ΓΙΟΡΤΕΣ – ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Δεν κουνιέται… ρόδα από τη Λάρισα

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 0:23

Του Κώστα Γκιάστα

Η πόλη από την οποία παραδοσιακά εξορμούσαν αυτόνομα δεκάδες τουριστικά λεωφορεία κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, για Ελλάδα και εξωτερικό, τώρα απλά δεν κουνιέται… ρόδα. Το χειρότερο όμως δεν είναι πως διανύει με σιγουριά τη χειρότερη περίοδο της τελευταίας 30ετίας αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι καλύτερη από την επόμενη καθώς οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Αυτά τουλάχιστον επισημαίνουν στην «Ε» τέσσερις επαγγελματίες τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Λάρισας εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο όσοι επιχειρούν να ταξιδέψουν από τη Λάρισα, έστω για να ξεφύγουν για κάποιες μέρες και να ανανεωθούν λιγάκι, προσπαθούν και επιλέγουν κοντινούς προορισμούς κυρίως στα Βαλκάνια και οδικώς έτσι ώστε το κόστος να είναι περιορισμένο. Το Βελιγράδι όπως οι περισσότεροι αναφέρουν είναι ένας προορισμός που κερδίζει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολλούς φίλους.

Όσον αφορά στους ελληνικούς προορισμούς προς τα παρόν δύο δεδομένα σύμφωνα με τους πράκτορες κάνουν απαγορευτική κάθε σκέψη για εξόρμηση. Το ένα είναι το γεγονός πως δεν χιόνισε στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα και το άλλο η «αλμυρή» τιμή των ξενοδοχείων για τις ημέρες αυτές.

*«Μετά από 21 χρόνια στον χώρο θα κάνουμε Χριστούγεννα και γενικά γιορτές στο σπίτι μας». Η συγκεκριμένη έκφραση ανήκει στον ιδιοκτήτη του Safe Travel κ. Ιωάννη Λεφθέρη που περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση και το εξηγεί: «Τώρα αρχίζουν και φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μιλάμε για έναν μήνα εξόδων στον οποίο έχουν εξαφανιστεί τα έσοδα. Πώς να ζητάμε από τον κόσμο να έχει κουράγιο να πάει μια βόλτα». Του ζητάμε να μας μιλήσει για το πώς αντιδρούν οι επαγγελματίες απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρει: «Μαζεύονται 6, 7 ή ακόμα και 10 πρακτορεία για να βγει μια εκδρομή. Πολύ απλά το ίδιο λεωφορείο πλέον περνάει από Βόλο, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη για να πάει στο Μπάνσκο και στο Βελιγράδι ή οπουδήποτε αλλού», και καταλήγει: «Πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της οικονομίας. Δεν είναι μόνο ο δικός κλάδος αλλά όλο το οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει».

*Ο κ. Βαβάς ιδιοκτήτης του Thessalos Tours προσθέτει: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Ο κόσμος φαίνεται πως δεν αντέχει τα έξοδα και είναι φυσιολογικό. Έχει επιβαρυνθεί με τόσα και το τελευταίο που σκέφτεται είναι τις χειμερινές του εκδρομές». Ωστόσο για τις επιλογές των ελάχιστων υπογραμμίζει: «Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Βουλγαρία. Γενικότερα τα Βαλκάνια έχουν πέραση τα τελευταία χρόνια. Αεροπορικά λίγοι επιλέγουν Πράγα και Βιέννη ενώ Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο πλέον δεν αγγίζονται». Για την Ελλάδα στάθηκε στις υψηλές τιμές των καλών ξενοδοχείων.

*Βρίσκεται στον χώρο πάρα πολλά χρόνια και με την εμπειρία του ο ιδιοκτήτης του Titanas Travel, κ. Τριανταφύλλου σημειώνει: «Είναι η πρώτη χρονιά που δεν βγάλαμε εκδρομές στο εξωτερικό. Δεν ζούμε σε άλλη κοινωνία, σ’ αυτήν ζούμε και το καταλαβαίνουμε. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Δεν γίνονται θαύματα. ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, θέρμανση, ρεύμα, εφορία. Εεεε πόσο να αντέξει ο κόσμος».

*Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιγραφή της κατάστασης από τον κ. Μπαρά, ιδιοκτήτη του Baras Travel ο οποίος σημειώνει: «Κάποτε έφευγαν από εμάς δέκα λεωφορεία τέτοιες ημέρες για τη Βουλγαρία και τώρα δεν πάμε ούτε στο Μπάνσκο. Τι άλλο να προσθέσεις;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Είναι τραγική η κατάσταση και το χειρότερο είναι πως κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη».

Για τις επιλογές των λιγοστών εκδρομέων μας λέει: «Επιλέγουν τους προορισμούς που πηγαίνουν οδικώς. Το Βελιγράδι είναι μια καλή επιλογή που τα τελευταία χρόνια το ζητάει ο κόσμος όπως επίσης και η Σόφια. Άλλοι πάλι μπορούν και φτάνουν μέχρι Βιέννη και Βουδαπέστη ενώ αεροπορικές πηγαίνουν και στην Πράγα. Βαρκελώνη και Παρίσι τα έχουμε ξεχάσει ενώ για την Ελλάδα το αρνητικό είναι πως ακόμα δεν χιόνισε στα χιονοδρομικά κέντρα». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass