Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σε θανάσιμο κίνδυνο 80.000 φυτά και ζώα

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 16:15

Περίπου το 50% των ζώων και φυτών που ζουν σε 35 χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.


«Πιο ζεστές μέρες, μεγαλύτεροι περίοδοι ξηρασίας και πιο σφοδρές καταιγίδες, γίνονται πλέον συνήθης κατάσταση και τα είδη ανά τον κόσμο βιώνουν τις επιπτώσεις», αναφέρει ο Nikhil Advani, επικεφαλής κλίματος και άγριας ζωής της WWF.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την περιβαλλοντική οργάνωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, εντόπισε σε 35 περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα – μεταξύ αυτών το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τα νησιά Γκαλαπάγκος, περιοχές στη νοτιοδυτική Αυστραλία και τη Μαδαγασκάρη – σχεδόν 80.000 φυτά και ζώα που μπορεί να εξαφανιστούν λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Τα σημεία επιλέχθηκαν βάση της «μοναδικότητας και της ποικιλίας τους σε φυτά και ζώα, τονίζει η WWF.
«Τα συλλεγόμενα αποτελέσματα αποκαλύπτουν κάποιες εντυπωσιακές τάσεις. Δίνουν σημαντικά στοιχεία για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή», σημειώνει η έκθεση, σύμφωνα με το CNNi.
Αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4.5 βαθμούς Κελσίου, ζώα, όπως οι αφρικάνικοι ελέφαντες, θα υποφέρουν από έλλειψη νερού, ενώ το 96% των εδαφών που χρησιμοποιούν οι τίγρεις της Ινδίας για να γεννήσουν θα βυθιστούν.
Όμως, αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς – όπως ορίζει η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – τότε ο αριθμός των ειδών που θα εξαφανιστούν μπορεί να περιοριστεί στο 25%.