ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ταξίδι στο κέντρο της γης

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2013 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:39
Κείμενο:  Χαρίκλεια Βλαχάκη
Ό,τι υπάρχει εδώ έγινε χωρίς ειδικά - ακριβά εργαλεία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς πολύπλοκους υπολογισμούς. Στάλες νερού, μόρια αλατιού, υγρός αέρας και λίγα κύτταρα από τα υλικά του χρόνου, ήταν όλα όσα χρειάστηκαν.
Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Με το τέλος του πολέμου βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος όπου μαζί με την ομάδα του έβγαλε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο. Έτσι έμαθαν για το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του Σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των ωραιότερων Σπηλαίων Παγκοσμίως, που φιλοτέχνησε η φύση στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα σε ένα τριώροφο παλάτι πριν 1.500.000 χρόνια. Τα «εκθέματα» που παρουσιάζονται είναι από τα πλουσιότερα, μιας και σε άλλα σπήλαια φτιάχνονται 6-10 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων φτάνουν τα 19. Επίσης συναντάμε και γραφικές λίμνες με τα πέτρινα νούφαρα τους, όπου καθρεφτίζονται οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες στα κρυστάλλινα νερά.
Στην έξοδο του Σπηλαίου 25 μ. ψηλότερα από την είσοδο, ο επισκέπτης έχει μια υπέροχη θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων, όσο και της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, ξακουστής από τον ιστορικό θρύλο της Κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά, και με εξωτερικό γραφικό μονοπάτι επιστρέφει στην είσοδο του Σπηλαίου.
Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. εκ των οποίων τα 1.100 μ. αποτελούν την τουριστική διαδρομή και η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 45 λεπτά. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο από τις 09.00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι ξεναγοί του Σπηλαίου θα σας υποδεχτούν στην είσοδο και θα φροντίσουν για την άρτια ενημέρωση σας σε αυτή την καταπληκτική έκθεση γλυπτικής της φύσης.
Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι το πρώτο Σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και αυτό που παραμένει πρώτο στις εντυπώσεις, το μέγεθος και την σπανιότητα του. Σ’ αυτό βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (1956), απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου (Ursus spelaeus).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 2651081650 και 2651081521 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.spilaio-perama.gr.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass