Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πιο μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 19:00

Εκεί που το κύμα συναντά την άμμο, μακριά από τον πολύβουο κόσμο, υπάρχει μια βιβλιοθήκη, που δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουμε δει.


Ο Gong Dong του Vector Architects σχεδίασε την πιο μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου και την τοποθέτησε σε παραλία της κινεζικής πόλης Ναντάϊε.
Η βιβλιοθήκη Seashore απεικονίζει την ατελείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, όπου το φως, ο άνεμος και ο ήχος του ωκεανού εισέρχονται αδιάκοπα στους χώρους του κτιρίου για να τονίσουν τις αυστηρές γραμμές του.
Η βιβλιοθήκη των 450 τ.μ. που χωρίζεται σε δύο επίπεδα, διαθέτει μια αίθουσα για ανάγνωση, χώρο για διαλογισμό, δωμάτιο για δραστηριότητες, μπαρ και χώρο χαλάρωσης.
Ο επισκέπτης συνδέεται με τον ωκεανό, το φως και τον άνεμο που διαπερνούν τον χώρο, που συμβαδίζει με το έργο της φύσης.
Ο σχεδιασμός αντλεί την ταυτότητά του από τη σχέση μεταξύ των χώρων της βιβλιοθήκης και του ωκεανού, με κάθε σημείο να εκτείνεται προς την απέραντη και συνεχώς μεταβαλλόμενη επιφάνεια του νερού. Ο χώρος συναντάται αλλά και χωρίζεται από τον ωκεανό μέσω γυάλινων τζαμιών, που αναλόγως τον καιρό ανοίγουν ή κλείνουν.
Η οροφή είναι ημιτελής αψίδα που ανοίγει προς τη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα κυκλικές διατομές με διάμετρο 30 εκ. βρίσκονται σε συστοιχία στην δομή της οροφής.