Διακοπές για όλα τα γούστα

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:31

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα

Κάθε καλοκαίρι η ίδια συζήτηση. Πότε θα πάμε; Που; Με πόσα λεφτά; Με τα παιδιά ή χωρίς; Ζευγάρι ή παρέα; Και είναι φυσικό με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής και εκατοντάδες νησιά το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Οι επιλογές είναι πολλές και ικανές να καλύψουν από τους πιο χαλαρούς έως και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Κοσμοπολίτικες διακοπές

Με προεξάρχουσα τη Μύκονο, τα κοσμοπολίτικα νησιά στην Ελλάδα είναι ουκ ολίγα. Αν αυτό που θέλετε από τις διακοπές σας είναι να κάνετε καλή ζωή, να μείνετε σε βραβευμένα ξενοδοχεία, να γευθείτε υψηλή κουζίνα και να συναντήσετε και μερικούς διάσημους στα πέτρινα σοκάκια, τότε η Μύκονος, οι Σπέτσες, η Πάρος και εσχάτως η Πάτμος είναι τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι. Εκεί χτυπάει η νυχτερινή ζωή της χειμωνιάτικης Αθήνας, εκεί βρίσκονται από τα πιο in bars εκεί και οι πιο trendy μπουτίκ. Στη Μύκονο και στην Πάρο είναι πιο πιθανό να τρώει δίπλα σας κάποιο σελέμπριτι, της εγχώριας και μη σόουμπιζ, ενώ στις Σπέτσες και την Πάτμο, που έχουν πιο εστέτ χαρακτήρα, θα δείτε εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου και γόνους εφοπλιστικών οικογενειών.

Στην άγονη γραμμή

Σε αυτά τα νησιά, που εξαιτίας της μακρινής απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και της αραιής συγκοινωνίας, είναι που θα ανακαλύψετε τους πιο όμορφους θησαυρούς που κρύβει αυτή η χώρα. Από τη Γαύδο και το Καστελόριζο ως τις μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσι) αναζητήστε και σίγουρα θα βρείτε την απόλυτη ηρεμία. Στην Αστυπάλαια θα θαυμάσετε το γεμάτο ψηλούς βράχους και λόφους τοπίο, τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τα γραφικά χωριά, στο Καστελόριζο κάντε βόλτα με βαρκάκια σε απόμερες παραλίες και κοντινά νησιά και στη Νίσυρο απαθανατίστε την έντονη αντίθεση που δημιουργούν τα παραδοσιακά λευκά σπίτια με το σκούρο ηφαιστειογενές έδαφος. Στην Ανάφη θα ανακαλύψετε έναν μικρός παράδεισος, με ανέγγιχτες φυσικές καλλονές και αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά, στη Φολέγανδρος θα σας εντυπωσιάσουν οι άγριοι ορεινοί όγκοι, οι ειδυλλιακές παραλίες, τα πράσινα τοπία και οι κάτασπροι οικισμοί, ενώ στην Αμοργό, το απέραντο γαλάζιο θα σας κόψει την ανάσα και θα σας κάνει να επιστρέφεται εκεί ξανά και ξανά.

Στις κοντινές Σποράδες

Τουρίστες από κάθε μεριά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, συρρέουν κάθε καλοκαίρι στις Σποράδες για δεκάδες λόγους. Και κυρίως γιατί μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Οι γεμάτες σκιερά πεύκα παραλίες, το θαλάσσιο πάρκο με τις φώκιες Μονάχους-Μονάχους για τους λάτρεις του οικολογικού τουρισμού, οι ζωντανοί ρυθμοί στους οικισμούς, το τοπικό χρώμα που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο στο χρόνο, οι γευστικές εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σύμπλεγμα των Σποράδων. Αγαπημένη επιλογή για τους φυσιολάτρες και για όσους προτιμούν ήρεμες διακοπές – χωρίς να λείπουν οι κοσμικές και σοφιστικέ προτάσεις. Βόλτες με καϊκάκι ή φουσκωτό, φρέσκο (και φθηνό) ψάρι, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή σε γραφικούς οικισμούς συνθέτουν το προφίλ των διακοπών στις Σποράδες. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν περιορίζονται σε ένα από τα νησιά, αλλά συνδυάζουν ολιγοήμερες εξορμήσεις μεταξύ Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Σκύρου, αφού η σύνδεση ανάμεσά τους είναι τακτική. Η Σκιάθος είναι η πιο κοσμική από τις Σποράδες, με ζωντανή πόλη, καλά ξενοδοχεία και ξακουστές παραλίες. Καταπράσινη, ιδανική για λάτρεις της φύσης η Σκόπελος, με πολύ ωραίες παραλίες, γραφική χώρα και διαδρομές μέσα στα πεύκα. Την Αλόννησο θα την προτιμήσετε για τις πανέμορφες παραλίες της, την πανέμορφη χώρα αλλά και για το θαλάσσιο πάρκο, προορισμό με διεθνές ενδιαφέρον μιας και εκεί φιλοξενούνται οι φώκιες Μονάχους – Μονάχους. Πιο απομονωμένη, αλλά με συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα είναι η Σκύρος. Νησί με έντονο παραδοσιακό χρώμα, συγκεντρώνει ψαγμένους επισκέπτες που γοητεύονται από την άγρια ομορφιά της.

Στα παράλια της Λάρισας

Η ακτογραμμή των παραλιών της Λάρισας φτάνει τα 50 χιλιόμετρα ξεκινώντας περίπου από την παραλία του Μύλου Γλυμένη στα όρια με τον νομό Μαγνησίας και φτάνοντας μέχρι τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό στα όρια του νομού Πιερίας. Είκοσι όμορφες παραλίες και μικροί κολπίσκοι, στην σκιά του Μαυροβουνίου, του Κισσάβου και του Ολύμπου, σε περίπου 50 αυτά χιλιόμετρα ακτογραμμής υποδέχονται κάθε καλοκαίρι λουόμενους από όλη την Ελλάδα. Αν προτιμάτε οργανωμένες τουριστικές υποδομές επισκεφθείτε την μήκους 10 χιλιομέτρων παραλία του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας, όπως επίσης και την Κουτσουπιά, το Κόκκινο Νερό, το Στόμιο, τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό. Αν, από την άλλη, ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν πιο χαλαρές καταστάσεις, μακριά από πολύβουα beach bars, πάλι οι επιλογές σας είναι πολλές. Μύλου Γλυμμένη, Ρακοπόταμος, Πολυδένδρι, Τσιλιγιώργος, Ψαρόλακας, και Αλεξανδρινή είναι μερικές από τις παραλίες, που μπορεί να κοπιάσετε για να προσεγγίσετε αλλά τουλάχιστον θα αποζημιωθείτε από την ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά. Τέλος, αν διαθέτετε και κάποιο πλεούμενο, μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερες μικρές παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Στην όμορφη Πιερία

Οι πρώτες μέρες του καλοκαιριού ξυπνούν τη διάθεση για αποδράσεις, ανοιχτούς ορίζοντες και μαγευτική φύση. Για τους Λαρισαίους αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλίας γενικότερα, η Πιερία συνδυάζει ιδανικά την ιστορία με μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας. Στη σκιά του Ολύμπου απλώνονται ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές κι αλλού πευκώνες κατηφορίζουν ως τη θάλασσα. Το θαλασσινό μέτωπο της Πιερίας εκτείνεται σε μήκος 70 χιλιομέτρων, με πολλές οργανωμένες ακτές, απάτητες ακρογιαλιές και ξενοδοχειακές μονάδες αντάξιες του τοπίου. Η Σκοτίνα, ο Πλαταμώνας και ο Κορινός είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που θα σας μαγέψουν με τα καταγάλανα νερά τους και τις ευκαιρίες που δίνουν για θαλάσσια σπορ και διασκέδαση. Κοντά τους, το αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον με το ιερό του Διός Υψίστου, το πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα και το γεμάτο ζωή Λιτόχωρο  αποτελούν μοναδικούς προορισμούς διακοπών για κάθε γούστο και βαλάντιο.

All inclusive

Ο όρος ήρθε τα τελευταία χρόνια από το εξωτερικό, και στα ελληνικά μεταφράζεται ως ολική φιλοξενία. Τα all inclusive πακέτα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, όχι μόνο σε τουρίστες του εξωτερικού, αλλά και σε ντόπιους. Στην ουσία, όταν κάποιος επιλέξει να κάνει τέτοιου είδους διακοπές, σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα μπει στο ξενοδοχείο δε θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το συμφωνημένο ποσό, που περιλαμβάνει τη διαμονή, τα φαγητά, τα ποτά και, ίσως, τις δραστηριότητες που θα επιλέξει κάθε άτομο. Η reception προμηθεύει τον πελάτη με ένα βραχιολάκι που καλείται να φοράει καθ’ όλη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο. Συνήθως, αυτού του τύπου οι διακοπές προτιμώνται από οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προσφέρουν πλήρες πρόγραμμα διαστηριοτήτων και ψυχαγωγίας, αφήνοντας στους γονείς χρόνο για ξεκούραση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass