ΑΠΟ ΤΑ 1.600 ΤΟ 1999 ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τελευταίες «μονάδες» για τα καρτοτηλέφωνα της Λάρισας

* Η συλλεκτική αξία των τηλεκαρτών, η πολλαπλάσια αξία μέσα στις φυλακές και ο ρόλος των κινητών

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 10:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

Του Κ. Γκιάστα

Κάποτε ήταν μόδα. Μια τηλεκάρτα στην τσέπη σου παρείχε ασφάλεια μα πάνω απ' όλα την ελευθερία της επικοινωνίας. Παντού υπήρχε ένα καρτοτηλέφωνο. Ήταν Αύγουστος του 1992 τη στιγμή που άρχιζε η σταδιακή απόσυρση των κερματοδεκτών, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1993. Εποχή γεμάτη αισιοδοξία και όνειρα. Δίψα για τεχνολογία στην Ελλάδα.

Μέσα σε εφτά χρόνια από τότε, μόνο στον νομό της Λάρισας λειτουργούσαν 1.600 καρτοτηλέφωνα. Σε κάθε γωνιά της πόλης το 1999 υπήρχε και από ένα. Σε πάρκα, κεντρικούς δρόμους, πεζόδρομους, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σταθμούς λεωφορείων και τρένων, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές, δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε περίπτερα, ψιλικά, mini και super market. Είναι χαρακτηριστικό πως πανελλαδικά λειτουργούσαν 65.000 καρτοτηλέφωνα.

Και έπειτα ήρθαν τα κινητά που σάρωσαν τα πάντα... Χρόνο με τον χρόνο η χρήση των καρτοτηλεφώνων μειωνόταν αισθητά και φτάσαμε σήμερα στο 2015 να μείνουν σχεδόν τα μισά. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ αυτή τη στιγμή στο νομό της Λάρισας έχουν απομείνει 850 καρτοτηλέφωνα, ορισμένα εκ των οποίων όχι και σε πολύ καλή κατάσταση.

«Επειδή τα έσοδα των καρτοτηλεφώνων, τα τελευταία χρόνια, είναι σε φθίνουσα πορεία, λόγω ολοκληρωτικής διείσδυσης και χρήσης της κινητής τηλεφωνίας, έχει αρχίσει και συνεχίζεται από τον ΟΤΕ ο εξορθολογισμός των καρτοτηλεφώνων με την κατάργηση όσων πλέον δεν χρησιμοποιούνται και την τοποθέτηση νέων, σε θέσεις αναγκαίες, τόσο για τους χρήστες, όσο και από πλευράς εσόδων» ανέφερε στην «Ε» εκπρόσωπος του ΟΤΕ και συνέχισε: «Τα καρτοτηλέφωνα χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις ηλικίες όπως, μαθητές, στρατιώτες, νέους, ηλικιωμένους και πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως, έγκλειστους σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, τουρίστες, μετανάστες, καθώς και άτομα που μετακινούνται συχνά».

Αν μια παράμετρος των καρτοτηλεφώνων έχει συγκεκριμένη και ανοδική αξία αυτήν είναι η συλλεκτική και αφορά στις τηλεκάρτες. Ο ΟΤΕ σύμφωνα με διαδικτυακούς τόπους των συλλεκτών στο τέλος του 1987, αποφάσισε να κάνει δοκιμές και να τυπώσει τις πρώτες δοκιμαστικές τηλεκάρτες. Έως το 1992 τυπώθηκαν και δοκιμάστηκαν πολλές δοκιμαστικές αλλά και μαγνητικές κάρτες μέχρι να καταλήξουν στη τελική μορφή της τηλεκάρτας. Τον Σεπτέμβριο του 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη τηλεκάρτα η οποία και παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης με τον «ήλιο της Βεργίνας». Μάλιστα εκτιμάται ότι τυπώθηκε σε 30.000 αντίτυπα, αριθμός ο οποίος όμως δεν επιβεβαιώνεται, καθώς κάποιοι συλλέκτες εκτιμούν ότι το τιράζ της ήταν αρκετά μικρότερο.

Σε έναν άλλο χώρο πολύ ιδιαίτερο οι τηλεκάρτες και τα καρτοτηλέφωνα αποκτούν αξία και σε καμία περίπτωση συλλεκτική. Αυτός δεν είναι άλλος από τις φυλακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως είχε προκληθεί εξέγερσης παλιότερα στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων στον Αυλώνα.

ΣΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ,

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ WI FI SPOTS

Και αν στην Ελλάδα η κατάσταση αρκετών σημείων που φιλοξενούν τα καρτοτηλέφωνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή στη Βραζιλία είπαν να πρωτοτυπήσουν. Σε μία προσπάθεια να κερδίσουν ξανά την προσοχή, εμπνεύστηκε το πρότζεκτ "Call Parade" μέσα από το οποίο πρόσφερε τη δυνατότητα σε εκατό διαφορετικούς καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους, να διοχετεύσουν την έμπνευση και τη φαντασία τους και να αναμορφώσουν εκατό διαφορετικούς τηλεφωνικούς θαλάμους, εξωτερικά και εσωτερικά.

Από την άλλη, στη Νέα Υόρκη εδώ πριν από 3 χρόνια οι δημοτικές αρχές είχαν μία εξίσου πρακτική ιδέα που μετέτρεψε τα άχρηστα καρτοτηλέφωνα σε χρήσιμα σημεία καθώς οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες της πόλης, είχαν πια την ευκαιρία να απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς τα καρτοτηλέφωνα χρησιμεύουν ως wi-fi spots. Ιδέες...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass