ΠΡΑΓΑ

Ατμόσφαιρα …παραμυθιού!

Δημοσίευση: 07 Νοε 2013 18:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45

Κατά καιρούς της έχουν δώσει πολλούς χαρακτηρισμούς, όπως «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων». Δημιουργήθηκε από την ένωση 5 αρχαίων πόλεων στις όχθες του ποταμού Μολδάβα και ξεχώρισε από νωρίς για την αρχιτεκτονική της και την κουλτούρα της. Σημαντικό ευρωπαϊκό σταυροδρόμι, η Πράγα είναι η πόλη που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε. Το κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα εξελίχθηκε στην πόλη που έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας. Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Τότε ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η πιο παλιά γέφυρα της Πράγας που υπάρχει σήμερα και μία από τις 17 που διαθέτει η πόλη. Η σύνδεση αυτή έκανε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης. Έχει μάκρος 516 μέτρα και 10 μέτρα πλάτος. Στηρίζεται σε 16 αψίδες και διακοσμείται με 30 γλυπτά.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεναγηθείς στην πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι με τα πόδια. Το βγαλμένο από παραμύθι ιστορικό της κέντρο είναι σχεδόν στο σύνολό του πεζοδρομημένο. Η Παλιά Πόλη με την μεγάλη πλατεία συγκεντρώνει σήμερα τους περισσότερους επισκέπτες. «Ορλόι» από το ελληνικό ρολόι το λένε οι Τσέχοι. Η αρχική κατασκευή του υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410, ενώ πρέπει να ολοκληρώθηκε 80 χρόνια μετά. Λέγεται μάλιστα ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τυφλώσουν τον τελευταίο ωρολογοποιό για να μην επαναλάβει το αριστούργημά του σε κάποια άλλη πόλη. Ο μηχανισμός του αστρονομικού ρολογιού, αποτελείται από τρεις οδοντωτούς τροχούς οι οποίοι κινούν τρεις δείκτες.

Ο πρώτος δείχνει την κίνηση του Ηλίου, ο δεύτερος την κίνηση της Σελήνης, και ο τρίτος τη σχετική θέση του ζωδιακού κύκλου ως προς τον Ήλιο. Λίγο πιο πάνω, το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας, ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου. Βρίσκεται μέσα στο κτιριακό σύμπλεγμα των ανακτόρων. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 14ο αιώνα και αφού ακολούθησε μια μακραίωνη περίοδος παρεμβάσεων, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου. Ο ναός έχει εντυπωσιακά βιτρώ και αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Στα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβάνεται και η εβραϊκή συνοικία, Γιόσεβοφ. Οι Εβραίοι πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκαν στην Πράγα από το 10ο αιώνα. Το γκέτο γνώρισε περίοδο ευημερίας προς το τέλος του 16ου αιώνα, ενώ το 1850 συμπεριλήφθηκε στις συνοικίες της πόλης. Οι συναγωγές, το παλιό κοιμητήριο και το παλιό εβραϊκό Δημαρχείο συγκαταλέγονται στα κτίρια που έχουν διασωθεί. Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες στο πέρασμα του χρόνου. Περιέχει ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής, από μπαρόκ και αναγέννηση, μέχρι αρ νουβώ και κυβισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass