Στην 26η θέση (μεταξύ των 28 κρατών) στο δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας η Ελλάδα

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2015 12:08 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:15

 

Άκρως απογοητευτική είναι για τη χώρα μας το αποτέλεσμα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σας», με αφορμή την παρουσίαση του νέου δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας που εμφανίζουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της E.E
Ο νέος δείκτης Digital Economy & Society Index (DESI) που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βαθμολογεί τις επιδόσεις των κρατών-μελών στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenta)», που στόχος της είναι η επίτευξη ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε. Η Ελλάδα πετυχαίνει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ: κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Προηγείται μόνον από τη Βουλγαρία (27η) και τη Ρουμανία (28η). Η χώρα, όπως αναφέρεται στο σχετικό προφίλ που ετοίμασε η Κομισιόν για την Ελλάδα, υστερεί στον δείκτη της συνδεσιμότητας (26η), στο ανθρώπινο δυναμικό (26η) και στη χρήση του Διαδικτύου (26η). Καλύτερη είναι η θέση της σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας (19η) και στον δείκτη παροχής δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών (21η). Και στους πέντε επιμέρους υπο-δείκτες, η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου.

Ειδικά στη συνδεσιμότητα, δηλαδή το είδος και την κάλυψη που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, η Ελλάδα υστερεί στα αποκαλούμενα δίκτυα νέας γενιάς (27η) και στην υιοθέτηση της κινητής ευρυζωνικής τεχνολογίας (26η). Επίσης, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι μάλλον ακριβές, αφού οι Ελληνες καταναλωτές καταβάλλουν το 1,8% του ακαθάριστου εισοδήματός τους για τη φθηνότερη ευρυζωνική σύνδεση. Χαμηλές είναι ακόμη οι επιδόσεις της Ελλάδος και στον δείκτη χρήσης της τεχνολογίας, αφού μόλις το 59% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών κάνουν συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στην 26η θέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να ανέρχεται στο 75%.

Την καλύτερη επίδοση έλαβε η χώρα στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. Η χώρα κατετάγη στην 6η θέση. Επίσης, οι Ελληνες φαίνεται να ενημερώνονται μέσω Διαδικτύου, αφού το 85% των συστηματικών χρηστών Διαδικτύου παρακολουθεί την ειδησεογραφία μέσω Internet (8η θέση).

Ο δείκτης DESI που εγκαινίασε χθες η Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του φόρουμ «Digital4EU» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αντρους Ανσιπ, και του Γκίντερ Ετινγκερ, αρμόδιου επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα. Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν για τη σύσταση του δείκτη είναι ως επί το πλείστον του 2013 και του 2014. Πρώτη χώρα κατετάγη η Δανία (με τιμή δείκτη DESI 0,68), ακολουθεί η Σουηδία (0,66) και η Ολλανδία (0,63). Η Ελλάδα στην 26η θέση έλαβε τιμή δείκτη DESI 0,36 με τον μέσο όρο (Ε.Ε.-28) να ανέρχεται στο 0,47.

Πηγή: bitdaily.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass