Τσάι του Ολύμπου!

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2014 0:47 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:57
 
Βρίσκομαι σ΄ ένα από τα καφενεία στην Καρυά Ολύμπου με το τσάι ανά χείρας να πίνω και να συνομιλώ γι΄ αυτό με τον Βασίλη, έναν νεαρό, που μαζί με τον αδελφό του καλλιεργεί στους πρόποδες του θρυλικού βουνού το τσάι. Η προσπάθειά τους είναι αξιέπαινη όμως αυτό που με ενδιέφερε ήταν να μάθω τα μυστικά του αφεψήματος που για αιώνες ο Έλληνας το χρησιμοποίησε ως ρόφημα αλλά και ως φάρμακο με ευεργετικά αποτελέσματα .
Οι παλιοί το λένε διαρκώς ότι το τσάι του βουνού έχει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, στοιχείο που έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι επιστημονικές μελέτες.
«Τσάι Ολύμπου, η ισχυρότερη προστασία για τον χειμώνα – ακούω τα λόγια του Βασίλη ενώ πίνω άλλη μια γουλιά. Από τον Ιπποκράτη που το συνιστούσε ως τονωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, μέχρι τον Διοσκουρίδη που το θεωρούσε ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος και μέχρι σήμερα που γνωρίζουμε για την αντι-υπερτασική, αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική δράση του, όπως και για την πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή που θωρακίζουν το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, το τσάι του βουνού παραμένει το δημοφιλέστερο ελληνικό βότανο.
Το τσάι του βουνού ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis».
Στην Ελλάδα φυτρώνουν πάνω από δέκα είδη του φυτού, ένα από τα οποία είναι και το τσάι του Ολύμπου. Το φυτό είναι αυτοφυές σε όλη τη Μεσόγειο σε υψόμετρο πάνω από τα 1000 μέτρα, σε υποαλπικές και αλπικές ζώνες, σε βραχώδη εδάφη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Είναι πολυετής πόα και ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Συλλέγεται συνήθως τον μήνα Ιούλιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Μετά τη συλλογή, τα δεμάτια του φυτού κρεμιούνται ανάποδα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο για τέσσερις ημέρες.
Το τσάι του βουνού είναι ένα εύγευστο αφέψημα, με πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας:
-μαλακτικό του λαιμού, αντιβηχικό, θερμαντικό, τονωτικό έναντι των κρυολογημάτων
– αντιβακτηριακό και ήπιο αντιμυκητιασικό, λόγω του αιθερίου ελαίου που περιέχει.
– αντιφλεγμονώδες, ακόμη και σε ρευματικές καταστάσεις
– ευστόμαχο, αντιελκωτικό
– διουρητικό και εφιδρωτικό, άρα αποτοξινωτικό και αντιοιδηματικό (για πρηξίματα)
– βοηθάει σε καταστάσεις: αγγειακών παθήσεων (αρτηριοσκλήρυνση, θρομβώσεις), σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, καταρράκτη κ.ά., λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών που περιέχει
– αποτελεί πηγή σιδήρου για τον οργανισμό
– δε διεγείρει τον εγκέφαλο και δεν προκαλεί αϋπνία αφού δεν περιέχει καφεΐνη.
Έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο στη Γερμανία έδειξε ότι βοηθάει ακόμα και στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ο σωστός τρόπος παρασκευής του έχει ως εξής, βράζετε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά, τότε ρίχνετε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνετε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι.
Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.
Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Βασίλης είναι κατατοπιστικός. Ήπια την τελευταία γουλιά, ζεστάθηκαν τα σωθικά μου βρε αδελφέ, ενώ η βροχή δεν έλεγε να σταματήσει. Με διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου πήρα το δρόμο για τη Λάρισα.
Αυτό είναι το ελληνικό τσάι του βουνού, ένα πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά φυτό που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά μας και το σπίτι μας.
Είναι η ιδανική πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ζεσταίνοντας το σώμα μας και θωρακίζοντας την υγεία μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass