Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Ψηλά στη λίμνη...

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2013 1:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:46
Από τον Λεωνίδα Τζέκα
Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και ξαφνικά... μια λίμνη! Μόλις 25 χλμ. από την Καρδίτσα, μια ανάσα στην κυριολεξία.
Μία από τις ελάχιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα στην περιοχή των Αγράφων σε έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Στο καλά κρυμμένο οροπέδιο της Νεβρόπολης ένα μπαλκόνι αθέατο πάνω από τη θεσσαλική πεδιάδα, μια ανείπωτη ομορφιά αιχμαλωτίζει το νου οποιουδήποτε επισκεφτεί αυτόν τον τόπο. Η λίμνη αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε στα 1925 ο Νικόλαος Πλαστήρας, υλοποίηση που ξεκίνησε μετά τον θάνατό του, με την κατασκευή του φράγματος στο τέλος της δεκαετίας του ’50. Τα νερά του ποταμού Μέγδοβα, του αρχαίου Ταυρωπού, κατέκλυσαν το οροπέδιο και δημιούργησαν τη «λίμνη του Μέγδοβα» που αργότερα πήρε το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη και εμπνευστή της Νικολάου Πλαστήρα.
Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες τις. Οι βουνοκορφές προς τα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται, την περίφημη «Κοιμωμένη» των Αγράφων, η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου και αυτή την εποχή είναι ντυμένη στα λευκά λόγω του χιονιά.
Η λίμνη έχει μήκος 14 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και το βάθος της είναι 60 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά της περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στη συνέχεια τα νερά αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας και τις άλλες περιοχές του νομού.
Η περιοχή αναπτύσσεται συνεχώς καθώς προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες.
Στα γαλάζια νερά της υπάρχουν πέστροφες, κυπρίνοι, χέλια, καραβίδες και ασπρόψαρα.
Πίνοντας το καφεδάκι ή ένα ποτήρι ντόπιο κρασί καθισμένοι δίπλα στο τζάκι, μπροστά στην τζαμαρία απολαμβάνουμε τη γαλήνη και την απέραντη πανέμορφη θέα. Οι επισκέπτες αξίζει να δοκιμάσουν την νοστιμότατη κουζίνα της περιοχής όπως τα κρεατικά στη γάστρα, χωριάτικο κοτόπουλο σούπα, κόκορας κρασάτος, αγριογούρουνο στιφάδο, τώρα τον χειμώνα η φασολάδα με κρεμμύδι, ελιές, λουκάνικο και λεμόνι. Και φυσικά την πέστροφα στα κάρβουνα που θα βρείτε σε πάμπολλες ταβέρνες γύρω από τη λίμνη.
Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου διότι η ασφάλτινη διαδρομή παρέχει συνεχώς εντυπωσιακές εικόνες. Τα γραφικά χωριά που περικυκλώνουν τη λίμνη είναι πολλά και το καθένα με τη δική του γοητεία. Όλα προσθέτουν κι από κάτι στο μαγικό οροπέδιο της Νεβρόπολης που πήρε το όνομά του από τα πολλά νεαρά ελάφια που φιλοξενούσε κάποτε. Νεράιδες, Δρυάδες και Ορειαάες είναι παλιοί κάτοικοι των στοιχειωμένων τόπων. Οι εποχές του χρόνου συναγωνίζονται η μια την άλλη ποια θα υφάνει καλύτερη φορεσιά για την πανέμορφη νύφη των βουνών. Όλες οι εποχές του έτους έχουν τη δική τους ομορφιά σ’ αυτόν τον τόπο.
Ο Μεσενικόλας με τα δεμένα μεταξύ τους σπίτια καθώς και το Κορφοβούνι είναι πολύ όμορφα ιστορικά χωριά. Στον δρόμο για τη Νεράιδα μια παράκαμψη είναι απαραίτητη για τη Φυλακτής ένα χωριό στην αγκαλιά της βουνοπλαγιάς των Αγράφων. Με θέα προς το φαράγγι ο τρίκογχος ναός της Μονής της Αγίας Τριάδας δεσπόζει στο χωριό. Το μοναστήρι χτίστηκε το 17 αι. και το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται από το 1852.
Υπάρχουν και άλλα αμέτρητα αξιοθέατα που θα ανακαλύψουμε και θα τα φωτογραφίσουμε στα επόμενα ταξίδια μας.
Όποιος επισκεφτεί τη λίμνη Πλαστήρα είναι σίγουρο ότι θα την τοποθετήσει στους ιδανικούς ορεινούς προορισμούς!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass