ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΣΑΚΙΔΙΑ-ΚΕΡΑΙΕΣ

Ανάβαση στον Όλυμπο από τον …καναπέ!

* Μια συγκλονιστική ιστορία εικονικής πραγματικότητας

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2015 7:58

Του Δημήτρη Βάλλα

Έγινε και αυτό, γιατί στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε τίποτα δεν είναι αδύνατο και οι όροι έχουν αντιστραφεί καθώς η πραγματικότητα έχει από καιρό τώρα ξεπεράσει τη φαντασία…

Έτσι λοιπόν τα μέχρι πρότινος δύσκολα και απροσπέλαστα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της κατοικίας των δώδεκα θεών, στον μυθικό Όλυμπο, στον άγριο Μύτικα μπορεί κάποιος να τα περιηγηθεί κυριολεκτικά από τον καναπέ του σπιτιού του!

Το ψηφιακό όνειρο λοιπόν έγινε πραγματικότητα καθώς η γνωστή εταιρία Google προχώρησε στην ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση των δύο δημοφιλέστερων μονοπατιών που οδηγούν στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μονοπάτια που ξεκινούν από τις θέσεις Γκορτσιά και Πριόνια τα οποία και καταγράφηκαν με την πιο πρόσφατη τεχνολογική καινοτομία της Google στον τομέα της τρισδιάστατης απεικόνισης, το Google Trekker. Πρόκειται για ένα ορειβατικό σακίδιο στο οποίο έχουν προσαρμοστεί 15 κάμερες ανάλυσης 75 megapixels, με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπεται η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών 360 μοιρών.

Το σακίδιο λοιπόν αυτό το φορτώθηκαν οδεύοντας προς την κορυφή του Ολύμπου οι Έλληνες ορειβάτες για την καταγραφή και η περιπέτεια αρχίζει…

Ένα σακίδιο αλλιώτικο από τα άλλα

Λίγο πολύ όλοι θα έχετε δει τα πουλμανάκια της εταιρίας που όργωναν όλη την Ελλάδα με ειδικές κεραίες για να φωτογραφίζουν και να απεικονίζουν δρόμους, συνοικίες και πόλεις. Το Google Trekker λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα σακίδιο με τέτοιες κεραίες σε μικρογραφία υπερυψωμένες πάνω του.

Αυτό φορτώνεται στις πλάτες ορειβατών και εξερευνητών και ιδού οι εντυπώσεις…

Τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, η πρώτη κάμερα μεταφέρθηκε στο Big Island της Χαβάης, όπου ο Rob Pacheco, συνιδρυτής μιας εταιρίας οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων χρεώθηκε με την ευθύνη της χαρτογράφησης των πιο σημαντικών και προσβάσιμων μονοπατιών του νησιού.

Ας δούμε τι μας περιγράφει ο συνοδός του…

«Στις 25 Νοεμβρίου 2013, συντρόφευσα τον Pacheco στην τελευταία του εξόρμηση για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των 116.000 στρεμμάτων της περιοχής Kahuku που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Hawaii Volcanoes. Πεζοπορίσαμε ανάμεσα σε δέντρα, ροές λάβας και σε έναν κρατήρα βάθους 120 μέτρων. To Trekker ήταν συνδεδεμένο με ένα Galaxy Nexus, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούσαν, εκτός των άλλων, να επιλέξουν και τον τρόπο μετακίνησής τους, δηλ. με τα πόδια, με άλογα, με κανό κ.λπ. Οι 360 μοιρών φωτογραφίες, με το αποτύπωμα του GPS, αποθηκεύονταν σε ένα αποσπώμενο SSD σκληρό δίσκο, χωρητικότητας 480 GB.

Με όλον αυτόν τον εξοπλισμό, όμως, το Trekker ήταν αρκετά βαρύ. Η Google δηλώνει ότι το βασικό πακέτο ζυγίζει περίπου 18 κιλά, αλλά μόλις το έβαλα στους ώμους μου, μαζί με όλον τον extra εξοπλισμό, ζύγιζε πολύ περισσότερο. Όπως ανηφόριζα, έπρεπε να καταβάλω προσπάθεια για να κρατήσω έναν σταθερό ρυθμό και να διατηρώ το Trekker σε όρθια θέση. Η κάμερα σε σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου πάνω από το κεφάλι μου έκανε τη συσκευή εξαιρετικά βαριά.

Ευτυχώς, κατάφερα γρήγορα να το συνηθίσω»…

Είναι η πρώτη μαρτυρία των πρώτων εξερευνητών μέχρι που η ιστορία και η τεχνολογία έφθασε μόλις πριν λίγο και στον Όλυμπο.

Καναπές λοιπόν και ανάβαση στον Όλυμπο, όσο για τα υπόλοιπα χρειάζεται προσοχή γιατί ή ορειβασία όταν δεν είναι virtual reality (εικονική πραγματικότητα) είναι επικίνδυνη και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και προσοχή.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ορειβάτες στον Όλυμπο είναι οι καιρικές συνθήκες, που πολλές φορές μπορεί να μεταβληθούν μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Ιουνίου του 2001 αναφέρθηκε στον Όλυμπο θάνατος από υποθερμία, ενώ στις αρχές Ιουλίου του 1981 καταγράφηκε θερμοκρασία -4 βαθμών Κελσίου και τον Αύγουστο του 1992 -7 βαθμών Κελσίου. Το χειμώνα ο υδράργυρος πέφτει ακόμη και στους -20 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, όπως εξηγούν διασώστες, η θερμοκρασία αυτή γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο ως ακόμη χαμηλότερη εξαιτίας των δυνατών ανέμων και της υγρασίας.

Από το 1932 μέχρι και πρόσφατα έχουν καταγραφεί συνολικά 259 περιστατικά διάσωσης στα ελληνικά βουνά, ωστόσο το συντριπτικό ποσοστό των ατυχημάτων έχει σημειωθεί στον Όλυμπο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Συγκεκριμένα, στο βουνό των θεών καταγράφηκε το 33,48% των συμβάντων διάσωσης, ενώ ακολουθούν τα Μετέωρα με ποσοστό 11,31%, η νότια Πίνδος με 5,88%, ενώ ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 3,17%, καταγράφεται στην Πάρνηθα και τη βόρεια Πίνδο. Όσον αφορά το είδος των ατυχημάτων, προκύπτει πως σε ποσοστό 56,4% οφείλονται σε πτώση, 9% σε εγκλωβισμό στα βράχια και 5% σε χιονοστιβάδες, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 12,8%. Ακόμη, από τα στοιχεία προκύπτει πως πιο επικίνδυνος μήνας χαρακτηρίζεται ο Αύγουστος, καθώς τότε καταγράφεται το 16,29% των περιστατικών.

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε εκείνους που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Καταγράφονται ως επί το πλείστον την «υψηλή περίοδο επισκεψιμότητας» του βουνού, δηλαδή λίγο μετά το Πάσχα ως τα τέλη Οκτωβρίου, και θύματα πέφτουν συνήθως όσοι δεν ξέρουν καλά τον ορεινό όγκο. Επίσης τραυματίζονται άτομα που προτιμούν να μην χρησιμοποιούν τα μονοπάτια με τις κατάλληλες σημάνσεις αλλά επιλέγουν να κινηθούν από σημεία που δεν γνωρίζουν. Ακόμη έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας και ορειβάτες ή πεζοπόροι που δεν χρησιμοποίησαν τον σωστό εξοπλισμό για την εξόρμησή τους…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass