείρηση πρότυπο που διαθέτει δωμάτια, καφετέρια, ξαπλώστρες και εστιατόριο στα Λιβαδάκια.

Προσπερνώντας τον Ράμμο και την παραλία του το Καράβι και συνεχίζοντας στο δυτικό οδικό δίκτυο φτάνουμε στον βελούδινο κόλπο του Μυρτώου πελάγους όπου εκεί βρίσκονται η Βάγια, το Γάνεμα και ο Κουταλάς. Στη συνέχεια και αφού περάσουμε τη σπηλιά του Κύκλωπα, σε άλλο κόλπο είναι το Μεγάλο Λιβάδι όπου βρίσκονται ακόμη τα μεταλλεία στις πλαγιές και το ερειπωμένο νεοκλασικό κτίριο που ήταν έδρα της μεταλλευτικής εταιρίας. Στην πορεία μας περιμετρικά του νησιού στα βόρεια συναντάμε τη Συκαμιά, την Παναγιά, τον Πύργο, τον Κένταρχο, τη Μονή των Ταξιαρχών και την παραλία του Πλατύ Γιαλού. Στην πορεία μας για το λιμάνι της νήσου είναι ο κόλπος του Αγ. Ιωάννη, του Αγ. Σώστη και η διεθνώς βραβευμένη παραλία Ψιλή Άμμος.

Μαγευτικός προορισμός και για τον Σεπτέμβρη με την ηρεμία του νησιού να αποζημιώνει πλήρως τον επισκέπτη. Σίγουρα όταν ανεβαίνεις στο πλοίο της επιστροφής οι εικόνες που σε συντροφεύουν και οι αναμνήσεις που θα κουβαλάς είναι η δεξαμενή που θα βουτάς όταν θες λίγο ήλιο στον παγωμένο χειμώνα, μέχρι την επόμενη συνάντηση, το επόμενο καλοκαίρι.

«Μπροστά στη Ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα όλων των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία», γράφει άλλωστε ο Οδ. Ελύτης για το νησί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass