Ρωσική πόλη καταρρέει λόγω της κλιματικής αλλαγής

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ»

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 19:04

Η ρωσική πόλη Γιακτσούκ έχει αρχίσει να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς το παγωμένο υπέδαφος μίας από τις πιο κρύες περιοχές του κόσμου, έχει αρχίσει να λιώνει με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές καταστροφές σε κτίσματα.


«Από πρόπερσι, το κτίριο έχει αρχίσει να γέρνει και πλέον καταγράφει κλίση 40 εκατοστών», αναφέρει, δείχνοντας μία πολυκατοικία, ο Eduard Romanov, ένας οικοδόμος και περιβαλλοντικός ακτιβιστής, ο οποίος σημειώνει πως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να πάρει ακόμη μεγαλύτερη κλίση.
Η μέση θερμοκρασία στο Γιακτσούκ έχει ανέβει κατά 2.5 βαθμούς Κελσίου την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Melnikov Permafrost Institute.
Τα περισσότερα κτίρια της πόλης  χρονολογούνται από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και έχουν στερεωθεί πάνω σε βάσεις που επιτρέπουν τον εξαερισμό και παράλληλα αποτρέπουν το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, - ειδικά  τους καλοκαιρινούς μήνες - έχει οδηγήσει στο σταδιακό λιώσιμο του υπεδάφους, με αποτέλεσμα να είναι πολλά τα κτίρια των οποίων τα θεμέλιά «σείονται».
Το υπέδαφος είναι παγωμένο σχεδόν σε όλη την πόλη, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σιβηρίας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Γιακτσούκ, που έχει 300.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει χτιστεί πάνω σε παγωμένο υπέδαφος και μπορεί να διατρέχει «θανάσιμο» κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο Romanov, απηχώντας τους φόβους πολλών εκ των πολιτών.Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης τα κτίσματα δεν κατασκευάζονταν με γνώμονα την επιβίωση τους από την κλιματική αλλαγή. Τότε οι εργολάβοι φρόντιζαν απλώς τα θεμέλια να φτάνουν σε βάθος 20 μέτρων, όπου το υπέδαφος ήταν σταθερό.
Ορισμένα κτίρια της πόλης έχουν ήδη κατεδαφιστεί, ενώ είναι πολλά αυτά που φέρνουν τεράστιες ρωγμές και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
«Κινδυνεύει όλο το Γιακτσούκ. Οι πολίτες χάνουν την ιδιοκτησία τους και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», σημείωσε ο ακτιβιστής. «Αυτά τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον και πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε το θέμα σήμερα κιόλας», υπογράμμισε. Mikhail Grigoryev, υποδιευθυντής του Permafrost Institute, αναφέρει πως το φαινόμενο δεν έχει φτάσει σε «κρίσιμο επίπεδο», ωστόσο ολόκληρη η πόλη μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αν συνεχιστεί για δεκαετίες το λιώσιμο του υπεδάφους.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα», λέει ο ίδιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass