ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

Διακοπές στο νησί που σας ταιριάζει

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2013 9:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:51
 
Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη
ΤΑ 5 ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ
Σαντορίνη
Αν πηγαίνετε πρώτη φορά στη Σαντορίνη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας πιάσουν τα μάγια της Καλντέρας. Το τοπίο είναι μοναδικό στον κόσμο, το ίδιο και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που αναδίδει. * ΠΥΞΙΔΑ: Οι νοτιοανατολικές παραλίες από το Μονόλιθο ως τη Βλυχάδα είναι οι πιο οργανωμένες. Οι βόρειες (γύρω από την Οία) μαζεύουν λιγότερο κόσμο. Στο Ακρωτήρι ξεκινάμε από την περίφημη Κόκκινη και, όσο πορευόμαστε κατά μήκος της Καλντέρας, συναντάμε τις πιο ερημικές.
Αμοργός
Ένας τεράστιος «μαγικός» βράχος φυτεμένος στη μέση του Αιγαίου, με την «ιδιότητα» ν' αλλάζει πρόσωπα για να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σου. *ΠΥΞΙΔΑ: Τα χωριά πάνω από την Αιγιάλη (Θολάρια, Ποταμός και Λαγκάδα) φημίζονται για παρεΐστικα ξενύχτια και ρακόμελα. Στη Χώρα, διάσπαρτοι στα καλντερίμια, παίζουν μουσική πολλοί περιπλανώμενοι ρεμπέτες. Εξερευνήστε τους μικρούς βραχώδεις όρμους της Κάτω Μεριάς και δοκιμάστε στην «Καλή Καρδιά» στα Θολάρια, την καλύτερη φάβα που φάγατε ποτέ.
Ικαρία
Το νησί που ταυτίστηκε με το μότο «χαλαρά» και τους αυθεντικούς του κατοίκους, έχει πιστούς οπαδούς, που αναζητούν εδώ κάθε καλοκαίρι το μύθο της απόλυτης ηρεμίας. Ονειρεμένες παραλίες και ονομαστά πανηγύρια, αρκεί να έχετε εξερευνητική διάθεση και όχημα. *ΠΥΞΙΔΑ: Τα δύο λιμάνια, ο Εύδηλος και ο 'Αγιος Κήρυκος, αντιπροσωπεύουν τις δύο διαφορετικές όψεις του νησιού: ο αγαπημένος των νέων Βορράς και ο πιο ήσυχος και ελάχιστα αξιοποιημένος Νότος.
Φολέγανδρος
Ραχάτι στη Χώρα ή βουτιές στο Κάτεργο; Το αιώνιο δίλημμα στη Φολέγανδρο. Αξίζει μια βόλτα στην 'Ανω Μεριά, με το ανεμοδαρμένο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο και τα ταβερνάκια με τα παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια ματσάτα.
* ΠΥΞΙΔΑ Δωμάτιο με θέα στη Χώρα: στον «Ανεμόμυλο» (22860/41309), χτισμένο πάνω στον γκρεμό με θέα την πόλη, στο ατμοσφαιρικό «Κάστρο» (22860/41414), στο εντυπωσιακά άνετο και φιλόξενο «Πήγαδος» (22860/41395).
Νίσυρος
Αν για εσένα, πολυτέλεια είναι μια ντομάτα-ζάχαρη χωρίς «παρεμβάσεις» κομμένη από το περιβόλι, είναι σίγουρο ότι στη Νίσυρο θα κολλήσεις!
* ΠΥΞΙΔΑ: Αξίζει να δεις την περίφημη, γιγάντια τερεβινθιά μπροστά στη Μονή της Ευαγγελίστριας: 15 μέτρα διάμετρος, 5,5 μέτρα περίμετρος και 15 μέτρα ύψος. Να κάνεις με φουσκωτό το γύρο του νησιού για να μη χάσεις τους απίστευτους γεωλογικούς σχηματισμούς της λάβας στις ακτές και μπάνιο με το καραβάκι στο νησάκι Γυαλί με εντυπωσιακό φόντο τα μεταλλεία ελαφρόπετρας.
 
ΤΑ 5 ΓΙΑ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ
Ίος
Παρότι η μέση ηλικία των επισκεπτών της Ίου παραμένει 18 με 22, τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες των σχετικά μετρημένων αλλά αξιόλογων επιχειρήσεων που προσφέρουν ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας. *ΠΥΞΙΔΑ: Εκτός από τους δύο δρόμους με τα μπαρ της Χώρας και το πολύβουο κάμπινγκ του Μυλοπότα, ανακαλύψτε το Μαγγανάρι, τις παραλίες Αγία Θεοδότη και Ψάθη, τον προϊστορικό οικισμό Σάρκο, τα εκατοντάδες ξωκλήσια και τα βυζαντινά μοναστήρια. Παραλία-διαμάντι ο Μυλοπότας.
Σκιάθος
Συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με τις φυσικές ομορφιές (πράσινο και υπέροχες παραλίες) και προσελκύει παραθεριστές κάθε τύπου: οικογένειες, σκαφάτους, λάτρεις του ριλάξ, αλλά και νέους με... άγριες διαθέσεις. *ΠΥΞΙΔΑ: Οι οργανωμένες αμμουδιές και τα ξενοδοχεία με τις πολλές παροχές βρίσκονται κυρίως στη δασώδη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με πρώτη και καλύτερη την προστατευόμενη παραλία των Κουκουναριών. Σημειώστε τις παραλίες Μπανάνα, Ασέληνο, Κεχριά, Κρασσά, Αγία Ελένη, με θέα στο αντικρινό Πήλιο, και τα περίφημα κάτασπρα Λαλάρια.
Κως
Αχανείς οργανωμένες αμμουδερές παραλίες για οικογένειες και windsurfers, ενδιαφέροντα μνημεία, δυνατή τουριστική υποδομή, αλλά και εξαιρετική βάση για κοντινές εκδρομές στα Δωδεκάνησα και την Τουρκία. *ΠΥΞΙΔΑ: Sightseeing στους αρχαιολογικούς χώρους μέσα στην πόλη, στο τεράστιο μεσαιωνικό κάστρο στην Αντιμάχεια και στη βυζαντινή καστροπολιτεία στο Παλαιό Πυλί. Φρέσκοι ψαρομεζέδες μακριά από τα πλήθη και μαγικό ηλιοβασίλεμα στα λιμανάκια του Λιμιώνα και του Αγίου Θεολόγου.
Μύκονος
Ο απόλυτος κοσμικός προορισμός της Ελλάδας, αλλά και ένα πραγματικά προικισμένο νησί που δικαίως εξελίχθηκε σε μύθο. *ΠΥΞΙΔΑ: Ψαρού, η παραλία με το απόλυτο σέρβις. Ξύλινες ξαπλώστρες με αφράτα μαξιλάρια, άψογο beach service, αυστηρή... πόρτα και το καλύτερο εστιατόριο παραλίας της Ευρώπης. Αν αποφασίσετε να περάσετε όλη την ημέρα σας στη θάλασσα, τα χαμογελαστά παιδιά του service θα σας φέρουν από νερό Evian με πάγο, που ανανεώνεται συχνότατα, και καφέ, μέχρι σούπερ cocktails, παγωμένες καρύδες, αλλά και sushi...
Πάρος
Ήσυχα θέρετρα για οικογένειες, πολυτελή resorts και hot διευθύνσεις για κοσμικούς, έξαλλο clubbing, παράδεισος των θαλάσσιων σπορ, χωριά με αυθεντικότητα και τοπικές νοστιμιές, παραλίες για όλους. *ΠΥΞΙΔΑ: Στο ομορφότερο χωριό της Πάρου, στις Λεύκες, ενδώστε σε ένα λεμονάτο αρνάκι (λουκούμι) στην ταβέρνα του Κλαρίνου, μία από τις καλύτερες του νησιού. Αν αναρωτηθείτε από πού ψωνίζουν αυτά τα εκπληκτικά κεραμικά σερβίτσια τα νοικοκυριά της Πάρου, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από τις Λεύκες. Λίγο έξω από το γειτονικό χωριό Κώστος, το εργαστήρι κεραμεικών Yria αποτελεί πλέον θεσμό στο νησί.
 
ΤΑ 5 ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κεφαλονιά
Υπέροχες παραλίες -με «ναυαρχίδα» το Μύρτο-, ντόπια κουζίνα και εναλλαγή τοπίων. Αγαπημένο νησί των οικογενειών αλλά και όσων δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα (απαραίτητο το αυτοκίνητο). *ΠΥΞΙΔΑ: Πιο γραφική και στιλάτη η βόρεια πλευρά του νησιού. Από το πρόγραμμά σας, δεν πρέπει να λείψουν οι δύο πόλεις του νησιού, το Αργοστόλι και το Ληξούρι, το ελατοσκέπαστο όρος Αίνος και το διάσημο σπήλαιο της Μελισσάνης με την ειδυλλιακή λίμνη. Στο Νότο, θα βρείτε δεκάδες καλοβαλμένα χωριουδάκια, με χαμηλά σπίτια και καταπράσινες αυλές.
Κέρκυρα
Συνδυάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μία από τις ομορφότερες ιστορικές πόλεις, φύση, παραλίες ιδιαίτερου κάλλους, αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή, γαστρονομική κουλτούρα και έντονο nightlife. * ΠΥΞΙΔΑ: Στα «οπωσδήποτε» της επίσκεψής, η βόλτα στο Καμπιέλο (μία από τις πιο όμορφες βενετσιάνικες γειτονιές της Ελλάδας), το sightseeing στο Παλιό και το Νέο Φρούριο, στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο, βουτιές στην κοσμική Γλυφάδα, την εναλλακτική Μυρτιώτισσα, το «γλυπτό» Σιδάρι, και τον 'Αγιο Γεώργιο Αργυράδων με χιλιόμετρα αμμόλοφων κ.ά.).
Ύδρα
Το πιο …κουκλίστικο λιμάνι του Αργοσαρωνικού, με υπέροχα πέτρινα αρχοντικά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες for two, στιλάτα bar-restaurants, ατμοσφαιρικά μπαράκια γύρω από το λιμάνι, πολυτελή art shops, εικαστικές εκθέσεις και κότερα μόνιμα αραγμένα στη μαρίνα. *ΠΥΞΙΔΑ: Bratsera, ο πιο γνωστός ξενώνας, παραμένει μία από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στο νησί. Στεγάζεται σε ένα αναδιαμορφωμένο εργοστάσιο επεξεργασίας σφουγγαριών του 1860, με την πέτρα και το ξύλο να δίνουν τον τόνο.
Άνδρος
Η πιο τουριστική πλευρά του νησιού εντοπίζεται γύρω από το Μπατσί και το Γαύριο. Πιο αυθεντικές εικόνες στην «εφοπλιστική» Χώρα, στο Κόρθι με τα αρχοντικά, στις Στενιές των καπεταναίων, στα φαράγγια με τους νερόμυλους. *ΠΥΞΙΔΑ: Ολόκληρη η βόρεια πλευρά αποτελεί ένα ανεξερεύνητο κομμάτι που το διατρέχουν κατά κύριο λόγο χωματόδρομοι. Δυνατό χαρτί του νησιού οι δεκάδες παραλίες με καλύτερες την Πλάκα, την 'Αχλα και «Της γριάς το πήδημα». Αφορμή για art weekends δίνουν οι εκθέσεις που διοργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή στη Χώρα.
Σύμη
Από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Δωδεκανήσων, χάρη στα 2.500 πολύχρωμα νεοκλασικά που απλώνονται από το Γιαλό (το λιμάνι) ως το Χωριό, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο. Τελευταία, το νησί έγινε μόδα για ατμοσφαιρικές και κοσμοπολίτικες διακοπές. *ΠΥΞΙΔΑ: Οι οικογένειες και οι φαν των χιλιομέτρων ίσως να μην το ευχαριστηθούν (το οδικό δίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτο), καθώς στις παραλίες πηγαίνεις με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί. Στα must, μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Πανορμίτη.
 
ΤΑ 5 ΠΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
Σίφνος
Το σοφιστικέ κυκλαδονήσι με το υπέροχο λευκό, τους πέτρινους ανεμόμυλους, τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών και τις τοπικές νοστιμιές μπαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα των διακοπών με νέα ξενοδοχεία, όμορφα bars και γραφικά μαγαζιά.
ΠΥΞΙΔΑ: Η γραφική Απολλωνία, ο γαλήνιος Αρτεμώνας, η ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια της Χρυσοπηγής, το μπάνιο στις ήσυχες μικροσκοπικές παραλίες Πουλάτη, Φάρο, Φασολού και Τρουλάκι, η απογευματινή βόλτα στο πανέμορφο Κάστρο δεν πρέπει να λείψουν από το πρόγραμμά σας.
 
Δονούσα
Από το Σταυρό ως την Καλοταρίτισα κι από την παραλία του Κέδρου ως το Λιβάδι και το Φικιό, η Δονούσα είναι ένα απέραντα όμορφο τοπίο. Νησί μικρό, τόσο ώστε να το γυρίσεις όλο σε μια μέρα, προσφέρεται για χαλαρές και ήσυχες διακοπές. Μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά, φαγητό στα μικρά ταβερνάκια και τα πιτσιρίκια να τρέχουν όλη μέρα, σα να ‘ναι στην αυλή του σπιτιού τους.
ΠΥΞΙΔΑ: Μη χάσετε τη Φοκοσπηλιά. Μια φανταστική σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός. Παλαιότερα έβρισκαν καταφύγιο εκεί φώκιες.
 
Αντίπαρος
Το μικρό νησί-δορυφόρος της Πάρου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μόδα τόσο για τους εναλλακτικούς όσο και για τους σοφιστικέ. Το κεντρικό στενό της γραφικής Χώρας σφύζει από ζωή όλη μέρα, ενώ οι παραλίες με τα καθαρά νερά και οι εξορμήσεις με καγιάκ στις θαλασσοσπηλιές θα σας γοητεύσουν.
ΠΥΞΙΔΑ: Αξίζει ο γύρος του νησιού με το καινούργιο ξύλινο ιστιοφόρο «Μαγγελάνος». Όσο για το φαγητό οι γνώστες λένε πως την καλύτερη κουζίνα έχει η «Κάπαρη», ενώ δύο εγγυημένες ταβέρνες είναι ο «Γιώργης» στον πεζόδρομο και η ταβέρνα του «Σταθερού» στο λιμάνι.
 
Ηρακλειά
Δύο οικισμοί, ένας δρόμος, 115 κάτοικοι, καμία τράπεζα, καμία αστυνομική αρχή και το απέραντο γαλάζιο. Αυτή είναι η Ηρακλειά. Κι όμως δε θα βαρεθείτε γιατί το νησί έχει δεκάδες αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψετε και ακόμη τόσες παραλίες που προσεγγίζονται με καραβάκι.
ΠΥΞΙΔΑ: Φεύγοντας πάρτε μαζί σας το περίφημο Ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας με τη μοναδική γεύση κι όσο είστε εκεί γευθείτε τη φάβα της Ηρακλειάς, που είναι καλλιεργημένη από αγρότες του νησιού, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα εξαιρετικής ποιότητας.
 
Σέριφος
Το νησί που συνδυάζει πανέμορφες παραλίες, γραφικότητα και κοσμικότητα σε μικρές δόσεις. Μεγαλύτερα ατού της οι 72 παραλίες και η πανέμορφη Χώρα. Ανακαλύψτε τις ωραιότερες παραλίες: την Ψιλή 'Αμμο, τον 'Αγιο Σώστη, τον Κουταλά, το Καλό Αμπέλι, το Γάνεμα, τη Βαγιά, τον Αϊ-Γιάννη, τη Συκαμιά, τον Πλατύ Γιαλό.
ΠΥΞΙΔΑ: Μόλις πέσει ο ήλιος, ξεκινήστε με καφεδάκι στην πλατεία του Δημαρχείου στη Χώρα ή με αγνάντι λίγο ψηλότερα, στα λείψανα του βενετσιάνικου κάστρου, στην κορυφή του λόφου, και συνεχίστε στο Λιβάδι, όπου συγκεντρώνεται το nightlife.
 
ΤΑ 5 ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ
ΚΑΙ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 
Μήλος
Το απόλυτο νησί για σαφάρι παραλιών. Αριθμώντας 75 παραλίες, διαθέτει τόσο εύκολες και βατές (με καταπράσινα πάντα νερά) αμμουδιές, όπως αυτές της Αγίας Κυριακής, των Τριάδων, του Προβατά και της Χιβαδόλιμνης, όσο και πιο ασυνήθιστα θαλασσινά τοπία με «περιπετειώδη» συχνά πρόσβαση: Τσιγκράδο, Σαρακήνικο, Κλέφτικο, Παπάφραγκας.
ΠΥΞΙΔΑ: Για τη γραφικότητά της ξεχωρίζει η πρωτεύουσα Πλάκα, σκαρφαλωμένη σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Στη γειτονική Τρυπητή, θα δείτε τις μοναδικές σε μέγεθος για τον ελλαδικό χώρο χριστιανικές κατακόμβες.
 
Σκόπελος
Αν λατρεύετε το πράσινο θα λατρέψετε και τη Σκόπελο. Εκεί που τελειώνουν οι συστάδες με τα πεύκα, ξεκινούν τα καταπράσινα νερά και το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα χρειαστείτε ομπρέλα για την παραλία.
ΠΥΞΙΔΑ: Περιδιαβείτε στη γοητευτική πρωτεύουσα και χαθείτε στους στενούς λιθόστρωτους δρόμους που ανηφορίζουν ανάμεσα σε περιποιημένες κατοικίες και αρχοντικά, κοντοσταθείτε στις μικρές πλατείες και τις διάσπαρτες στον οικισμό εκκλησιές. Το βράδυ, η παραλία του λιμανιού σφύζει από ζωή, με ταβέρνες, τσιπουράδικα και μπαράκια να απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από μουριές.
 
Κάρπαθος
Η ηρεμία, τα εξωτικά νερά και τα χωριά παραδοσιακού χαρακτήρα είναι τα ατού του νησιού. Η τουριστική κίνηση συγκεντρώνεται στο Νότο: στα Πηγάδια και στα παραλιακά χωριά Αμμοοπή, Αρκάσα και Λευκό.
ΠΥΞΙΔΑ: Στα Πηγάδια, στην Ωραία Κάρπαθο δοκιμάστε χειροποίητες μακαρούνες με τραγανό τηγανισμένο κρεμμυδάκι, σαλιγκάρια, βουτυράτο τραχανά και αγριάδι στα κάρβουνα (το ντόπιο θράψαλο). Ψητά στη σχάρα και δικά τους λουκάνικα στην Ταβέρνα στον Όθο. Ψάρια, πολλές πίτες και καλοφτιαγμένα μαγειρευτά στο Μύλο που στεγάζεται σ' έναν παλιό ανεμόμυλο στην Όλυμπο.
 
Νάξος
Οι αχανείς αμμουδερές παραλίες και τα χωριά της ενδοχώρας με τα πυργόσπιτα, τα βυζαντινά ξωκλήσια και τις ταβέρνες με τις πλούσιες τοπικές νοστιμιές είναι τα highlights ενός νησιού που, αν και από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων, διατηρεί μια σχετικά χαμηλών τόνων ανάπτυξη.
ΠΥΞΙΔΑ: Αξίζει ν' ανακαλύψετε την αμμουδιά στην Αγιασσό, μετά το Πυργάκι, την Ψιλή Άμμο και τον απομακρυσμένο Κλειδό, μετά τη Μουτσούνα, ενώ το βράδυ δώστε ραντεβού στην παραλία της Χώρας για ουζάκι με μεζέ σαλατούρι και ναξιώτικο ντάκο με ξινομυζήθρα και αμοργιανό παξιμάδι.
 
Κουφονήσι
Ένα trendy νησάκι με ολοζώντανη και πολυεθνική ατμόσφαιρα, με μοδάτο κόσμο που κινείται πρωί βράδυ σε ρυθμούς πάρτι. Ένα νησάκι με εξωτικές παραλίες όπου ο γυμνισμός δεν είναι ταμπού, ένα νησάκι γεμάτο παιδικές φωνές, ολόφρεσκα θαλασσινά, φθηνούς κόκκινους αστακούς…
ΠΥΞΙΔΑ: Χρυσαφένια άμμος και γαλαζοπράσινα νερά είναι το σκηνικό απ’ άκρη, σ’ άκρη του νησιού. Όλο το νησί είναι 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε όλες τις παραλίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Αυτές που ξεχωρίζουν με διαφορά είναι η Ιταλίδα (Πλατιά Πούντα) και το Πορί.
 
ΤΑ 5 ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
 
Κρήτη
Στην Κρήτη, θα βρείτε ό,τι ζητήσετε και δε θα βαρεθείτε ποτέ. Παραδοσιακό χρώμα στα απαράλλακτα στο χρόνο χωριά της ενδοχώρας (Ανώγεια, Ζωνιανά, Σφακιά), κοσμοπολιτισμό, πολυτέλεια και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ονειρεμένους λαβύρινθους με εξαίσια αρχιτεκτονική της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας στις παλιές πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου. Μαγευτικές ακρογιαλιές, φοβερά beach bars για πιο τρελές καταστάσεις και δυναμικό nightlife για όλα τα γούστα.
ΠΥΞΙΔΑ: Καλτσούνια, ντάκος, σταμναγκάθι, ρακί. Τα καλά της Κρήτης είναι πασίγνωστα και μπορεί να τα δοκιμάσατε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εδώ όμως θα βρείτε τα αυθεντικά και τα πιο νόστιμα, σε κάθε γωνιά του νησιού.
 
Ρόδος
Οι χρυσές παραλίες της, αλλά και η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη-μνημείο της UNESCO την έχουν καθιερώσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά. Η μεσαιωνική πόλη διατηρεί τη γοητεία της όλο το χρόνο - τολμήστε να την επισκεφτείτε εκτός σεζόν, για να την απολαύσετε μακριά από τα πλήθη των τουριστών. Πέρα από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναδικά λουτρά της Καλλιθέας, το λόφο της Φιλέρημου, τις Επτά Πηγές και τις Πεταλούδες, ανακαλύψτε τα όμορφα χωριά της Ενδοχώρας, όπως η Λαχανιά, και αναζητήστε τα έρημα μνημεία της Ιταλοκρατίας στον Προφήτη Ηλία ή την Ελεούσα.
ΠΥΞΙΔΑ: Ιστορικά εστιατόρια που αναβιώνουν την παράδοση στη Λίνδο και τη μεσαιωνική πόλη, γευστικές ταβέρνες στην ενδοχώρα με έμφαση στα ντόπια κρέατα.
 
Σάμος
Φυσιολατρική και νεανική, γκουρμέ και χαλαρή, η Σάμος έχει πολλούς φίλους. Για να τη γνωρίσετε, πρέπει να «επενδύσετε» τουλάχιστον δέκα ημέρες. Πράσινες διαδρομές στο όρος Καρβούνη, υπέροχη ανατολή από τις παρυφές του επιβλητικού Κέρκη, γευστικές απολαύσεις με εξαιρετικά μοσχάτα και λευκά κρασιά σε ταβερνάκια γαστρονομικών προδιαγραφών, υπέροχα πελαγίσια νερά.
ΠΥΞΙΔΑ: Η νεολαία συχνάζει στην αχανή αμμουδερή παραλία που εκτείνεται από το Πυθαγόρειο ως το Ποτοκάκι, οι φυσιολάτρες μαζί με τις... θαλάσσιες χελώνες στο προστατευόμενο Σεϊτάνι, οι οικογένειες στην Ψιλή 'Αμμο, στα Βοτσαλάκια και στη Μυκάλη. Σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά παράλια, η Σάμος είναι ιδανική για μια επίσκεψη στη γείτονα χώρα.
 
Κάλυμνος
Την επιλέγουν όσοι αναζητούν low-profile, χαλαρές διακοπές. Οι καλύτερες παραλίες, με βαθιά κρύα νερά, βρίσκονται στην περιοχή Μπροστά. Το Μασούρι είναι οργανωμένο θέρετρο, με ξένους κυρίως επισκέπτες. Νεανικό στέκι και beach bars στο Καντούνι, περισσότερη ησυχία στον Πλατύ Γιαλό. Από την Πόθια και το Βαθύ θα πάρετε το καϊκάκι για άλλες παραλίες του νησιού, όπου δεν πηγαίνει δρόμος.
ΠΥΞΙΔΑ: Οι λάτρεις των extreme sports γνωρίζουν καλά την Κάλυμνο, ενώ όσοι θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της αναρρίχησης το νησί είναι το καλύτερο μέρος για να μάθουν να σκαρφαλώνουν.
 
Κέα
Κέντρο του νησιού και σημείο συνάντησης, η γραφική κυκλαδίτικη Χώρα (Ιουλίς) με τα ερείπια του κάστρου και σήμα κατατεθέν το σκαλισμένο σε βράχο αρχαίο λιοντάρι. Κοσμικός και πιο αναπτυγμένος τουριστικά ο Κούνδουρος. Από τις παραλίες, σημειώστε το αμμουδερό Γιαλισκάρι, τους όμορφους μικρούς βοτσαλωτούς κολπίσκους της Πέρα Μεριάς, το Καλυδονύχι και τη Συκαμιά, αλλά και τη μεγάλη αμμουδερή παραλία Σπαθί μετά το μοναστήρι της Καστριανής.
ΠΥΞΙΔΑ: Ο μικρός ξενώνας «Σειρίη», λίγο έξω από την Ιουλίδα, θα σας εντυπωσιάσει με το ρομαντικό στυλ και τα μπαλκόνια με θέα στην πόλη και στη θάλασσα (www.serie.gr). Σταθερή αξία στο νησί παραμένει το «Κέως Κατοικίες» (www.keos.gr) με πανοραμική θέα στο λιμάνι και το δειλινό.
 
ΤΑ 5 ΠΙΟ ΗΣΥΧΑ
Αλόνησσος
Πόλος έλξης ποιοτικού τουρισμού με οικολογικές ανησυχίες. Πολύβουο το Πατητήρι, καλοδιατηρημένη η Χώρα που κρατάει την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Όμορφες παραλίες και συμπαθέστατες ψαροταβέρνες στον Μεγάλο Μυρτιά, τη Βότση, τον Ραούμ Γιαλό, τον Λεφτό Γιαλό, τη Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και τον Αϊ-Δημήτρη. ΠΥΞΙΔΑ: Μην παραλείψετε μια ημερήσια εκδρομή στα ερημονήσια του θαλάσσιου πάρκου. Επίσης, αν βρεθείτε στο νησί παραμονή και ανήμερα της Παναγιάς, στο Παλιό Χωριό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι.
 
Τήλος
Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί, με πολλές φυσικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία, που όμως είναι αναξιοποίητο τουριστικά. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα και εκπλήσσει ευχάριστα τους λιγοστούς επισκέπτες του με την γραφικότητα των τοπίων και των οικισμών του καθώς και με τις υπέροχες παραλίες του. Αν το ζητούμενό σας είναι ήσυχες διακοπές σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον, τότε η Τήλος είναι ο ιδανικός προορισμός.
ΠΥΞΙΔΑ: Το σπήλαιο Χαρκάδιο βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα. Το 1971 μετά από ανασκαφές ήρθαν στο φως νεολιθικά εργαλεία και οστά από νάνους ελέφαντες και ελάφια.
 
Σχοινούσα
Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς. Τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Διαθέτει 15 υπέροχες παραλίες, με ατέλειωτες αμμουδιές και καταγάλανα νερά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη.
Η περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη.
ΠΥΞΙΔΑ: Εδώ θα γευθείτε μοναδική κοπανιστή, ξινομυζήθρα, παστέλι σε λεμονόφυλλα, λαδοτύρι και δεν πρέπει να παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε αρνί στο φούρνο με ρύζι, μυζηθροπιτάκια, δίπλες, αμπελοφάσουλα και μελετίνια.
 
Φούρνοι
Ο οικισμός των Φούρνων απλώνεται γύρω από το γραφικό λιμανάκι του νησιού. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια του θα σας μεταφέρει σε περασμένες εποχές.
Τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τις μικρές λουλουδιασμένες αυλές γοητεύουν με την απλότητά τους. Μια εικόνα βγαλμένη από τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας, καθώς διαβαίνετε την πλατεία με τα τεράστια πλατάνια.
ΠΥΞΙΔΑ: Στους Φούρνους θα ζήσετε μοναδικές βραδιές στα τοπικά πανηγύρια. Στις 15 της Παναγίας και στις 28 Αυγούστου του Άη Γιάννη είναι τα πιο γνωστά.
 
Τέλενδος
Η Τέλενδος έχει έκταση περίπου 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 13 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της αποτελείται από 50 περίπου κάτοικους. Είναι νησί άγονο και βραχώδες, αλλά με υπέροχη θάλασσα που πολύ θα σας θυμίσει Κυκλάδες. Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό πευκοδάσος που αντιστέκεται στους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους. Η «χώρα» της Τελένδου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου και η συγκοινωνία είναι συνεχής, με πλοιάρια από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.
ΠΥΞΙΔΑ: Υπάρχουν πολλές παραλίες στο νησί, που σχεδόν όλες είναι προσβάσιμες από ξηρά, κάποιες έπειτα από «σκληρή» πεζοπορία. Από την Τέλενδο μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητες κουρελούδες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass