Οι νικητές του Dakar Rally 2019

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ Ο ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 15:44

Στον αγώνα συμμετείχαν διάσημοι οδηγοί με μεγάλη εμπειρία στους αγώνες αντοχής, όπως ο 14 φορές νικητής (7 με μοτοσικλέτα και 7 με αυτοκίνητο) Στεφάν Πετερανσέλ (Mini), ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Κάρλος Σάινθ (Mini), ο 9άκις παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπαστιέν Λεμπ, ο Καταριανός Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Νασέρ Αλ Ατίγια (Toyota), o 5άκις νικητής του Ντακάρ με μοτοσικλέτα Συρίλ Ντεσπρέ (Mini), ο δις νικητής Νάνι Ρομά (Mini) και πολλοί άλλοι, μερικοί εκ των οποίων θεωρούνται σπεσιαλίστες στην πλοήγηση στην έρημο, ή εκεί όπου δεν υπάρχουν σημεία αναφοράς.


Ο αγώνας ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου από την πρωτεύουσα Λίμα, όπου και τερμάτισε μετά από 10 ημέρες και αφού οι διαγωνιζόμενοι κατάφεραν να «επιβιώσουν» μέσα από 10 απίστευτης δυσκολίας διαδρομές, συνολικού μήκους 5.000 χιλιομέτρων.
Τελικοί νικητές αναδείχθηκαν οι Νασέρ Αλ Ατίγια – Μάθιου Μπομέλ με ένα τετρακίνητο HiLux της Toyota, που κέρδισαν 3 ειδικές και με έξυπνη τακτική βρέθηκαν 46΄42΄΄ εμπρός από τους δεύτερους Ισπανούς Νάνι Ρομά – Άλεξ Χάρο Μπράβο, οδηγούς ενός Mini, που αν και δεν κέρδισαν καμιά από τις 10 διαδρομές κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη της μιας ώρας, το θρυλικό δίδυμο των ράλι. Πρόκειται για τους Γάλλους Σεμπαστιέν Λεμπ – Ντανιέλ Ελενά, που στην 4η συμμετοχή τους στο Ντακάρ έκαναν όργια κερδίζοντας 4 ειδικές διαδρομές με το προπέρσινο ιδιωτικό Peugeot 3008 DKR, αλλά αντιμετωπίζοντας προβλήματα σε πολλές άλλες, γεγονός που τους περιόρισε μόλις στην 3η θέση της κατάταξης.
Μεγάλος άτυχος του αγώνα, ο αποκαλούμενος και «Αλεπού της Ερήμου» Γάλλος Στεφάν Πετερανσέλ, που αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη όντας μέχρι εκείνη τη στιγμή 2ος, όταν σε μια απότομη προσγείωση του Mini που οδηγούσε, τραυματίστηκε στην πλάτη ο συνοδηγός του, επίσης Γάλλος Νταβίντ Καστερά. Άτυχοι επίσης στάθηκαν οι Ισπανοί Κάρλος Σάινθ – Λούκας Κρουζ, το Buggy Mini των οποίων παρουσίασε πολλά προβλήματα περιορίζοντάς τους στην 13η θέση (τερμάτισαν 56 πληρώματα) σχεδόν 10 ώρες πίσω από τον πρώτο, παρά το ότι κέρδισαν την τελευταία ειδική διαδρομή.
Στο Ντακάρ του 2019, συμμετείχαν και φορτηγά με τη νίκη να είναι ρώσικη υπόθεση, καθώς τις δύο πρώτες θέσεις από τους 14 τερματίσαντες, κατέλαβαν 2 Kamaz, με οδηγούς τους Νικολάγιεφ - Γιάκοβλεφ - Ρυμπακόφ (1οι) και Σοτνίκοφ - Νικίτιν - Μουστάφιν (2οι σε απόσταση 25΄36΄΄). Στην τρίτη θέση τερμάτισε ένα Iveco Powerstar με πολυεθνικό πλήρωμα (ο Ολλανδός Ντε Ρόι, ο Ισπανός Τοραλαντρόνα και ο Πολωνός Ροντεγουόλντ).
Στης μοτοσυκλέτες πρωταθλητής για το φετινό Rally Dakar αναδείχθηκε ο Toby Price της ΚΤΜ, κατορθώνοντας να πάρει την τελευταία Ειδική χτες. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος του αντίπαλος Pablo Quintanilla προσπαθούσε με την Husqvarna του να τον νικήσει, αλλά έκανε το λάθος κι έπεσε.Ο Price ολοκλήρωσε ένα καταπληκτικό επίτευγμα, καθώς πήρε τη νίκη με τραυματισμένο δεξί καρπό, λόγω πτώσης που είχε σε προπόνηση πριν το Dakar. Μάλιστα έγινε και ο πρώτος αναβάτης με δύο Πρωταθλήματα στο Dakar, απ’ όταν έληξε η μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Marc Coma και Cyril Despres το 2015. Με τη νίκη του αυτή, ο Price συνεχίζει την κυριαρχία της KTM στον θεσμό, με το εργοστάσιο να κερδίζει συνέχεια από το 2001 και μετά. Κι όλα αυτά ενώ οι αναβάτες της Honda είχαν ξεκινήσει πιο δυνατά φέτος, με τον Joan Barredaνα αναλαμβάνει τα ηνία από το ξεκίνημα. Όλοι τους ήταν πολύ κοντά και βλέπαμε συναρπαστικές μάχες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν ένα από τα καλύτερα Dakar των τελευταίων ετών. Ωστόσο οι διεκδικητές άρχιζαν να λιγοστεύουν όσο πλησιάζαμε προς το τέλος. Ο κινητήρας του Ricky Brabec τον πρόδωσε στην 8η Ειδική κι εγκατέλειψε. Ο άλλος αναβάτης της Honda, ο Benavides, δέχτηκε ποινή 3 ωρών επειδή είχε μαζί του σημειώσεις της διαδρομής, κάτι που δεν επιτρέπεται.
Η νίκη της ΚΤΜ, στην τελευταία Ειδική, ήρθε τελικά πιο εύκολα απ’ ό,τι θα είχαν φανταστεί οι άνθρωποί της. Ο Quintanilla πίεζε από την αρχή για να μείνει κοντά στον Price και μόλις στα 10 χιλιόμετρα έκανε το λάθος κι έπεσε, χάνοντας περίπου 8 λεπτά. Ο Price κατάφερε να πάρει την Ειδική στο τέλος, μένοντας μπροστά από τον Jose Ignacio Cornejo για 2 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα. Έτσι πήρε το δεύτερό του τίτλο στο Dakar, με μια διαφορά της τάξης των 9 λεπτών και 13 δευτερολέπτων από τον Matthias Walkner.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass