Οι 5 πίστες motosports που τα λάθη είναι θανάσιμα...

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 16:13

Τα motosports είναι πλέον πιο ασφαλή από ποτέ, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές απαιτητικές και επικίνδυνες πίστες, όσο έμπειροι και αν είναι οι οδηγοί και αναβάτες.

The Isle of Man Tourist Trophy
Το Isle of Man μπορεί να είναι ένα μικρό νησί στην Ιρλανδία, αλλά φιλοξενεί τον πιο επικίνδυνο αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού τον ΤΤ superbike.
Σε ύψος 450μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι αναβάτες συναγωνίζονται σε στενούς δρόμους με 75 μεγάλες στροφές και ταχύτητες άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα, περνώντας μέσα από χωριά και πόλεις.
Σε λίγες μόνο περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει θανάσιμος τραυματισμός στον αγώνα που διεξάγεται στον λόφο του βουνού Snaefell – αφού είναι αρκετές οι πιθανότητες πρόσκρουσης τους σε τοίχους, σπίτια και φράκτες.

Baja 1000
Ο κίνδυνος που κρύβεται σε αυτό τον πολύωρο αγώνα στη σχεδόν ακατοίκητη έρημο Baja Peninsula στο βορειοδυτικό Μεξικό, έκανε αυτό τον αγώνα πολύ ελκυστικό σε όλους. Διάσημοι όπως ο Steve McQueen, ο Paul Newman αλλά και ο Mario Andretti πήραν μέρος στον αγώνα από το ξεκίνημα του το 1967. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν τον αγώνα αυτό μη-ελκυστικό και πολύ επικίνδυνο. Ο αγώνας αυτός των 1.000 χιλιομέτρων, με ποδήλατα, αυτοκίνητα και φορτηγά, πραγματοποιείται σε απομακρυσμένα και ανισόπεδα εδάφη με ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ και οι διαδρομές αλλάζουν συχνά, ώστε να κορυφώνεται η αγωνιά των θεατών.
Οι κίνδυνοι του Baja 1000 περιλαμβάνουν επίσης άγρια ζώα και κάτοικους της περιοχής, αφού οι δημόσιοι δρόμοι δεν κλείνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης, κάποιοι ντόπιοι της περιοχής παίρνουν μέρος στον αγώνα προσπαθώντας να ξεπεράσουν τους αναβάτες και κάποιοι οπαδοί πλησιάζουν πολύ κοντά στη δράση του αγώνα, συχνά μάλιστα συμμετέχοντας!

Γερμανικό Grand Prix της Φόρμουλα 1 στο Nürburgring
Το σημερινό «σπίτι» του γερμανικού Grand Prix βρίσκεται στην πίστα Hockenheim αλλά πολύ συχνά έχει φιλοξενηθεί και στην πίστα του Nürburgring. Μετά την Indianapolis Motor Speedway, αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες πίστες της φόρμουλα 1.
Παρότι έχει βελτιωθεί αρκετά η ασφάλεια της πίστας, θεωρείται ακόμα το μέρος με τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα.
Μέρος της διαδρομής μήκους 20 χιλιομέτρων, το φημισμένο Nordschleife, έχει 150 στροφές. Το μέγεθος της πίστας δημιουργεί συχνά προβλήματα καθώς τα καιρικά φαινόμενά επηρεάζουν μεμονωμένα τμήματα της προκαλώντας σοβαρά τεχνικά προβλήματα στα οχήματα των ομάδων.

Dakar Rally
Ο αγώνας αυτός που πραγματοποιήθηκε αρχικά στην Αφρική ήταν πολύ επικίνδυνος και εξακολουθεί να είναι ακόμα και σήμερα. Διεξάγεται πλέον στη Νότια Αμερική από το 2009. Οι αναβάτες αγωνίζονται σε απόσταση περίπου 9.000 χιλιομέτρων σε επικίνδυνο έδαφος με απρόβλεπτά και συχνά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.
Στην Αφρική ο αγώνας παρουσίασε διάφορα προβλήματα, όπως το να χάνουν οι αναβάτες τον δρόμο τους και να αγνοούνται για μέρες, να προσκρούουν σε πεζούς και να τραυματίζονται σοβαρά. Λέγεται μάλιστα ότι ο αγώνας κάποτε προκάλεσε πυρκαγιά. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα από τότε αφού ο αγώνας πλέον διεξάγεται σε χώρες της Νοτίου Αφρικής όπως η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή και η Βολιβία. Οι οδηγοί και οι αναβάτες εξακολουθούν να χάνουν συχνά τον δρόμο τους και να παθαίνουν ανακοπή ή να προκαλούνται σοβαρές συγκρούσεις προσπαθώντας να καλύψουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις.

Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble
Το τέλος μιας επίπονης διαδρομής τεσσάρων ημερών καταλήγει στο Eisenerz της Αυστρίας, το Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble και συχνά περιγράφεται ως ο ”δυσκολότερος μονοήμερος αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως.” Θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους αγώνες με πολύ σοβαρά ατυχήματα. Περίπου 500 αναβάτες παίρνουν μέρος συνήθως, αλλά ελάχιστοι τερματίζουν τον enduro αγώνα, που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς του World Endure Super Series. Το 2017, μόνο 25 αναβάτες κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή τερματισμού, ενώ το 2016 μόνο εννιά.
Οι οδηγίες άλλωστε αναφέρουν ότι “υπάρχει κίνδυνος θανάσιμου ατυχήματος”, καθώς ο αγώνας διεξάγεται σε ορυχείο. Γι’ αυτό οι αναβάτες πρέπει να τηρούν τους κανόνες της διαδρομής και να είναι πολύ προσεκτικοί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass