Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ESA ΚΑΙ ROLLS- ROYCE

Aυτόνομα πλοία του μέλλοντος

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 22:15

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η εταιρία Ρολς-Ρόις (Rolls-Royce) υπέγραψαν συμφωνία να συνεργασθούν, ώστε να εξετάσουν με ποιούς τρόπους η διαστημική και δορυφορική τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτόνομων και εξ αποστάσεως ελεγχόμενων πλοίων.

Τα αυτοκατευθυνόμενα ή τηλεκατευθυνόμενα πλοία θα έχουν λιγότερα περιθώρια ανθρωπίνου λάθους και τα μικρότερα πληρώματά τους θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα καθήκοντα.

Στόχος της συμφωνίας είναι κυρίως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δορυφόρων για τη διασύνδεση των «έξυπνων» πλοίων και την πλοήγησή τους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους που θα βρίσκονται στο κατάστρωμά τους ή σε κάποιο απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου στην ξηρά.

Οι νέες επίγειες και δορυφορικές υπηρεσίες (ship-to-shore) θα αξιοποιήσουν την υπό ανάπτυξη πρωτοβουλία "Satellite for 5G" (S45G), της ESA, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων δορυφορικών και επίγειων τηλεπικοινωνιών και δικτύων πέμπτης γενιάς για τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και άλλους τομείς.