Στοκχόλμη: Η βασίλισσα του αρχιπελάγους

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:42

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα, Χαρίκλεια Βλαχάκη

Η αλήθεια είναι ότι η Στοκχόλμη δεν ανήκει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Κι όμως, η ομορφιά της, το εξαιρετικό δείγμα παλαιάς αλλά και σύγχρονης σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής, τα δεκάδες νησιά και τα νερά της Βαλτικής που διαρρέουν την πόλη, δημιουργούν ένα πραγματικά ξεχωριστό τοπίο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Η Στοκχόλμη βρέχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής ανατολικά και από τη λίμνη Μέλαρεν δυτικά. Είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Σουηδίας, αν και μετρά μόλις 860 χιλιάδες κατοίκους. Τα κεντρικά μέρη της πόλης περιλαμβάνουν δεκατέσσερα νησιά , που ενώνονται μεταξύ τους με 53 γέφυρες. Αποτελείται από δεκάδες κανάλια που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό, το οποίο συμπληρώνεται από πλωτά μπαρ, καφέ και ξενοδοχεία. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια περιήγηση με πλοιάριο στα κανάλια της, ενώ αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο μια μίνι κρουαζιέρα στα νησιά του Αρχιπελάγους είναι πολύ όμορφη εμπειρία. Έχετε υπόψη σας, ότι τα εισιτήρια για τις βόλτες με τα διαφόρων ειδών πλοιάρια θα πρέπει να τα αγοράσετε νωρίτερα μέσω διαδικτύου.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τα άψογα διατηρημένα μεσαιωνικά κτήρια, ονομάζεται Gamla Stan. Εδώ θα δείτε το Παλάτι - Kungliga Slottet, το Κοινοβούλιο - Riddarhuset, το μουσείο Νόμπελ, το Χρηματιστήριο αλλά και την πλατεία Stortorget, που πλαισιώνεται από κτίσματα χαρακτηριστικής σουηδικής αρχιτεκτονικής. Στις άλλες δύο κεντρικές περιοχές της πόλης, το Sodermalm και το Ostermalm, η μοντέρνα αρχιτεκτονική «συμβιώνει» άψογα με το μεσαιωνικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και διόλου αντιφατικό αποτέλεσμα.

Εξαιρετικό θέαμα προσφέρει και το διεθνώς γνωστό ναυτικό Μουσείο Vasa, με την διατηρημένη κατά 90% γαλέρα να συναρπάζει. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο φωτογραφίας Fotografiska, το οποίο φιλοξενεί μια πλούσια μόνιμη συλλογή αλλά και πολλές περιοδικές εκθέσεις με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το μουσείο μοντέρνας τέχνης, Moderna Museet, είναι ένας ακόμη χώρος που αξίζει να επισκεφθείτε τόσο για τα εξαιρετικά του εκθέματα, όσο και για την εκπληκτική θέα που προσφέρει.

Η ιδανική περίοδος για ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, ίσως και οι ανοιξιάτικοι.  Ο – σχετικά πάντα – καλός καιρός θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε με άνεση στην πόλη, σε σχέση με τους χειμωνιάτικους μήνες που το πιθανότερο είναι να συναντήσετε τσουχτερό κρύο και πολύ χιόνι. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες η διάρκεια της νύχτας είναι υπερβολικά μικρή και δεν διαρκεί περισσότερο από δυο ώρες. Αν είστε από εκείνους που αρέσκονται να κοιμούνται σε συνθήκες πλήρους συσκότισης, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια από τις ειδικές μάσκες ύπνου, αλλιώς δύσκολα θα καταφέρετε να κλείσετε μάτι.

Οι Σουηδοί είναι από τους πιο ευγενικούς λαούς που θα συναντήσετε, ενώ κατά την παραμονή σας εκεί δεν θα αντιμετωπίσετε την παραμικρή δυσκολία συνεννόησης. Όλοι τους μιλούν άπταιστα αγγλικά. Ζούνε σε αρκετά ήπιους ρυθμούς, χωρίς άγχος και στρες, αποτέλεσμα μάλλον και του αρκετά υψηλού βιοτικού επιπέδου. Αξιοσημείωτο είναι ότι σπάνια θα τους δείτε να τρέχουν αγχωμένοι στο δρόμο (προκειμένου να προλάβουν κάποια δημόσια υπηρεσία) ή να μιλούν στο κινητό στο δρόμο ή στο cafe. Φυσικά δεν πρόκειται να δείτε κινητό, δίπλα από τα τσιγάρα στο τραπεζάκι του μπαρ αλλά ούτε και τσιγάρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το τσιγάρο απαγορεύεται σε κάθε εσωτερικό χώρο. Ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα καφέ, επικρατεί ησυχία. Η μουσική είναι χαμηλή, όπως χαμηλόφωνες είναι και οι συζητήσεις των θαμώνων.   

Κάτι που σίγουρα δεν θα δείτε στη Στοκχόλμη είναι το ...χρώμα του χρήματος. Όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω κάρτας είτε πρέπει να πληρώσετε στο πολυκατάστημα και το εστιατόριο, είτε στη λαϊκή, στο φούρνο και στο ταξί. Μάλιστα τα τερματικά των καρτών βρίσκονται μπροστά από τα ταμεία και είναι ευθύνη του πελάτη να βάλει και να βγάλει την κάρτα και να πληκτρολογήσει το ποσό.

Το περίφημο σκανδιναβικό design είναι πανταχού παρόν. Τα μαγαζιά με έπιπλα και αντικείμενα για το σπίτι είναι δεκάδες, σε κάθε, κεντρική και μη, γειτονιά, ενώ οι τιμές τους συγκριτικά με την ποιότητα και την καλαισθησία τους, είναι πολύ καλές. Όσο αισθητή είναι η παρουσία καταστημάτων με είδη σπιτιού, άλλο τόσο είναι και η παρουσία καταστημάτων που αφορούν τα παιδιά, όπως καταστήματα ένδυσης και παιχνιδιών, απόρροια του παιδοκεντρικού συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας. Το εθνικό αυτοκίνητο των Σουηδών είναι το Volvo, με οχήματα της συγκεκριμένης εταιρείας να κυκλοφορούν στους δρόμους κατά χιλιάδες, ενώ τις ηλιόλουστες Κυριακές, προφανώς οι έχοντες, βγάζουν βόλτα στους δρόμους του κέντρου τα πανάκριβα, υπερπολυτελή supercars, τους.

Κάτι που ίσως σας κάνει εντύπωση κατά την παραμονή σας στην πόλη είναι ότι θα συναντήσετε πολλούς Έλληνες. Το ελληνικό στοιχείο έχει έντονη παρουσία στην περιοχή, από παλαιότερες εποχές, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι που καταφθάνουν εδώ για να φοιτήσουν στα σουηδικά πανεπιστήμια, εκμεταλλεύονται τις εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει η χώρα και παρατείνουν επ' αόριστο τη διαμονή τους.  

Δοκιμάστε

Τα περίφημα kanelbullar, που είναι μοσχομυριστά ρολάκια με κανέλλα και ζάχαρη, όπως επίσης και κέικ καρότου, με γλάσο τυριού κρέμα. Στα αλμυρά μη φύγετε από τη Στοκχόλμη αν δεν φάτε smörgåstårta, που είναι μια τούρτα σάντουιτς, με ρέγγα, αγγούρι, αυγό και πολλά άλλα υλικά, το παραδοσιακό και άκρως παχυντικό pytt i panna, ένα πιάτο με πανσέτα και τηγανητές πατάτες κομμένα σε μικρά κυβάκια και σερβιρισμένα με αυγό μάτι, αλλά και τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Αγορά Τροφίμων της Στοκχόλμης, την Ostermalms Saluhall, η οποία στεγάζεται σε ένα παλαιό κτίριο-αποθήκη και φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, αλλά και δεκάδες πάγκους με εξαιρετικά ψαρικά, τυριά, αλλαντικά και κρέατα.

 

Καλή ζωή

Κάντε κυριακάτικο brunch – ειδικά αν πετύχετε μέρα με πολύ ήλιο – στο t-bar του ξενοδοχείου Diplomat στον παραλιακό δρόμο του Ostermalm, απολαύστε ένα από τα εξαιρετικά κοκτέιλς στο μπαρ Babylon, στη νεανική περιοχή SoFo στο Sodermalm, ή αν είστε τολμηροί επισκεφθείτε το Ice Bar του ξενοδοχείου Nordic Sea. Η εμπειρία είναι μοναδική, αλλά η είσοδος κοστίζει περίπου 20 ευρώ και θα πρέπει να κάνετε από πριν την κράτησή σας έστω κι αν παραμείνετε εκεί για λίγη ώρα.

 

Tip

Οι τιμές – βάσει των ελληνικών δεδομένων – είναι αρκετά υψηλές. Εννέα σουηδικές κορώνες (SEK) να αντιστοιχούν, περίπου, σε 1 ευρώ. Ένα μπουκαλάκι νερό κοστίζει γύρω στα 2 ευρώ, ενώ ένας καφές περίπου 4. Μια μερίδα φαγητού κοστίζει κατά μέσο όρο 12 με 15 ευρώ, ενώ από τα πιο οικονομικά πράγματα που μπορείτε να φάτε στη Στοκχόλμη είναι το σούσι ή οτιδήποτε έχει σολομό. Και το αλκοόλ είναι αρκετά ακριβό, με το ποτήρι κρασί να κυμαίνεται περίπου στα 10 ευρώ. Το πιο συμφέρον είναι πιείτε βαρελίσια μπίρα ή τις λεγόμενες light, με χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Το εισιτήριο του μετρό είναι ιδιαίτερα ακριβό, αγγίζοντας τα 3,5 ευρώ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διαδρομή από και προς τα δύο αεροδρόμια της περιοχής της το Arlanda και το Skavsta, που φτάνει τα 30 ευρώ. Κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κάποιοι τουριστικοί οδηγοί, αν σας φαίνεται ακριβή η Στοκχόλμη, επισκεφθείτε πρώτα την Κοπεγχάγη, και θα αλλάξετε γνώμη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass