Στα Άγια Μετέωρα…

Δημοσίευση: 22 Απρ 2014 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:04
 
Από τον Λεωνίδα Τζέκα
 
 
Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσιων.
Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, πλαισιωμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και δη τον ελληνορθόδοξο μοναχισμό που εξυμνεί τον δημιουργό - και - του μεγαλουργήματος αυτού, τον Θεό
Ταξιδέψαμε εκεί αυτές τις άγιες ημέρες και ο φακός της «Ε» αποτύπωσε μερικές μοναδικές εικόνες. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες πλημμυρίζουν κυριολεκτικά τα μοναστήρια, θαυμάζοντας τη φύση και τα δημιουργήματα των μοναχών που με όπλο την πίστη τους αιώνες τώρα έκτισαν και φύλαξαν τους ναούς του Θεού.
Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιο Ορος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και περίπου έξι αιώνες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γίνει μάρτυρας του ασκητικού τρόπου ζωής, να «κοινωνήσει» τη θρησκευτική ατμόσφαιρα σεβόμενος πάντα τους κανόνες των μοναχών.
Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα 'Aγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας». Δεν ανήκουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έτσι τα μοναστήρια των Μετεώρων συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιατί αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Τα κτίσματα των μονών φαίνονται σαν μία συνέχεια των βράχων, σαν μια φυσική απόληξή τους. Επίσης γιατί είναι ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός. Ακόμη, η παρουσία πολλών μοναστηριών σε έναν τόσο μικρό χώρο, καθώς και η ορθόδοξη πνευματική ζωή και άσκηση προκάλεσαν τον θαυμασμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Απορίας άξιο είναι το πώς χτίστηκαν οι 30 Μονές πάνω στους επιβλητικούς βράχους που η θέα τους, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.
Δέος, κατάνυξη και ευλαβική ατμόσφαιρα, ένας προορισμός ανεπανάληπτος.
Σήμερα, αν και τα Μετέωρα είναι μια τουριστική περιοχή, υπάρχει άνθηση του μοναχισμού και πολλοί νέοι ευλαβείς και μορφωμένοι προσέρχονται για να μονάσουν στα 6 μοναστήρια που σώζονται και λειτουργούν.
Η μοναδικότητα του συναρπαστικού κόσμου των Μετεώρων, σε συνδυασμό με την ευλάβεια και την πίστη που τον περιβάλλουν, είναι η
καθημερινότητα των μοναχών στα έξι μοναστήρια - (του Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά) - που λειτουργούν σήμερα και τα οποία είναι ανοικτά για τους επισκέπτες.
Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνία της γης για να τα θαυμάσουν και να προσκυνήσουν.
Συναντήσαμε πολλά τουριστικά γκρουπ με Κινέζους τουρίστες, που μαγεμένοι παρακολουθούσαν την ξεναγό να τους διηγείται τα πάθη του Χριστού μέσα από τις αγιογραφίες του μοναστηριού.
Οι αλλοδαποί επισκέπτες, αν και άγευτοι του κάλλους και της ομορφιάς της ορθόδοξης παράδοσης και της βυζαντινής τέχνης, πραγματικά ενθουσιάζονται. Νιώθουν σαν κάτι να τους κυριεύει. Μένουν πολλή ώρα στον ναό, προσέχουν το καθετί.
Ο «θησαυρός» των βράχων των Μετεώρων αποτελεί πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο για την Καλαμπάκα.
Ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και οι επιπτώσεις από την επιτυχία ή την αποτυχία της ετήσιας τουριστικής κίνησης, επιδρούν σημαντικά στην καθημερινή ζωή όλων επηρεάζοντας το βιοτικό επίπεδο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass