Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

H NASA θέλει να αλλάξει το DNA των αστροναυτών

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2017 16:01

Η μεγάλη έκθεση των αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στον Κόκκινο Πλανήτη στην άκρως βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό κοσμική ακτινοβολία έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες.


H NASA θέλει να «τροποποιήσει» το DNA των αστροναυτών για να τους προστατεύσει από την κοσμική ακτινοβολία που είναι καρκινογόνα.  
Η μεγάλη έκθεση των αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στον Κόκκινο Πλανήτη στην άκρως βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό κοσμική ακτινοβολία έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA έχει προγραμματίσει μία μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, επιστήμονες της ΝΑSA αποκάλυψαν ότι προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα που θα «αποκαθιστούν» τις ζημιές στα κύτταρα των αστροναυτών που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία. Το επόμενο βήμα τους, όπως υποστηρίζουν, είναι η ανάπτυξη μεθόδων που θα επεμβαίνουν στο γενετικό υλικό των αστροναυτών και θα το κάνουν ανθεκτικό απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία. Αφού οι άνθρωποι προστατεύουν τα μάτια τους από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, το ανθρώπινο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA (HRP) εργάζεται πυρετωδώς για την προστασία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος από την κοσμική ακτινοβολία. Κι αυτό γιατί η κοσμική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη κι ένας από τους πρωταρχικούς κινδύνους για την υγεία των αστροναυτών.
«Εξετάζουμε μια σειρά από ιδέες: από φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες δείχνουν στα πρώτα στάδια των ερευνών που πραγματοποιούμε ότι είναι και οι πιο πολλά υποσχόμενες μέχρι πιο προωθημένες λύσεις όπως η γονιδιακή παρέμβαση. Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν πίσω τους και πολλά ηθικά διλήμματα που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν.
Για το λόγο αυτό, προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των σκέψεων και πειραματισμών», επισημαίνει ο Ντάγκλας Τέριερ, ένας από τους επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών στη ΝΑSA.