ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕτΔ

Τα καρναβάλια του κόσμου!

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2014 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:43
 Από τον Λεωνίδα Τζέκα
Σήμερα η στήλη ταξιδεύει μακριά και μας μεταφέρει σε κάποια σημεία του πλανήτη όπου γίνονται τα πιο φανταχτερά καρναβάλια.
Η ηρεμία του χειμώνα διακόπτεται ευχάριστα από τα πολύχρωμα, θορυβώδη και άτακτα καρναβάλια. Μέσα στη μουντάδα του χειμώνα, σε πολλά μέρη του πλανήτη ο ήχος της σάμπα, της σάλσα, της τζαζ και της ρέγκε επιβάλλει τον τρελό ρυθμό. Όπου άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις και περιοχές φορούν μοναδικές στολές και παραδίδονται σε ένα ξέφρενο γλέντι ξεχνώντας τα προβλήματα.
Η «Ε.τ.Δ.» ταξιδεύει σε μερικές γνωστές περιοχές του πλανήτη όπου το ξεφάντωμα είναι κουλτούρα, πολιτισμός.
Η μια γιορτή συναγωνίζεται την άλλη σε πρωτοτυπία, εφευρετικότητα, κέφι και ζωντάνια, διεκδικώντας το αριστείο από τον βασιλιά Καρνάβαλο.
Ο κόσμος όμως είναι εκείνος που βραβεύει με την επιλογή του τις προκλητικές χορεύτριες του Ρίο ή τους εντυπωσιακούς μασκοφόρους με τις πλουμιστές στολές από τη Βενετία. Την ίδια στιγμή χιλιάδες τουρίστες θα στριμωχτούν και στα καρναβάλια της Νέας Ορλεάνης, της Νίκαιας, της Γερμανίας, της Ισπανίας αλλά και στην Καραϊβική. Γη, λοιπόν, ένας πλανήτης με μια εορταστική ατμόσφαιρα μοναδική για λίγες ημέρες.
Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από την Ιταλία, τον Λατίνο καρνάβαλο. Το πιο ατμοσφαιρικό καρναβάλι εκτυλίσσεται στη Βενετία. Οι μάσκες και τα κουστούμια ζωντανεύουν μια άλλη εποχή στις γόνδολες, στα κανάλια, στις γέφυρες. Ένας εντυπωσιακός πρίγκιπας περνά μαζί με τους αυλικούς του, στη στροφή, η παρέα χάνεται στα δαιδαλώδη στενάκια της πόλης και ο επισκέπτης στρέφει το βλέμμα του στους επομένους μασκοφόρους. Ξέφρενα πάρτι, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, αισθησιακοί χοροί διοργανώνονται στα περίφημα παλάτια της πόλης των Δόγηδων.
Τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό χαρίζοντας στο καρναβάλι έναν λαμπερό επίλογο.
Στο Βέλγιο προσπαθούν να οργανώσουν το μεγαλύτερο πάρτι μεταμφιεσμένων, με τον Gille (ο καρνάβαλος της περιοχής) να πραγματοποιεί την καθιερωμένη πορεία του στην Κεντρική πλατεία της πόλης χορεύοντας. Ο Gille είναι μια εκκεντρική φιγούρα. Φοράει κοστούμι στο χρώμα του άχυρου, ένα λευκό καπέλο με φτερά, ενώ είναι ζωσμένος με βαριά φασαριόζικα κουδούνια. Περίπου 800 άτομα μεταμφιεσμένα συμπληρώνουν την εικόνα στο γιορτινό κλίμα.
Ενώ στην Κολονία, στη γειτονική Γερμανία, όλα ξεκινούν το βράδυ παρουσία του Πρίγκιπα, του Χωριάτη και της Παρθένου, των τριών συμβολικών προσώπων του καρναβαλιού. Στο Μόναχο, στο Ντίσελντορφ τα αχαλίνωτα πάρτι, οι παρελάσεις, οι χοροί και η πολλή μπίρα κάνουν τους μεταμφιεσμένους ιδιαίτερα κοινωνικούς. Και όλα αυτά κάτω από το βλέμμα της φράου Μέρκελ που εδώ και χρόνια αποτελεί μόνιμο καρναβαλίστικο άρμα στις παρελάσεις.
Στην Ελβετία το ξημέρωμα της αποκριάς όλα τα φώτα ανάβουν για να υποδεχθούν τους μουσικούς με τα τύμπανα. Εκείνοι ανοίγουν το καρναβάλι της Βασιλείας. Μόλις ο ήλιος φωτίσει την πόλη όλοι τρέχουν στα μικρά εστιατόρια, εκεί γεύονται τη mehlsuppe (σούπα από αλεύρι) και ένα παραδοσιακό γλυκό από κρεμμύδι, το οποίο συνοδεύεται από καφέ και άλλους μεζέδες. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι χοροί και τα σατιρικά δρώμενα.
Στη γειτονική Γαλλία το καρναβάλι της Νίκαιας ήταν μια παγανιστική γιορτή, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή όταν το 1294 ο κόμης της επαρχίας Κάρολος Β΄, επισκέφθηκε την περιοχή για να διασκεδάσει. Από τότε το Καρναβάλι της Νίκαιας είχε βασιλική εύνοια. Καθως η πόλη μεγάλωνε οι εορτασμοί έγιναν γνωστοί ανά την υφήλιο. Κάθε χρόνο το καρναβάλι έχει νέο βασιλιά που θα οδηγήσει την παρέλαση των μεταμφιεσμένων και δεν θα λείψει ούτε φέτος ο καθιερωμένος λουλουδοπόλεμος.
Ενώ στη γειτονιά της Ιβηρικής χερσονήσου τεράστια ανδρείκελα από συμπιεσμένο χαρτί καίγονται και κάνουν τη νύχτα μέρα στη Σαλσόνα της Ισπανίας. Ακολουθούν καθημερινές παρελάσεις και χοροί στους δρόμους της πόλης. Λέγεται πως το καλύτερο καρναβάλι της χώρας γίνεται στην Τενερίφη (το μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων). Στη Σάντα Κρους τα πάρτι κινούνται σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με δυνατή μουσική και μοναδικές μεταμφιέσεις.
Στο Ρίο της Βραζιλίας γίνεται το μεγαλύτερο πάρτι στον πλανήτη. Όταν βγει η μπάντα της Ιπανέμα στους δρόμους της πόλης δίνει και την εκκίνηση του περίφημου διαγωνισμού κουστουμιού. Ο επισκέπτης του καρναβαλιού έχει να δει πάρα πολλά. Από την περίφημη παρέλαση στο Samba Drome των σχολών Samba όπου ημίγυμνες Βραζιλιάνες καλλονές μαζί με τους συνοδούς τους, ντυμένες στα φανταχτερά κουστούμια τους, χορεύουν ατέλειωτες ώρες. Είναι ένα σόου-πανηγύρι που κρατά αρκετές μέρες και μεταδίδεται από τις τηλεοράσεις σχεδόν όλης της χώρας.
Στην Καραϊβική κάθε χρόνο το καρναβάλι του Τρινιντάτ υπερχειλίζει από ενέργεια και δημιουργικότητα. Όλοι συμμετέχουν. Ο επισκέπτης δεν βλέπει απλώς το καρναβάλι αλλά το μυρίζεται, το γεύεται, το αναπνέει.
Οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν με χρώματα και φωνές. Μουσικοί και χορευτές ντυμένοι με πολύχρωμες στολές τραγουδούν και χορεύουν ασταμάτητα. Όλοι φορούν εντυπωσιακά κουστούμια και λικνίζονται στους ξέφρενους μουσικούς ρυθμούς.
Δυστυχώς, το ταξίδι μας κάπου εδώ πρέπει να σταματήσει γιατί είναι δύσκολο να περιγράψουμε τις τόσες πολλές και όμορφες γιορτές που γίνονται στον πλανήτη Γη. Γι΄ αυτό, και δεν χρειάζεται να πετάξουμε μακριά για να περάσουμε όμορφα και ωραία αλλά να ντυθούμε και να συμμετέχουμε στα πάρτι και τις γιορτές που γίνονται δίπλα μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass