Η επιστήμη μίλησε: Ξεχυθείτε στις παραλίες χειμώνα- καλοκαίρι

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2023 13:27

Για έναν άνθρωπο μπορεί το ταξίδι με το πλοίο Ραφήνα Μύκονος να είναι αυτό, που θα τον κάνει να ηρεμήσει.

Για κάποιον άλλον μια μεγάλη απόδραση στη φύση, η πεζοπορία και η διανυκτέρευση σε ένα καταπράσινο βουνό είναι πηγή ευτυχίας. Το τι συνιστά ευτυχία για τον καθένα δεν είναι εύκολο να ορίσει κανείς, καθώς είναι υποκειμενικό ζήτημα. Αυτό όμως που οι επιστήμονες υποστηρίζουν είναι, ότι η παραλία και μια στάση στη θάλασσα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας ενός ανθρώπου. 

Ο περίπατος ενισχύει την ψυχική μας ευεξία

«Το να βρίσκεται κανείς στη φύση ή και σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο ευνοεί το αίσθημα ευεξίας, που αισθάνεται κανείς» λέει η κλινική ψυχολόγος Aura Priscel De Los Santos. Ακόμη κι αν απεχθάνεστε τον τρόπο, που η άμμος κολάει στα πόδια σας το να θέτετε σε προτεραιότητα τις εξορμήσεις σας στον καθαρό αέρα είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος να δείξετε την αυτο- φροντίδα. Για τον σκοπό αυτό δε χρειάζεται να ζείτε κοντά στη φύση, ακόμη κι ένας σύντομος περίπατος στο οικοδομικό τετράγωνό της πολυκατοικίας, λειτουργεί ευεργετικά.

Αφήνοντας το σπίτι για λίγο κάνουμε πράγματα, που επηρεάζουν θετικά το μυαλό μας. Οξυγονώνουμε το μυαλό μας, ασκούμαστε, βλέπουμε διαφορετικά πράγματα ή απλώς αποσυνδεόμαστε από οτιδήποτε μας αγχώνει.

Ραφήνα Τήνος: Ευκαιρία για ψυχική ανάταση

Αν μιλάμε για πνευματική και ψυχική ανάταση, τότε συνιστάται το δρομολόγιο Ραφήνα Τήνος. Η ηρεμία που βιώνει κανείς στο νησί, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται κανείς για να αποσυνδεθεί. Η ψυχική κόπωση, που βίωσαν τελευταία οι άνθρωποι, ανέδειξε τη σημασία της αποσύνδεσης. Μια βαθιά εισπνοή κι εκπνοή, μια παύση και ύπαρξη στο τώρα: Όλα συνιστούν όσα το «υπάρχω στο τώρα» σημαίνει. Ένα μικρό σνακ ή ένα αφέψημα για αναζωογόνηση και είστε έτοιμοι για την απόδραση στη φύση. Αν παρόλα αυτά ακόμη δεν πειστήκατε για το ότι η παραλία ή η φύση είναι απαραίτητες για την αυτο-φροντίδα σας, τότε δείτε τους ακόλουθους 3 επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους.

  1. 1.       Η παραλία σας βοηθά να αποσυνδεθείτε και να επανασυνδεθείτε

Υπάρχει ένα μέρος, που πολλοί ορίζουν ως το δικό τους happy place. Αυτό το μέρος ευτυχίας είναι μια τοποθεσία, στην οποία αισθάνεστε ασφάλεια κι ευεξία. Το να βρίσκεται κανείς εκτός σπιτιού αποπνέει μια ελευθερία, κίνηση, μια βαθιά εκτίμηση των χρωμάτων της φύσης. Είναι το να συντονίζεται κανείς με την ανάσα του, την κινητήριο δύναμή του και η αποκοπή από κάθε στρεσογόνο κατάσταση. 

Φανταστείτε να έχετε το αγαπημένο σας βιβλίο, να βυθίζετε τα δάχτυλα των ποδιών στην υγρή, μαλακή άμμο ή απλώς να αφαιρείστε ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο. Το μυαλό αδειάζει καθώς βυθίζεστε σε αυτή την εμπειρία- πραγματική επαναφόρτιση ενέργειας!

  1. 2.       Ραφήνα πάρος: Μπείτε σε νοοτροπία διακοπών

Ακόμη κι αν δεν ταξιδέψετε με το πλοίο Ραφήνα Πάρος, επισκεφθείτε μια παραλία και φανταστείτε, ότι ταξιδεύετε. Είναι ακριβώς όπως, όταν σχεδιάζετε μια απόδραση για το Σαββατοκύριακο και δεν υπάρχει το παραμικρό, που να μπορεί να σας εμποδίσει. Η κλινική ψυχολόγος, Aura Priscel De Los Santos, εξηγεί ότι εφόσον η παραλία είναι συνυφασμένη με ηρεμία και ησυχία, η υιοθέτηση της παραλίας ως χαρούμενου τόπου είναι λογική.

Πηγαίνοντας κανείς μια βόλτα στη θάλασσα αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε διακοπές, ακόμη κι αν δεν είναι. Ο καθαρός αέρας, η μυρωδιά της θάλασσας, η άμμος, η ανάμνηση των ευχάριστων στιγμών, που περάσατε στη θάλασσα, αποπνέουν αέρα διακοπών. Ακόμη όμως κι αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε θάλασσα, μια βόλτα στο πάρκο και λίγες στιγμές χαλάρωσης θα σας βάλουν στο κλίμα.

  1. 3.       Η ψυχική ανάταση σας βοηθά να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις

Όταν δεν αισθάνεστε καλά ή όταν δεν αισθάνεστε ο εαυτός σας είναι εύκολο να υπούψετε σε καταστάσεις, που σας καταβάλλουν. Σύμφωνα με την De Los Santos από τη στιγμή που βρίσκεστε σε ένα σημείο, που προάγει τα θετικά σας συναισθήματα, μπορείτε να αντιδράσετε καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μάλιστα η ίδια υποστηρίζει, ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση μας ωφελεί ως προς την ποιότητα του ύπνου, στη δημιουργικότητα και το ανοσοποιητικό.

Επομένως ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αποδράσετε από την Αθήνα παίρνοντας το πλοίο της γραμμής Ραφήνα Ανδρος, μπορείτε να επωφεληθείτε με άλλους τρόπους. Βγείτε έξω, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο, περπατήστε το τετράγωνο ή βγείτε στον κήπο. Δώστε στον εαυτό σας λόγο χρόνο.

Και αν η έξοδος δεν είναι εφικτή;

Υπάρχει κι εκείνο το ενδεχόμενο να μην είναι εύκολο να βγείτε έξω. Δεν υπάρχει διέξοδος προς την ευτυχία; Κι όμως υπάρχει ακόμη και στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού. Συγκεκριμένες ορμόνες στον οργανισμό ευθύνονται για την αίσθηση ευεξίας κι ευτυχίας, που έχουμε ύστερα από ορισμένες δραστηριότητες. Έτσι δεν έχει κανείς παρά να ενεργήσει αναλόγως για να κάνει τον εαυτό του χαρούμενο.

Για παράδειγμα το να τραγουδάτε στο μπάνιο -κι ας είστε κακόφωνοι- έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση ντοπαμίνης. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας. Από την άλλη κάνοντας μασάζ στον εαυτό μας εκκρίνεται οξυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης. Χαμογελώντας -ακόμη και στα ψέματα- εκκρίνεται σεροτονίνη και με τον χορό, όπως και με κάθε μορφή γυμναστικής, παράγονται ενδορφίνες. Οι τελευταίες ευθύνονται για το αίσθημα ευφορίας, που αισθανόμαστε μετά τη γυμναστική.

Και η νυχτερινή ρουτίνα προάγει την ευτυχία

Στο κυνήγι της ευτυχίας δε χρειάζονται μεγάλες θυσίες ούτε πολλά έξοδα. Σαφώς και τίποτα δεν αντικαθιστά τη φύση και τον καθαρό αέρα, αλλά σε περίπτωση που αυτό δε γίνεται, μπορείτε να το πετύχετε στον χώρο σας. Υιοθετήστε μια βραδινή ρουτίνα: Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές πριν τον ύπνο, διαλογιστείτε, γράψτε στο ημερολόγιό σας κι εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Μπορεί το επόμενο ταξίδι να αργεί. Παρόλα αυτά αρκεί να φανταστείτε, ότι μπαίνετε στο πλοίο Paros Tinos, αρκεί για να νιώσετε καλύτερα. Και ας είναι το ταξίδι σας, απλώς νοερό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass