H NASA ετοιμάζει... γεωτρύπανα για την επιφάνεια του Άρη

ΘΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕ ΝΕΡΟ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 20:32

Με το σύνθημα «κάν’ το όπως στην... Ανταρκτική», επιστήμονες της NASA επεξεργάζονται σχέδιο για γεώτρηση στην επιφάνεια του Αρη, που όπως λένε, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αρκετό νερό, ώστε να επιβιώσει μια μελλοντική αποικία ανθρώπων!

Η μη πρόσβαση στο νερό θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εγκατάσταση ανθρώπων στον Αρη. Είναι απαραίτητο για πόση, ανάπτυξη τροφών, ακόμα και για την παραγωγή καυσίμων για το ταξίδι της επιστροφής.

Οι επιστήμονες, όμως, γνωρίζουν ήδη από το 2018 ότι ο Αρης έχει τεράστιες επιφάνειες πάγου και μια νέα μελέτη φανερώνει ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διαστημικά «πηγάδια», ικανά για να τροφοδοτήσουν με νερό τους ανθρώπους - επισκέπτες του κόκκινου πλανήτη.

Οι ειδικοί της NASA, όπως μεταδίδει το NewScientist, στοχεύουν σε οκτώ θαμμένα παγόβουνα που έχουν ανακαλύψει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.  Τα ντοκουμέντα που έφερε το Orbiter της NASA φανέρωσε ότι αποτελούνται από πάγο, σχεδόν όπως αυτός που έχουμε στη Γη.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρόσφατη μελέτη της NASA εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει γεώτρηση σε αυτά τα παγόβουνα, όπως ακριβώς έχει πραγματοποιηθεί σε πάγους της Ανταρκτικής.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία διαστημικών... «πηγαδιών».

«Η επιφάνεια του Αρη κάποτε είχε άφθονο νερό να ρέει, όμως υπήρχε η γενική άποψη ότι όλες αυτές οι ποσότητες έχουν ξηραθεί» λέει η ομάδα του Στέφεν Χόφμαν, που έχει έδρα στο Τέξας.

«Πρόσφατα, διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχουν πηγές, υπό συνθήκες, μεγάλων ποσοτήτων νερού σε πολλά διαφορετικά σημεία στην επιφάνεια του Αρη, ακόμη και σε περιοχές που είναι υποψήφιες για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές» προσθέτουν.

«Αν αυτές οι δεξαμενές νερού καταστούν προσβάσιμες, τότε θα επέλθει μια δραματική αλλαγή στην προσέγγιση των αποστολών που σχεδιάζονται για τον Αρη» καταλήγουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass