Σχέδια πλωτών πόλεων από την Oceanix City

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2019 19:12

Οι πλωτές πόλεις μπορεί να φαντάζουν ως κάτι από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο μια πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ φιλοδοξεί να τις φέρει πιο κοντά στην πραγματικότητα.


Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, το UN-Habitat, αντικείμενο του οποίου είναι η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνεργάζεται με την εταιρεία Oceanix, το ΜΙΤ και το The Explorers Club για την ανάπτυξη της ιδέας των πλωτών πόλεων. Καθώς η κλιματική αλλαγή προχωρά με ανησυχητικά ταχείς ρυθμούς και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πόλεις, οι πλωτές πόλεις φαντάζουν ως μία από τις δυνατές λύσεις, δήλωσε η Μαϊμούνα Μοχντ Σαρίφ, εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, σύμφωνα με το BBC.
Η Oceanix City- η πρώτη βιώσιμη πλωτή πόλη στον κόσμο- προορίζεται να είναι στην ουσία ομάδες από εξαγωνικές πλατφόρμες, δεμένες στον βυθό, η καθεμιά εκ των οποίων θα μπορεί να στεγάζει περίπου 300 ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα 10.000 κατοίκων. Σε κλουβιά κάτω από την πόλη θα καλλιεργούνται/ συλλέγονται φύκια και άλλα είδη θαλάσσιων οργανισμών για να χρησιμοποιούνται ως τροφή.
Ο Μαρκ Κόλινς Τσεν, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, είπε στο BBC πως η τεχνολογία για τη δημιουργία μεγάλων πλωτών υποδομών ή σπιτιών υπάρχει ήδη. «Το μεγαλύτερο ερώτημα στα μυαλά των ανθρώπων είναι εάν οι πόλεις αυτές μπορούν όντως να πλέουν» σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν ήδη χιλιάδες τέτοια σπίτια στην Ολλανδία και κοινότητες ανά τον κόσμο. «Πλέον είναι ερώτημα κλίμακας και δημιουργίας ενσωματωμένων συστημάτων και κοινοτήτων».
Όπως αναφέρει το New Atlas, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με την Oceanix και το ΜΙΤ συνεργάζεται και το Bjarke Ingels Group (BIG), που παρουσίασε τη δική της πρόταση, με μια Oceanix City έκτασης 75 εκταρίων σε πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες θα έχουν προκατασκευαστεί στην ξηρά και θα έρχονται σε ομάδες των έξι για δημιουργία «χωριών» των 1.650 κατοίκων. Συνολικά θα υπάρχουν έξι τέτοια «χωριά», γύρω από ένα κεντρικό λιμάνι. Τα κτίρια θα έχουν ύψος μικρότερο των επτά ορόφων, για να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους και να μην υπάρχουν προβλήματα με τους ανέμους, και θα είναι φτιαγμένα από ανανεώσιμα υλικά. Παράλληλα, οι σκεπές τους θα είναι επίπεδες, για να υπάρχει και χώρος για ηλιακούς συλλέκτες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass