Είναι οι υφασμάτινες τσάντες οικολογικές;

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2017 19:12

Στα περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία πρέπει κανείς να αγοράζει πλέον τις πλαστικές σακούλες. Για το λόγο αυτό οι πελάτες αναζητούν εναλλακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οι υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια είναι η νέα τάση.


Αστεία μηνύματα που αναγράφονται πάνω στις υφασμάτινες τσάντες όπως «η άλλη μου τσάντα είναι Chanel» ή «μη σπρώχνετε, έχω ένα γιαούρτι μέσα στην τσάντα», τις κάνουν ακόμα πιο περιζήτητες.
Σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπου πωλούνται προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα το dm, οι υφασμάτινες τσάντες από βιολογικό βαμβάκι κάνουν θραύση. Με δυο μόνο ευρώ μπορούν οι πελάτες να αγοράσουν μια τέτοια τσάντα. «Η ζήτηση για τις βιολογικές μας τσάντες δεν μας εξέπληξε διότι είναι η νέα τάση» λέει ο επικεφαλής του dm Κρίστοφ Βέρνερ, χωρίς ωστόσο να θέλει να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.
Μια από τις εταιρείες που παράγει για το dm είναι η εταιρεία Manomama και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Σίνα Τρινκβάλντερ το 2016 πουλήθηκαν τρία εκατομμύρια υφασμάτινες τσάντες κάνοντας το 80% του τζίρου της χρονιάς. Όμως για την αλυσίδα dm δεν αρκούσε η παραγωγή και έπρεπε να την επεκτείνουν στην Ινδία.Αντίθετα, οι πλαστικές σακούλες έχουν πάρει την κατιούσα. Ενώ το 2000 διατίθεντο σχεδόν επτά δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, τον περασμένο χρόνο ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια.Σήμερα εν τω μεταξύ πάρα πολλά επαγγέλματα επωφελούνται από τις υφασμάτινες τσάντες. Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αλλά και τα τυπογραφεία για παράδειγμα, τα οποία τυπώνουν διάφορα σχέδια και φράσεις πάνω στις τσάντες.
Το ζήτημα όμως που έχει ανακύψει είναι πόσο πραγματικά οικολογικές είναι οι υφασμάτινες τσάντες. «Οι βαμβακερές τσάντες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές ώστε να είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να κινηθούν περισσότερο προς τις πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων» λέει η Κaταρίνα Ιστελ από την περιβαλλοντική οργάνωση NABU. Ακόμα και οι χάρτινες τσάντες είναι της μόδας.
Οι βαμβακερές τσάντες επιβαρύνουν το περιβάλλον εξαιτίας της μεγάλης χρήσης νερού για την παραγωγή του βαμβακιού αλλά και της χρήσης ζιζανιοκτόνων.
Μια βαμβακερή τσάντα είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον μόνο εάν κάποιος τη χρησιμοποιεί καθημερινά. Εάν απλώς την αγοράσει και την έχει ξεχασμένη στο σπίτι δεν βοηθάει. Εάν όμως τη χρησιμοποιεί πραγματικά συχνά είναι μια καλή εναλλακτική στην πλαστική σακούλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass