ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το σύμπλεγμα του καλοκαιριού!

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2013 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:33

κείμενο: Έφη Τουφεξή

 

Μυρωδιές από πεύκο, πράσινο που «φρενάρει» μονάχα σε αμμώδεις παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, αυλές με βουκαμβίλιες, ήρεμες στιγμές σε Χώρες καρτποσταλικές, ανήσυχα κοσμικά βράδια με έντονη διασκέδαση… Τα νησιά των Σποράδων μας περιμένουν να τα γνωρίσουμε. Με μια αγκαλιά, με μια επίγευση των «δώρων της θάλασσας» στο στόμα, με μια βουτιά…

 

Σκιάθος

Η κοσμοπολίτισσα

Διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες χρυσαφένιες ακτές της χώρας, παραμένει, παρά τους εμπρησμούς, ευτυχώς, καταπράσινη, είναι προσιτή για όλες τις τσέπες και προσφέρει δυνατό beachlife και έντονη νυχτερινή ζωή. …Ιδού οι λόγοι που το αγαπημένο νησί της νεολαίας γίνεται την τελευταία πενταετία δημοφιλής προορισμός και των, ανά τον πλανήτη, κοσμικών κι όχι μόνο! Διάσημοι Έλληνες και ξένοι της showbiz παρελαύνουν, κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι της, Έλληνες, Άγγλοι, Ιταλοί και Σκανδιναβοί την ερωτεύονται και η Σκιάθος ξαναζεί τη δεύτερη νιότη της μετά τις αρχές του ’70, που η τουριστική ανάπτυξη της χτύπησε την πόρτα.

Το παράδοξο με την Σκιάθο είναι ότι όλος κι όλος ο οικισμός είναι η Χώρα, της οποίας το δυτικό φυλάει καλά το «ατού» του και διατηρεί την παραδοσιακή φυσιογνωμία του με τα στενά σοκάκια και τα διώροφα πέτρινα αρχοντικά με τους ολάνθιστους κήπους. Στην είσοδο του λιμανιού τους επισκέπτες υποδέχεται η πευκόφυτη χερσόνησος Mπούρτζι, με το βενετσιάνικο φρούριο – στολίδι, που είναι σήμερα πολιτιστικό κέντρο και τόπος αναψυχής.

Μπροστά από το Μπούρτζι και κατά μήκος του παλιού και καινούριου λιμανιού με τις ταβέρνες και τα μπαρ πραγματοποιείται η βραδινή βόλτα. Την ημέρα, η καρδιά της πόλης χτυπά στο μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη με τα δεκάδες καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και το δίπατο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο με προσωπικά είδη του Έλληνα λογοτέχνη. Ξακουστή και πολυδιαφημισμένη η σκιαθίτικη νυχτερινή διασκέδαση! Για ποτό στις «μαξιλάρες», που έχουν απλώσει επάνω στα φαρδιά σκαλοπάτια τα μπαράκια στο παλιό λιμάνι. Για clubbing, όλοι κατευθύνονται ανατολικά στο καινούργιο λιμάνι.

Παραλίες

Από τις εξήντα δύο παραλίες της Σκιάθου, οι νότιες είναι οργανωμένες και πολυσύχναστες, ενώ οι βόρειες είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκα ή 4x4 και πιο ερημικές, δώρο Θεού ωστόσο τον Αύγουστο! Όλες διαθέτουν καθάρια νερά και ανταμείβουν τους επισκέπτες τους. Οι οργανωμένες προσφέρουν και πληθώρα θαλασσινών σπορ.

Πιο κοσμικές είναι οι αμμώδεις παραλίες Αχλαδιές, Αγία Ελένη, Μάραθος, Αγία Παρασκευή και Τρούλος. Στις οικογενειακές συγκαταλέγονται οι παραλίες Καναπίτσα, Σκλιθρί, Βασιλιάς και Μεγάλη Άμμος. Παράδεισος των clubbers είναι οι παραλίες Βρωμόλιμνος και Μεγάλη Μπανάνα, όπου το κέφι διατηρείται αμείωτο και μετά τη δύση του ηλίου, ενώ η πιο απομονωμένη μικρή Μπανάνα, αποτελεί βασίλειο των γυμνιστών. Εννοείται ότι θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στις Κουκουναριές - με το μοναδικό υδροβιότοπο. Μόλις αντικρίσετε το δάσος των κουκουναριών που στεφανώνει την ολόχρυση αμμουδιά με τα κλαδιά των δέντρων ν’ ακουμπούν στα σμαραγδένια νερά της, θα καταλάβετε γιατί έχει βραβευτεί σαν μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου!

Η άλλη πιο διάσημη παραλία στα βόρεια του νησιού, προσβάσιμη όμως, μόνο από τη θάλασσα, είναι τα Λαλάρια, με το χαρακτηριστικό τρύπιο βράχο, βουτηγμένο στα τιρκουάζ νερά με τα λευκά βότσαλα. Βάρκα θα χρειαστείτε για να προσεγγίσετε και τις βορινές παραλίες: Μαύρη και Γαλάζια Σπηλιά, κόλπο του Ξάνεμου, Μικρό και Μεγάλο Ασέλινο, Μανδράκι με το μεγάλο αμμόλοφο και Κρυφή Άμμο.

Επισκεφτείτε: *Τη Μονή Ευαγγελίστριας που βρίσκεται, μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, έξω από τη χώρα. Ιδρύθηκε το 1704 από μοναχούς του Αγίου Όρους σε καταπράσινη τοποθεσία. Εδώ σχεδιάστηκε και υψώθηκε πριν από την επανάσταση του 1821 η πρώτη ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή. Στο μοναστήρι φιλοξενείται μουσείο με φορητές εικόνες, κειμήλια και βιβλιοθήκη. Στις 15 Αυγούστου γίνεται ο Επιτάφιος της Παναγίας, ένα έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα.

*Τη μεσαιωνική πρωτεύουσα Κάστρο, είτε πηγαίνοντας με σκάφος γύρω από το νησί ή με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με τα πόδια.

*Το εντυπωσιακό βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Κουνίστρας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Εξερευνήστε: *Την άγρια φύση του νησιού, ακολουθώντας τις  25 πεζοπορικές διαδρομές με επαρκή σήμανση, συνολικού μήκους 197 χλμ. *Κάντε το γύρο του νησιού με καΐκι. Αποδράστε στα ακατοίκητα νησάκια Τσουγκριά με τις όμορφες παραλίες.

 

 

 Σκόπελος

Το νησί του «μπλε και πράσινου»

Φαίνεται πως κάποιος θεός που έπληττε στις κορυφές του γειτονικού Πηλίου έκοψε ένα κομμάτι καταπράσινου βουνού και το πέταξε στο Αιγαίο: Και εγένετο η Σκόπελος, με τα κρυστάλλινα νερά και την πλούσια βλάστηση! Δημοφιλές, αλλά όχι μαζικά τουριστικό, το νησί διεκδικεί με αξιώσεις επισκέπτες όλων των ηλικιών, εξασφαλίζοντας υποδομές τόσο για κοσμικές όσο και για οικογενειακές διακοπές.

Κι έχει θέλγητρα πολλά που σας καλεί να τα γνωρίσετε. Η Χώρα της Σκοπέλου, στην αγκαλιά του λιμανιού, ανακηρύχθηκε το 1978 παραδοσιακός οικισμός, χάρη στην αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά και στενά πέτρινα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις σκεπές από πλάκα Πηλίου. Εξερευνήστε τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της, επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο και τις διάσπαρτες εκκλησίες της, γευθείτε φρέσκα ψάρια στα ταβερνάκια της. Η σκοπελίτικη νύχτα θα σας γοητεύσει με τη μεγάλη γκάμα επιλογών διασκέδασης.

Ο κεντρικός δρόμος, που αναπτύσσεται μέσα από πυκνά πευκοδάση, ενώνει το πολυσύχναστο νότιο με το βορειοδυτικό μέρος του νησιού, που παραμένει σχεδόν ανέγγιχτο και παρθένο τουριστικά. Νότια της πρωτεύουσας ο δρόμος καταλήγει στο ψαροχώρι του Αγνώντα με τον ειδυλλιακό κολπίσκο. Βόρεια σας υποδέχεται η γραφική κωμόπολη της Γλώσσας, με τα καλντερίμια, τη μαγευτική της θέα και τους φιλόξενους κατοίκους της.

Παραλίες: Μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας θα κολυμπήσετε στην απέραντη βοτσαλωτή Μηλιά, στην Καστάνη, όπου γυρίστηκαν σκηνές του μιούζικαλ «Μamma Mia», στο Χόβολο, στο Λιμνονάρι και στο Στάφυλο, από εκεί ανεβαίνοντας ένα λοφίσκο με αρχαία ευρήματα μυκηναϊκής εποχής θα βρεθείτε στη μοναδική αμμώδη παραλία του νησιού, το Βελανιό. Το σούρουπο στην παραλία του Πανόρμου θα νιώθετε πως κολυμπάτε σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά, καθώς ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Στις βόρειες παραλίες Γλυστέρι, Περιβολιού και Αϊ - Γιάννη (με το εκκλησάκι πάνω σε ένα βράχο, ύψους 100 μ., που εισχωρεί στη θάλασσα ευρέως γνωστό πλέον από το «Mamma Mia»), μπορείτε να φθάσετε και με καραβάκι και ν’ απολαύσετε ήλιο και θάλασσα μακριά από πολυκοσμία.

Επισκεφθείτε: *Τα Λαογραφικά Μουσεία Σκοπέλου και Γλώσσας.

*Το μοναστήρι του πολιούχου Αγίου Ρηγίνου με τον τάφο του στον περίβολο και τα φυλασσόμενα λείψανά του. *Την οχυρωμένη μονή της Ευαγγελίστριας με εικόνες του 14ου αιώνα. *Την επισκοπή της Σκοπέλου με τη βασιλική της μέσα στα ενετικά τείχη, καθώς και το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με το επίχρυσο εικονοστάσι διακοσμημένο με πουλιά, ζώα και φυτά.

*Τα Σεντούκια, τους λαξευτούς τάφους μυθικών πειρατών στην κορυφή του βουνού της Καρυάς.

Δοκιμάστε: Τηγανιτή σκοπελίτικη τυρόπιτα, γλυκό δαμάσκηνου, το «αβγάτο» και φρεσκότατα θαλασσινά.

 

 Αλόννησος

Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει!

Η Αλόννησος μιλάει ψιθυριστά… για τις εκπληκτικές ομορφιές της! Οι θαμπωμένοι επισκέπτες της πάλι βροντοφωνάζουν για τον επίγειο παράδεισο που αντικρίζουν σε κάθε τους βήμα πάνω σε αυτό το νησί. Καταπράσινη, με παραλίες αγκαλιασμένες από πεύκα και πεντακάθαρα νερά, με ένα σημαντικό θαλάσσιο πάρκο, καταφύγιο της φώκιας Μονάχους – Μονάχους, και με την αίσθηση του παρθένου και αυθεντικού παρούσα και συνταρακτική, η Αλόννησος παραμένει ένας προορισμός για ήσυχες διακοπές με οικολογικό ενδιαφέρον.

Το λιμάνι της, το Πατητήρι με την άναρχη αρχιτεκτονική συγκεντρώνει την τουριστική κίνηση του νησιού. Όλα όμως τα βλέμματα μαγνητίζει η μεσαιωνική Χώρα, ο παλιός οικισμός της Αλοννήσου! Εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 1965 και «αναγεννήθηκε» από ξένους και Έλληνες τη δεκαετία του ‘80, οι οποίοι διατήρησαν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του οικισμού με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα σπίτια τεσσάρων τύπων: πηλιορείτικα, νεοκλασικά, διώροφα ενετικής επίδρασης και σπίτια αγροτικού ρυθμού. Χτισμένη ψηλά στην πλαγιά πάνω από το λιμάνι, η Χώρα εντυπωσιάζει για την εποπτική της θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, διαφυλάττει το ενετικό Διοικητήριο, τα παλιά πέτρινα αλώνια, την «Παλιόπορτα» είσοδο της μεσαιωνικής οχύρωσης και φιλοξενεί το εκκλησάκι του Xριστού με τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Παραλίες: Η κοσμική αμμώδης Χρυσή Μηλιά, ο δημοφιλής Μεγάλος Μουρτιάς με βότσαλο, το Κοκκινόκαστρο με τα κοκκινωπά βράχια, ο Λεφτός Γιαλός και ο Άγιος Δημήτριος με λευκό βότσαλο, ο μαγικός Ρουσούμ Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια είναι οι μικροί ψαράδικοι οικισμοί που θα κολυμπήσετε στα σμαραγδένια νερά τους.

Επισκεφθείτε:

*Το Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων, το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στη Μεσόγειο. Εκτείνεται βόρεια της Αλοννήσου και φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monachus - Μonachus, το σπανιότερο θηλαστικό στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση στον κόσμο, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά και είκοσι δύο ξερονήσια, ορισμένα από τα οποία εκτός από οικολογικό έχουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αρκετά καΐκια εκτελούν μονοήμερες εκδρομές με ξενάγηση στις επισκέψιμες περιοχές του πάρκου.

*Το Εργαστήριο κατασκευής αμφορέων στα Τσουκαλιά. Στην παραλία του θα δείτε θραύσματα από τα αγγεία του αρχαίου αγγειοπλαστείου.

*Την παραλία Άγιος Πέτρος με ορατά τα ερείπια του ομώνυμου βυζαντινού ναού και την παραλία Κοκκινόκαστρο με τα ερείπια αρχαίου τείχους.

*Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Επιβάλλεται: Η ψαροφαγία!

 

Σκύρος

Terra incognita!

Αν και το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων, η Σκύρος κατάφερε να διαφυλάξει την παράδοση και την αυθεντικότητά της, αντιστεκόμενη στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Για τις ορδές των τουριστών παραμένει «άγνωστη γη», χωρίς ωστόσο να στερείται σε ανέσεις και παροχές. Έλκει όσους προτιμούν ήρεμους ρυθμούς στις διακοπές τους, αλλά κι όσους αγαπούν τις αντιθέσεις! Στο γεωφυσικό της ανάγλυφο οι λόφοι με πεύκα και οι ειδυλλιακές απόμερες αμμώδεις ακρογιαλιές εναλλάσσονται με ορεινά τοπία και βράχια που κατακρημνίζονται στη θάλασσα.

Μόλις δέκα λεπτά από τη Λιναριά, το λιμάνι της, -που είναι εξαιρετικό στέκι για ψαροφαγία- συναντάμε τη Χώρα της Σκύρου και κέντρο της ζωής του νησιού. Κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που και αυτό θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, θα νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα ζωντανό μουσείο, όπου το αρχαίο και βυζαντινό παρελθόν διασταυρώνεται με το σύγχρονο σήμερα. Λευκά κυβόσχημα σπιτάκια με ολάνθιστες αυλές, βουκαμβίλιες και μυριστικά, γραφικές πλατείες, πολλά βυζαντινά εκκλησάκια και δεκάδες παραδοσιακά μαγαζιά μέσα σε στενά ελικοειδή δρομάκια, συνθέτουν την πραγματική ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Σκύρου.

Το νησί φημίζεται για τα σπάνια σκυριανά του αλογάκια (1μ. ύψος), την σκυριανή λαϊκή τέχνη των ξυλόγλυπτων, κεραμικών και κεντημάτων, ενώ οι κάτοικοί του διακρίνονται για την πατροπαράδοτη φιλοξενία τους. Περιηγηθείτε οπωσδήποτε στην πευκόφυτη ενδοχώρα και προτιμήστε τις σμαραγδένιες βορειοδυτικές παραλίες, που δεν τις πιάνουν τα μελτέμια.

Παραλίες: Οι μεγάλες αμμουδιές στα Μαγαζιά, στο Μώλο, στα Πουριά, στα Γυρίσματα, στις Αχερούνες και στην Καρεφλού προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα της οργανωμένης παραλίας. Η Καλαμίτσα είναι δημοφιλής στους wind-surfers. Στις παραλίες Πεύκου και Κυρά Παναγιά τα πεύκα στεφανώνουν την αμμουδιά. Η βοτσαλωτή παραλία Ατσίτσα ξεχωρίζει για την παράξενη ομορφιά του τοπίου που την περιβάλλει. Πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, βράχοι με περίεργα σχήματα, ένα μικρό νησάκι απέναντι και οι πέτρινοι πυλώνες του παλιού ορυχείου δημιουργούν το υποβλητικό σκηνικό για τις βουτιές σας.

Επισκεφθείτε:

*Το Αρχαιολογικό Μουσείο με το Σκυριανό Σπίτι, το Λαογραφικό Μουσείο (Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς) και την έκθεση του Σκυριανού γλύπτη Γεωργίου Λάμπρου.

*Την προϊστορική οχυρωμένη πόλη στο Παλαμάρι και το αρχαίο λατομείο στα Πουριά. *Το καστρομοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί μετόχι της Μονής του Αγίου Όρους. *Τους λαξευτούς τάφους στο Μαρκέσι. *Τα παλιά ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος στην Ατσίτσα.

*Με καΐκι, για ημερήσια εκδρομή, το νησάκι Σαρακήνικο και τις απομονωμένες θαλάσσιες σπηλιές με σταλακτίτες Πεντεκάλη και Διατρυπτή. …Μοιάζουν βγαλμένες από τα ομορφότερα καλοκαιρινά σας όνειρα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass