ΠΑΡΟΣ

Το στολίδι των Κυκλάδων

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2013 15:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:02
Η Πάρος, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Διαθέτει αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ενώ εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα των οικισμών της και το έντονο παραδοσιακό τους χρώμα.
Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Πάρος - σε κάθε ιστορική περίοδο - πρωταγωνιστούσε στα δρώμενα που καθόρισαν την πορεία των Κυκλάδων. Υπήρξε διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Αιγαίου και αποτέλεσε το μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές που άφησαν το στίγμα τους στο νησί.
Γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής, όπως φαίνεται και από τα ερείπια των αρχαιολογικών χώρων και από τα σημαντικά ιστορικά μνημεία που υπάρχουν σε όλο το νησί. Σήμερα, οι Παριανοί εκμεταλλευόμενοι τα δώρα της φύσης αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους έχουν μετατρέψει το νησί τους σ’ ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που προσφέρει παροχές υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες του. Στο νησί υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, που απευθύνονται στις απαιτήσεις διαμονής κάθε ταξιδιώτη. Μη ξεχνάτε ότι η Πάρος έχει πλέον παράδοση στο τουρισμό. Οι εξαιρετικές τουριστικές υποδομές της και οι “εκπαιδευμένοι” κάτοικοι – επιχειρηματίες, αποτελούν εγγύηση για την καλοπέρασή σας.
Τα καλντερίμια της Πάρου
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, που βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής Ακτής του νησιού. Η γοητευτική πόλη διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα ενώ παρέχει στους επισκέπτες της όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πολιτείας.
Κατά την περιήγησή του κανείς στη πόλη μαγεύετε από την κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. Άσπρα σπίτια με μπλε παραθύρια, μικρές πλατείες και πολλές εκκλησιές αποκαλύπτουν τη λιτή ομορφιά της πόλης. Περπατώντας κανείς ανάμεσα στα καλντερίμια του οικισμού θα συναντήσει και μερικά από τα σημαντικά αξιοθέατα της Πάρου.
Παναγία Εκατονταπυλιανή
Το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Τον ιερό ναό τον έκτισε η ίδια η Αγία Ελένη και στο εσωτερικό σώζεται το αρχαιότερο και καλύτερα σωζόμενο βαπτιστήριο που συναντάμε στην ορθόδοξη ανατολή.
Στην Παροικιά – όπως και σε όλο το νησί – θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες μικρές και μεγαλύτερες, που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο.
Εκτός όμως από βόλτες και κολύμπι στις πανέμορφες παραλίες, η Παροικιά φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή. Οι επιλογές διασκέδασης ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις. Κι επειδή οι Παριανοί έχουν μουσική παράδοση προτιμήστε τα κέντρα με ζωντανή μουσική και δεν θα χάσετε!
Το γραφικό λιμάνι της Νάουσας
Η μεγάλη τουριστική κίνηση, δεν έχει αλλοιώσει την παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού. Έτσι, ο επισκέπτης που θα εξερευνήσει τις δημοφιλής περιοχές της Πάρου θα εκπλαγεί ευχάριστα απ’ όσα θα αντικρίσει. Στη Νάουσα, την πανέμορφη κωμόπολη τις εντυπώσεις κερδίζει το απάνεμο λιμανάκι της. Είναι ένα από τα γραφικότερα του Αιγαίου. Περπατήστε στο μόλο και γεμίστε τη ματιά σας με αυθεντικές θαλασσινές εικόνες. Οι ψαράδες που ετοιμάζουν τα δίχτυα τους, τα ψαροκάικα που περιμένουν τον καπετάνιο τους και το βενετσιάνικο κάστρο στην είσοδό του, σαν ακοίμητος φρουρός που προστατεύει την περιοχή, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Μια βόλτα στο παραδοσιακό οικισμό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε το ταξίδι της στις διαδρομές του ονείρου. Θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο και θα κολυμπήσετε στις πολυσύχναστες πλαζ της περιοχής. Κοντά στη Νάουσα βρίσκεται και η πιο διάσημη, παραλία του νησιού. Τις Κολυμπήθρες, που χρωστούν το όνομά τους στο ιδιότυπο σχήμα τους και μοιάζουν με φυσικό γλυπτό.
Αξιοθέατα
Μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης: Ένα παλιό σχολείο καθολικών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε κελιά του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου και ανακαινίσθηκε, αποτέλεσε το χώρο στέγασης του ενδιαφέροντος αυτού μουσείου. Αξιόλογα γλυπτά της ρωμαϊκής και ενετικής περιόδου, ξυλόγλυπτα και ιερά λατρευτικά σκεύη, εικόνες νησιωτών αγιογράφων του 12ου-13ου αιώνα (η Δέηση του 15ου αιώνα, η Αποκαθήλωση του 16ου αιώνα), αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι τοιχογραφίας, που σώθηκε από βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα εκτίθενται με περίσσιο σεβασμό στην ιστορία του νησιού. Λαογραφική Συλλογή Νάουσας Πάρου: Στο παραδοσιακό σπίτι του Κωνσταντίνου και της Μαρουσώς Ρούσσου, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη μια από τις πιο παραδοσιακές σελίδες του ελληνικού και του παριανού πολιτισμού, η παραδοσιακή φορεσιά, που δίνει την ευκαιρία για μελέτη στις λαογραφικές σπουδές. Γνήσιο τέκνο του κυκλαδίτικου πολιτισμού, η παριανή κουλτούρα σίγουρα αξίζει την προσοχή του επισκέπτη, που με την αφορμή αυτή γνωρίζει σ' ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον, που κρατά ζωντανό τον παλμό του λαϊκού πολιτισμού, ανδρικές και γυναικείες φορεσιές από την Πάρο, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Με μεγάλο σεβασμό εκτίθενται επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που αποτυπώνουν την καθημερινότητα του παρελθόντος και φωτογραφίες παλιές, που ζωντανεύουν μια άλλη εποχή.
Λαογραφική Συλλογή Όθωνα Κάπαρη: Πρόκειται για μια αξιόλογη συλλογή του Ναουσαίου γιατρού Όθωνα Κάπαρη, που κληροδοτήθηκε από τον ίδιο στην κοινότητα της Νάουσας. Κατά τη διάρκεια όλου του βίου του ο άνθρωπος αυτός συνέλεγε παλιά αντικείμενα και βιβλία και σήμερα η συλλογή απαρτίζεται από βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο, αρχαιολογικά ευρήματα και λαογραφικό υλικό. Ολόκληρη η ζωή του νησιού απεικονίζεται σε φωτογραφίες της συλλογής του 17ου-18ου αιώνα, ενώ επίσης μπορεί κανείς στο μουσείο να θαυμάσει και δύο πεντηκοστάρια, ή και κεραμικά (νησιώτικα και μικρασιάτικα) της ίδιας εποχής. Ενετικό κάστρο: Στην είσοδο του λιμανιού, στο βορρά, βρίσκεται σήμερα το βενετσιάνικο κάστρο, σήμα κατατεθέν της Νάουσας, που κλείνει με ασφάλεια τον κόλπο της. Αποτελεί έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα και ένα εντελώς ιδιότυπο οχυρωματικό έργο, που θαλασσοδέρνει με τα άγρια κύματα του χειμωνιάτικου ανταριασμένου πελάγους. Το καλοκαίρι απλώς είναι διέξοδος στη βόλτα του λιμανιού.
 
Μετακινήσεις
Τα πλοία πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά για Πάρο. Πληροφορίες στο λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ. 210-4226000. Το λιμάνι της Παροικιάς συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Αντίπαρο. Από την Πάρο σαλπάρουν καράβια συχνά για τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass