ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

SPA αλά ελληνικά

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 21:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46
Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Παλαιότερα, όταν ακούγαμε για λουτρά, υδροθεραπείες και ιαματικές πηγές, στο μυαλό, σχεδόν αυτόματα, έρχονταν ρευματοειδείς αρθρίτιδες και εκδρομές των ΚΑΠΗ στην Αιδηψό. Παλαιότερα όμως… γιατί μετά ήρθαν τα Spa, o ιαματικός τουρισμός απενεχοποιήθηκε και η Ελλάδα, μυήθηκε σε μια «νέα» θεραπευτική μόδα, την οποία ωστόσο είχαν ανακαλύψει προ πολλού οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες πάνω από 800 ιαματικές πηγές,
με διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις, ανάλογα με τη χημική σύσταση των υδάτων. Υπάρχουν πηγές το νερό των οποίων προορίζεται για πόση, όπως αυτό των αρκαδικών πηγών, με  αναλγητική και θεραπευτική δράση στις στομαχικές διαταραχές, ενώ άλλες θεωρούνται εξαιρετικές για δερματολογικές ή  χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως οι πηγές της Αιδηψού στην Εύβοια, του Λουτρακίου και του Καϊάφα στην Πελοπόννησο, των Ελευθερών στην Καβάλα και του Πόζαρ στη Μακεδονία. Οι μονάδες που λειτουργούν στους χώρους των ιαματικών πηγών προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη.   
Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, έτσι ώστε αν θέλετε να προγραμματίσετε το επόμενό σας Spα, να μην χρειαστεί να ξενιτευτείτε στην ομώνυμη λουτρόπολη του Βελγίου….
Ιαματικες πηγες Τραϊανουπολης
Οι ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Η λουτρόπολη διαθέτει άρτιες υποδομές,  με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και υδροθεραπευτήριο με  ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, υπηρεσίες εισπνοθεραπείας, ποσιθεραπείας κ.α. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη θεραπεία με την ξεκούραση και την απόλαυση της φύσης. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα προς τον υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα του Έβρου.
Ιαματικα Λουτρα καβαλας
Ο νομός Καβάλας διαθέτει δύο ιδανικούς τόπους για λουτροθεραπεία. Ο πρώτος, βρίσκεται 18 χλμ. από την Καβάλα στο δρόμο προς Δράμα. Πρόκειται για τα λασπόλουτρα Κρηνιδών, όπου οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού προσφέρουν ανακούφιση σε μια σειρά παθήσεων όπως  ρευματισμούς, αρθροπάθειες, νευραλγίες, μυαλγίες γυναικολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α.  
Η δεύτερη πήγή είναι τα Λουτρά Ελευθερών. Βρίσκονται 43 χλμ. πριν την Καβάλα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Τα άφθονα ζεστά μεταλλικά νερά που αναβλύζουν στην περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως μαρτυρά και το θολωτό Βυζαντινό λουτρό, που διασώζεται μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων τα λουτρά ενδείκνυνται και τη θεραπεία ρευματισμών, αρθριτικών, παθήσεων  των ουροφόρων οδών, του ήπατος, των χοληφόρων οδών.
ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Τα λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται στο 35ο χλμ. του οδικού άξονα Καρδίτσας - Ρεντίνας σε υψόμετρο 450 μ. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη όπου η ομορφιά της φύσης, σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων και τις διαρκώς βελτιωμένες υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους τομείς, παρέχουν στους επισκέπτες όχι μόνο ίαση αλλά ανάπαυση και ψυχαγωγία. Τα λουτρά Σμοκόβου ανήκουν στην κατηγορία των αλκαλικών θειούχων, με θερμοκρασία 30 – 40 βαθμούς κελσίου. Συνιστώνται για χρόνιες ρευματοπάθειες - αρθροπάθειες, παθήσεις αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, παθήσεις δέρματος, γυναικολογικές και ενδοκρινείς ανεπάρκειες. Στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου λειτουργούν 53 ατομικοί λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα εισπνοών με 22 ατομικές συσκευές, αίθουσα ρινοπλύσεων με 7 ατομικές συσκευές και αίθουσα ομαδικών εισπνοών (ατμόλουτρο). Λειτουργεί επίσης και ανακαινισμένη σάουνα.
Ιαματικα Λουτρα Ποταμιας
Τα ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς, βρίσκονται 18 χλμ. μετά την Ξάνθη στον εθνικό δρόμο για Κομοτηνή.  Τα ιαματικά νερά χαρακτηρίζονται από Βοριούχα, Σιδηρολιθιούχα και οξυανθρακικά και η θερμοκρασία τους φτάνει μέχρι και 65.5ο C, με θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως για χρόνιες ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νευραλγίες, νευρίτιδες, αλλεργικές δερματοπάθειες. Η λουτρόπολη διαθέτει σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις (6 ομαδικούς και 15 ατομικούς λουτήρες), ξενώνες, εστιατόριο, ιατρείο και αναψυκτήριο. Σε μικρή απόσταση απλώνεται η λίμνη Βιστωνίδα και λίγο πιο μακριά βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος.
Λουτρα Θερμιων
Tα Λουτρά Θερμιών βρίσκονται 73 χλμ. από τη Δράμα, στο δρόμο Δράμα - Παρανέστι, προς το Δάσος Φρακτού. Η ιαματική πηγή απέχει 25 χλμ. Βόρεια της πόλης του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620 μ. όπου ένα παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στους αιώνες. Η θεραπείες γίνονται σε φυσικούς λουτήρες ενώ η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από  20- 58 βαθμούς κελσίου, με θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass