ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Στη θερινή Εδέμ!

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2013 14:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26

Της Έφης Τουφεξή

 Δεν φιγουράρουν ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες του κόσμου, δεν πρωταγωνιστούν στους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς και δε γίνονται αυτοσκοπός στο πλάνο διακοπών των επισκεπτών από το εξωτερικό. Είναι όμως οι αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του νομού Λάρισας! Ανατολικά, εκεί όπου το γαλάζιο του Αιγαίου «ακουμπά» το πράσινο του Κισσάβου και του Ολύμπου, χτυπά η «καρδιά» της θερινής διασκέδασης, Για τις καθημερινές μας βουτιές, για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, για τα νυχτοπερπατήματά μας, αλλά και για το «ξεκαλοκαιριό» μας.

 Από τον Αγιόκαμπο μέχρι τους Νέους Πόρους και από τον Πλαταμώνα μέχρι τη Λεπτοκαρυά… Αμέτρητα χιλιόμετρα με άμμο ή βότσαλο, απομονωμένες ή και πολυσύχναστες οι παραλίες των νομών Λάρισας και Πιερίας είναι για τους κατοίκους των δύο νομών κοινός τόπος θερινών διακοπών και διασκέδασης και κοινό μυστικό, αφού οι περισσότερες από αυτές παραμένουν σχεδόν άγνωστες, ακόμη, στις ορδές των ξένων παραθεριστών.

Οι Λαρισαίοι τις «αποικίσαμε» πριν κάποιες δεκαετίες, χτίζοντας τις παραθεριστικές κατοικίες μας. Στις αμμουδιές τους σκηνοθετήσαμε την καλοκαιρινή μας ζωή. Άλλοτε ξεγελάσαμε σε αυτές το μυαλό μας πριν ή μετά τις πραγματικές διακοπές μας.  Παίξαμε πάνω τους πολύβουα παιχνίδια. Στήσαμε τη σκηνούλα μας. Κάναμε τα πιο εύγεστα πικ – νικ. Φάγαμε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες στο χαρτί. Τα πιο φρέσκα ψάρια στις ταβερνίτσες τους.  Δαμάσαμε με τις ώρες τα κύματά τους. Αποκοιμηθήκαμε στην άμμο για τη μεσημεριανή σιέστα. «Παγιδευτήκαμε» σε ξαπλώστρες, μαξιλάρες και αιώρες υπό τους chill out ήχους της απόλυτης χαλάρωσης των beach bars τους. Με το ποτό στο χέρι και τα πόδια βυθισμένα στην άμμο χορέψαμε, γελάσαμε, φλερτάραμε. Θαυμάσαμε τα δειλινά, ερωτευτήκαμε κάποια ηλιοβασιλέματά τους. Βραδιές ανάψαμε φωτιές και με κιθάρες στήσαμε αυτοσχέδια πάρτι. Έχουμε σίγουρα φυλάξει μερικές κοκκαλίτσες και βότσαλά τους ως ενθύμια και σχεδόν όλοι κρατήσαμε ένα «μυστικό παράδεισο», έναν ορμίσκο τους για ιδιωτική χρήση… Για να του συστηθούμε πάλι και του χρόνου. Κάθε χρόνο, κάθε φορά και μια νέα συναρπαστική εικόνα, μια νέα εμπειρία προστίθεται στις αναμνήσεις των παλιών.

Κάθε καλοκαίρι ανανεώνουμε τις αναμνήσεις μας σε αυτές τις παραλίες, που συνθέτουν τη θερινή Εδέμ καλοπέρασης και διασκέδασής μας με τα άπειρα πλεονεκτήματα. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα μειονεκτήματα: 1ο Άναρχη δόμηση, «αρχιτεκτονική» του πρόχειρου λυόμενου κι έλλειψη γραφικότητας στις περισσότερες από αυτές. 2ο Δε διαθέτουν εξωτικά νερά και φοίνικες, κι ευτυχώς ούτε και τσουνάμι, που πάει πακέτο με τον εξωτισμό... 3ο Εδώ είναι μάλλον απίθανο να αναρωτηθούμε: «Μα καλά αυτός δίπλα μας δεν είναι ο Ρέμος;». Πιο πιθανό όμως, είναι να καλημερίσουμε παρά θιν’ αλός τον γείτονα, τον συνάδελφο, τις θείες μας κι όλους τους γνώριμους που νομίζαμε ότι αφήσαμε πίσω στην πόλη… Ναι, το μπάνιο στις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νομού μοιάζει σαν ολιγόωρη μαζική μετακόμιση… ειδικά τον Αύγουστο! 

 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Εύκολη πρόσβαση, κοντινή απόσταση

•Οι παραλίες των δύο νομών είναι εύκολα προσβάσιμες από το εθνικό δίκτυο. Μια ασφάλτινη περιφερειακή οδός, που ξεκινά από τον Αγιόκαμπο και φτάνει έως το Στόμιο ενώνει όλα σχεδόν τα παράλια. Ομοίως μια περιφερειακή οδός κατά μήκος της ακτογραμμής συνδέει και τις παραλίες του νομού Πιερίας. Η απόσταση του Αγιοκάμπου από τη Λάρισα είναι περίπου 60 χλμ. Ίδια περίπου με τη διαδρομή Λάρισα – Πλαταμώνα

 Πολυμορφία

Οι αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται τις βοτσαλωτές ή συνδυάζουν τα δύο είδη. Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, δεκατρία χιλιόμετρα αμμώδους ακτογραμμής με ψιλό βότσαλο!  Ομοίως οι παραλίες της Μπούκας, της Παλιουριάς, της Κουτσουπιάς. Αμμοσκέπαστες οι παραλίες Στoμίου, Ομολίου, Μεσαγγάλων, Λουτρού Καστρί, Νέων Πόρων. Βότσαλο στην Πλατιά Άμμο και στο Κόκκινο Νερό. Βοτσαλωτός κι ο Πλαταμώνας με μερικούς αμμώδεις κολπίσκους και πιο βόρεια ως το ύψος της Κατερίνης οι παραλίες Σκοτίνας, Νέου Παντελεήμονα, Λεπτοκαρυάς, Γρίτσας, Βαρικού δημιουργούν μια  απέραντη αμμουδιά με ψιλή άμμο ή βότσαλα.

 Γαλάζιες Σημαίες

Οι ακτές βραβεύονται επανειλημμένως με Γαλάζια Σημαία, ενδεικτικό των πεντακάθαρων νερών τους. Γι’ αυτό παίρνουμε τα σκουπίδια μας πίσω στη Λάρισα, αν δεν βρούμε κάδο απορριμμάτων.

 Συνδυασμός ακτής και ορεινών όγκων

Εδώ η αλμύρα της θάλασσας συναντά την ευωδία από τα δέντρα των βουνών. Οι παραλίες βρίσκονται στη σκιά του Ολύμπου και του Κισσάβου, ενώ σε περιπτώσεις το πράσινο τις «στεφανώνει».

 Θαλάσσια σπορ

Οι παραλίες της Βελίκας και του Στομίου προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για τους δαμαστές του ανέμου και των κυμάτων (wind srfing, kite surfing κ.ά). Εκτός από αγώνες ιστιοπλοΐας πανελλαδικού ενδιαφέροντος διοργανώνονται στην περιοχή πρωταθλήματα beach volley και beach soccer.

 «Πράσινο anti-stress»

Κι αν η θάλασσα δεν αρκεί, τα βουνά περισσεύουν… Οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού έχουν τη δυνατότητα επιλογής οργανωμένων ή μη δραστηριοτήτων βουνογνωριμίας και υπαίθριων σπορ. Μπορούν να περιηγηθούν στον  Κίσσαβο και τον Όλυμπο μέσω των ορειβατικών διαδρομών. Στον Κίσσαβο να κατακτήσουν το Φαράγγι της Καλυψώς με τους επτά συνεχόμενους καταρράκτες, ιδανικοί για cannoying και για rapet (σχοινοκατάβαση). Στον Όλυμπο να εξορμήσουν για ήρεμους περιπάτους μέσα στη φύση, ιππασία, ποδήλατο βουνού, εκδρομές με αυτοκίνητο 4x4. Στο δάσος του Πολυδενδρίου, που βρίσκεται στα όρια του Αγιοκάμπου, στο όρος Μαυροβούνι κι ανακηρύχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Εθνικός Δρυμός» για πικ – νικ, πεζοπορία ή ποδήλατο. Στον Παλαιό Παντελεήμονα, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, λειτουργεί και πίστα για απογείωση αλεξίπτωτου πλαγιάς, καθώς και αιωρόπτερου.

  Τόσες ομορφιές για να επισκεφθούμε

 Τα γραφικά χωριά Ανατολή, Μεταξοχώρι, την ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων στον Κίσσαβο και την αμφιθεατρική Καρίτσα με τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο. Τον οικισμό Σκλήθρο με το Λαογραφικό Μουσείο και την ορεινή Σκήτη στην πλαγιά του Μαυροβουνίου. Το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Tα χτισμένα στο βουνό των Θεών χωριά Πυργετός, Ραψάνη, Κρανιά, Αιγάνη. Τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα για ένα ταξίδι στο χρόνο σε καλντερίμια με αναπαλαιωμένα μακεδονίτικα σπίτια. Τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων με τα 600 είδη φυτών, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού. Εκεί ζουν 225 είδη αποδημητικών και υδρόβιων πτηνών, αλλά και τα θρυλικά αρπακτικά του γειτονικού Κάτω Ολύμπου. Τα μοναστήρια και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

 Ιατρικός Τουρισμός

Ιαματικές πηγές στο Κόκκινο Νερό. Αμμοθεραπεία στα Μεσάγγαλα.

 Διασκέδαση

Όσο πιο μεγάλη η παραλία τόσο και πιο οργανωμένη με beach bars, καφετέριες και αναψυκτήρια. Ομολογουμένως το δυνατό χαρτί της διασκέδασης στα παράλια είναι τα  beach bars, που κάνουν πράξη τη θεωρία της ανέμελης ζωής και της ολοήμερης ευζωίας στην αμμουδιά. Απλώνουν ξαπλώστρες, ανοίγουν ομπρέλες, ξεκουράζουν το νου, ετοιμάζουν καφέδες, πληθωρικά ροφήματα και σνακς και μετά τη δύση μας υπόσχονται στο εσωτερικό τους, ατελείωτα πάρτι, αμέτρητα σφηνάκια και δυνατά ντεσιμπέλ. Δίνουν τη δυνατότητα και για οικογενειακές συναθροίσεις με παιδικές χαρές και διαμορφωμένους χώρους για λιλιπούτειους.

Οι πιο κοσμικοί οικισμοί προσφέρουν στην «παραλιακή» τους περατζάδα για να εποπτεύσουμε την κίνηση, κοινωνικοποίηση και δεκάδες επιλογές για ποτό στα πολυάριθμα café τους, για clubbing, χορό και ξεφάντωμα.  

 Γεύσεις

Γραφικές ψαροταβέρνες και εστιατόρια υπάρχουν σε όλα τα παραλιακά χωριά. Σερβίρουν φρέσκο ψάρι, λογιών λογιών μαγειρευτά, πιάτα που ευωδιάζουν Μεσόγειο, αλλά και έθνικ.  

 Ποικιλία

Εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής. Δυνατότητα επιλογής πιο απομονωμένων ή πιο πολυσύχναστων παραλιών. Λύσεις διακοπών τόσο για τις οικογένειες όσο και για ζευγάρια και νεότερους, δεδομένου της πολυμορφίας της περιοχής.

Υποδομές

Στα παράλια του νομού Λάρισας υπάρχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις διαθέτουν τα παράλια της Πιερίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass