Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Ταξιδεύοντας με τον «Μουντζούρη»!

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2013 1:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:32
Του Λεωνίδα Τζέκα
Πλήθος Ελλήνων και ξένων τουριστών, παραθεριστών και εκδρομέων απόλαυσε φέτος το καλοκαίρι, τη μοναδική διαδρομή, ταξιδεύοντας με το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, τον γνωστό Μουτζούρη. Αυτό ανάγκασε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν τα δρομολόγια, για οργανωμένες ομάδες, και στη διάρκεια του χειμώνα.
Το τρενάκι διανύει μια πανέμορφη διαδρομή δεκαετίες τώρα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Ο φακός της «Ε.τ.Δ.» ταξιδέψε πρόσφατα με τον Μουντζούρη και σας μεταφέρουμε τις φωτογραφικές εντυπώσεις.
Πιστεύω ότι ο καθένας κάποια στιγμή πρέπει οπωσδήποτε να κάνει αυτή τη... βουτιά στο παρελθόν και να θαυμάσει την ομορφιά του τοπίου.
Είναι πρωί στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων και το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το έναυσμα μιας μοναδικής διαδρομής. Ο κόσμος έχει βολευτεί στα καθίσματα των ξύλινων βαγονιών με εξώστες, έτοιμος να θαυμάσει το φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των γεφυριών με ξεχωριστό δείγμα τη λίθινη πεντάτοξη γέφυρα στο Καλόρεμα, κοντά στο Μαλάκι.
Οι σταθμοί της Αγριάς και των Άνω Λεχωνίων είναι εντυπωσιακοί με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, ενώ τα κτίρια των Μηλεών και της Άνω Γατζέας χαρακτηρίζονται από την απλότητα και τη λειτουργικότητά τους.
Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά. Η διαδρομή προσφέρει μαγευτική θέα στον ταξιδευτή. Το τρενάκι ανηφορίζει μέσα από καταπράσινες πλαγιές, πάνω από γραφικές πέτρινες καμάρες και από λιθόκτιστες γέφυρες με πελεκητή μαρμαρόπετρα προσφέροντας υπέροχα και εναλλασσόμενα τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς γεμάτα πλατάνια και πουρνάρια.
Με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 20 με 25 χλμ. το τρένο φτάνει στην Άνω Γατζέα όπου κάνει τη μοναδική στάση της διαδρομής.
«Όλα ξεκίνησαν το 1895 όταν η εταιρία Σιδηρόδρομος της Θεσσαλίας υπέγραψε συμβόλαιο με το Ελληνικό Δημόσιο, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία θα ένωνε τον Βόλο, με τις ακτές του Παγασητικού κόλπου. Και ολοκληρώθηκε σε δύο στάδια. Η κατασκευή της γραμμής άρχισε το 1881, και το πρώτο κομμάτι - μέχρι τα Λεχώνα - παραδόθηκε το 1896. Το υπόλοιπο - μέχρι τις Μηλιές - κατασκευάστηκε στη συνέχεια, και παραδόθηκε το 1903»- ήταν τα λόγια του μηχανοδηγού καθώς πίναμε το αναψυκτικό μας στο καφενείο του σταθμού στην Άνω Γατζεα».
Ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο) ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων. Η αρχιτεκτονική των έργων αυτών, ήταν εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η γραμμή του, έχει πλάτος 60 εκ., είναι η στενότερη σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα και μια από τις στενότερες στον κόσμο. Υπήρχαν περίοδοι στην ιστορία που το τρενάκι δεν κυκλοφορούσε.
Ο Μουντζούρης σήμερα πραγματοποιεί τη διαδρομή ως μουσειακό εκδρομικό τρένο. Το 1985 κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο», ήταν τα τελευταία του λόγια και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή.
Ακούγεται το σφύριγμα και όλοι βιάζονται να ανεβούν στο τρένο για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
Η διαδρομή προς της Μηλιές φανερώνει ένα τοπίο με άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή. Στο σημείο αυτό, το τρένο κυλάει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία. Μέσα στη χαράδρα του Ταξιάρχη, όπου το τρενάκι στρίβει για να φτάσει στις Μηλιές, βρίσκεται η σπηλιά του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, κατά τη μυθολογία, δασκάλου του Αχιλλέα.
Ανηφορίζοντας στις πλαγιές του βουνού πλησιάζουμε προς τις Μηλιές διασχίζουμε πανέμορφα τοπία, το τρένο σφυρίζει με τον χαρακτηριστικό ήχο του...
Φτάνοντας στον σταθμό στις Μηλιές παρακολουθούμε τη χειροκίνητη περιστρεφόμενη πλατφόρμα όπου τοποθετείται η μηχανή του τρένου για να αλλάξει κατεύθυνση.
Μετά τη σύντομη βόλτα στα καλντερίμια του χωριού επιστρέφουμε στο τρένο. Γυρίζουμε και απολαμβάνουμε την διαδρομή από άλλη πλέον οπτική γωνία.
Η εναλλαγή των τοπίων συνεχίζει να μας κερδίζει, βυθίζοντάς μας σε ένα ονειρικό στιγμιότυπο που περιλαμβάνει την εύφορη παραλιακή ζώνη του Πηλίου από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου, ενώ κομμάτι της διαδρομής είναι οι 11 γέφυρες και τα πολλά μικρά γεφύρια από τα οποία ξαναπερνάει ο Μουτζούρης.
Ένα σύντομο ταξίδι γεμάτο όμορφες φωτογραφίες.
Μια μοναδική διαδρομή...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass