Ταξιδεύοντας με την «ΕτΔ»

Το έθιμο του Αϊ Γιώργη του Μανδηλά!

Δημοσίευση: 27 Απρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Από τον Λεωνίδα Τζέκα

Το έθιμο του Αϊ Γιώργη του Μανδηλά, που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, τηρήθηκε και φέτος στο Καστράκι Καλαμπάκας. Η ''ΕτΔ'' βρέθηκε εκεί και απαθανάτισε το έθιμο αυτό.

Απέναντι από την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά ψηλά σ' έναν απότομο βράχο βρίσκεται ο ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά (14ος αι.) που μπορεί να τον διακρίνουμε εύκολα από τα πολύχρωμα μανδήλια που κρεμούν οι κάτοικοι του Καστρακίου. Αιτία της διάσωσης του εθίμου αυτού είναι ένα θαύμα που έγινε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένας Αγαρηνός πήγε και έκοψε ξύλα από το δασύλλιο, που ήταν κάτω από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου. Μόλις έκοψε τα πρώτα ξύλα έπεσε κάτω και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Κατάλαβε ότι ο Άγιος τον τιμώρησε γιατί δεν σεβάστηκε την περιουσία από το «βακούφι». Τότε έταξε στον Άγιο τον ακριβό και πολύτιμο φερετζέ της συζύγου του. Αμέσως έγινε το θαύμα, σηκώθηκε και έτρεξε στο σπίτι του απ' όπου έφερε τον φερετζέ και τον κρέμασε στο μοναστήρι. Την πράξη του αυτή μιμήθηκαν και οι Χριστιανοί της περιοχής και από τότε το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Έτσι πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά στο Καστράκι για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία αλλά και το ανέβασμα των μαντηλιών.

Οι νέοι του χωριού ζωσμένοι στη μέση τους, με τα μαντήλια που προσφέρουν οι πιστοί, ανεβαίνουν τον βράχο με σχοινί και τα τοποθετούν εκεί ενώ κατεβάζουν με ευλάβεια τα περσινά. Στο τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας, σε όλους τους πιστούς προσφέρεται από ένα κομματάκι ύφασμα από τα μαντήλια που είχαν κρεμαστεί στη σκήτη. Το ύψος του βράχου είναι περίπου 35 μέτρα και οι πιο τολμηροί καταφέρνουν να αναρριχηθούν, αφήνοντας το μαντήλι στη σκήτη, εκπληρώνοντας το τάμα τους.

 

* Αναλυτικό φωτορεπορτάζ στην έντυπη έκδοση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass