Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Δαμάζοντας τα κύματα!

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:56

Του Λεωνίδα Τζέκα

Βρίσκομαι στον Αγιόκαμπο, στην παραλία, με τη φωτογραφική μου μηχανή πανέτοιμη και χαζεύω μια παρέα που ετοιμάζεται να μπει στη θάλασσα για κάνει serf. Ο καιρός είναι ιδανικός αυτές τις μέρες για θαλάσσια σπορ. «Μποφόρια, αέρας, κύματα ο ιδανικός συνδυασμός για τους λάτρεις του serf και του kitesurfing» μου λέει ο Βασίλης που μαζί με τα φιλαράκια του είναι έτοιμοι να δαμάσουν τα κύματα.

Καθώς φοράει τη στολή και ετοιμάζει τον εξοπλισμό του, συνεχίζουμε την κουβεντούλα μας, εγώ προσπαθώ να βγάλω ένα καλό πορτρέτο. «Παρακολουθούμε συνέχεια το μετεωρολογικό, και όταν είναι κατάλληλος ο καιρός φορτώνουμε στο αυτοκίνητο τον εξοπλισμό και τρέχουμε να προλάβουμε τους αέρηδες. «Τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να ασχοληθεί κάποιος μ’ αυτά τα σπορ», ρωτώ.

«Όλοι, αρκεί να ξέρουν κολύμπι, να είναι εξοικειωμένοι με τη θάλασσα, να έχουν καλή φυσική κατάσταση και το κυριότερο να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από μια παρέα νέων που ήθελε να διασκεδάσει στις παραλίες στην Αμερική. Το surf -η ιστιοσανίδα στα ελληνικά-, είναι ένα άθλημα που συνδυάζει το surf με την ιστιοπλοΐα. Οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή ενός σκάφους που έμοιαζε με τα σημερινά windsurf έγιναν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στα τέλη του 1940. Στις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές τροποποιήσεις που κατέληξαν στο windsurf που ξέρουμε σήμερα. Στη δεκαετία του 1970 το άθλημα αυτό άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην Ευρώπη και το 1984 έγινε Ολυμπιακό άθλημα.

Αργότερα κάποιοι φανατικοί λάτρεις του σπορ πρόσθεσαν ένα αλεξίπτωτο στην σανίδα, δημιουργώντας ένα νέο σπορ το kitesurfing που διακρίθηκε για τα θεαματικά άλματα που έκανε ο αθλητής – η ιστορική αναφορά του Βασίλη είχε ενδιαφέρον, καθώς παρατηρούσε τα παιδιά της παρέας να ρίχνουν τις σανίδες τους στη θάλασσα. «Δύο ή τρία μποφόρ είναι αρκετά για το kitesurfing ενώ για το windsurf χρειάζεται παραπάνω. Είναι από τα αθλήματα-χόμπι προσιτά για όλους αρκεί να τα αγαπήσεις και να αφιερώσεις στην αρχή χρόνο, παρακολουθώντας κάποια μαθήματα. Μετά βρίσκεις την κατάλληλη παρέα, στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται μ’ αυτά τα σπορ, και όλα γίνονται πιο εύκολα. Οι διεθνείς ομοσπονδίες και τα επαγγελματικά σωματεία του είδους αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές ακτές διαθέτουν ιδανικές συνθήκες αέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το λόγο αυτό η παγκόσμια ένωση των επαγγελματιών windsurfers διοργάνωνε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο νησί της Πάρου, ενώ το αντίστοιχο του kitesurfing γίνεται στην παραλία Πούντα της Πάρου. Η Ελλάδα διαθέτει αρκετές παραλίες που συναντιούνται οι λάτρεις του αθλήματος (ή παραλίες Χιονιά και Κουρεμένος στην Κρήτη, το Πρασονήσι στη Ρόδο, η Κέφαλος στην Κω, στην Νάξο η Πλάκα – Όρκος – Μικρή Βιγλα, στην Πάρο η Χρυσή Ακτή – Τσερδάκια, στην Λευκάδα η Βασιλική και στον Κορινθιακό Κόλπο οι Ακτές Δωρίδας και Ναυπάκτου). Περιοχές όπου η θάλασσα είναι ήσυχη, οι τοπικοί άνεμοι που πνέουν αυξάνονται σταδιακά από το μεσημέρι και δίνουν μεγάλες ταχύτητες για εκπληκτικές επιδόσεις στις ιστιοσανίδες, ενώ στα kitesurf τη δυνατότητα για θεαματικά άλματα. Τα μέρη αυτά μαζεύουν λάτρεις του σπορ όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. «Και τώρα δράση!» -ήταν τα τελευταία λόγια του Βασίλη που σήκωσε το πανί στον ουρανό έριξε τη σανίδα στο νερό και χάθηκε στη θάλασσα.

Αρκετός κόσμος μαζεύτηκε στην παραλία για να παρακολουθήσει το όμορφο θέαμα. Εγώ προσπαθούσα να τραβήξω θεαματικές φωτογραφίες, καθώς ο αέρας δυνάμωνε και σήκωνε την άμμο.

Τα πανιά με τα ζωηρά τους χρώματα κεντούσαν τον θαλασσινό καμβά ενώ οι αθλητές προσπαθούσαν να δαμάσουν τα κύματα και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους κάνοντας φανταστικά άλματα μαγεύοντας τον κόσμο που τους παρακολουθούσε. Η αδρεναλίνη στα ύψη...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass