Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Auto moto

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 16:00

Πρώτη η Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς του «4×4 in Schools»

Η ομάδα NewGen Motors από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης κέρδισε την πρώτη θέση στους παγκόσμιους τελικούς του STEM εκπαιδευτικού προγράμματος 4×4 in Schools! Αυτοί διενεργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στο Κόβεντρι της Αγγλίας, με τη συμμετοχή 22 ομάδων από 14 χώρες. Τη δεύτερη θέση στον κόσμο κέρδισε η ομάδα Vincera από τη Μαλαισία και την τρίτη θέση η ομάδα Xtreme-K από την Πορτογαλία. Επίσης, η δεύτερη ελληνική ομάδα, Gravity Force από το ΓΕΛ Φυλής και το 1ο ΓΕΛ Μοσχάτου, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Μηχανικής Κατασκευής 4×4 οχήματος. Ενώ, η ομάδα Diversus από την Κύπρο κέρδισε το βραβείο Καινοτόμου Σκέψης.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Land Rover 4×4 in Schools, οι μαθητές σχεδιάζουν και δημιουργούν 4×4 οχήματα μικρής κλίμακας (ηλεκτρικά τηλεκατευθυνόμενα) και χρησιμοποιούν λογισμικό για να τα προγραμματίσουν (coding). Τα οχήματα έχουν δυνατότητες παρόμοιες με κανονικών οχημάτων 4×4 και μπορούν να κατευθυνθούν εξ αποστάσεως για να διασχίσουν με επιτυχία μια “off road” απαιτητική πίστα αγώνων με πραγματικά εμπόδια.

 

--------------

Formula E: Στη Ρώμη η πρώτη νίκη της Jaguar

FORMULA E STH ROMH H PROTH NIKH THS JAGUAR

Επτά αγώνες, επτά διαφορετικοί νικητές στη σεζόν 2018/2019 για τη Formula E, η οποία εξελίσσεται με συναρπαστικό τρόπο! Αυτή τη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Mitch Evans πανηγυρίζοντας στη Ρώμη την παρθενική του νίκη στον θεσμό, που ήταν παράλληλα η πρώτη και για την Panasonic Jaguar Racing.

Η νίκη του Ιαγουάρου ήρθε μετά από συναρπαστική μάχη με τον Andre Lotterer. Ο οδηγός της DS TECHEETAH είχε τα ηνία στα αρχικά στάδια του αγώνα, με τον Evans να ακολουθεί από κοντά. Όλα αναμενόταν να κριθούν στη χρήση του «μαγικού κουμπιού», δηλαδή του «Attack Mode». Παρότι ο οδηγός της Jaguar ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε, κατάφερε λίγο πριν εξαντλήσει την επιπλέον διαθέσιμη ενέργεια, να εκμεταλλευτεί το slipstream και να χωθεί στην εσωτερική της στροφής 11, στην αγωνιστική διαδρομή στους δρόμους της αιώνιας πόλης.

Ο Lotterer προσπάθησε μάταια να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα και αρκέστηκε σε μία ακόμα δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο πρώην οδηγός της McLaren στη Formula 1, Stoffel Vandoorne. Ήταν η πρώτη του παρουσία στο Top3 – το ίδιο και της ομάδας του, HWA RACELAB. Όσο για την κορυφή της βαθμολογίας, εκεί πέρασε πάλι ο Jerome D’Ambrosio, παρότι τερμάτισε όγδοος! Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης μάχης που γίνεται φέτος στα ePrix, πως μόλις 13 βαθμοί χωρίζουν τους πρώτους εννέα οδηγούς της κατάταξης. Η συνέχεια στο Παρίσι, στις 27 Απριλίου.

 

--------------

Μαχητής ο νεαρός Φουρθιώτης

*ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΟΓΔΟΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ

MAXHTHS O NEAROS FOYRUIOTHS

Ο πρώτος αγώνας του CIV Junior για το 2019 διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου, στην Ιταλική πίστα Tazio Nuvolari, με τη συμμετοχή του Σπύρου-Μάριου Φουρθιώτη στην κατηγορία Ohvale 160.

Ο νεαρός Έλληνας αναβάτης βρέθηκε στην Ιταλία μερικές ημέρες νωρίτερα για να προετοιμαστεί. Την Πέμπτη, όμως, τρεις ημέρες πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια προπόνησης είχε μια σφοδρή πτώση. Πέρα από το αρχικό σοκ, ο Σπύρος-Μάριος – ή αλλιώς Fourquez28 όπως έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα – είχε κι ένα αρκετά δυνατό χτύπημα στον λαιμό. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κοντινό νοσοκομείο, προτού πάρει εξιτήριο από τους γιατρούς. Μετά από μια τέτοια πτώση, με πολλά χιλιόμετρα στην ευθεία της πίστας, πολλοί στη θέση του θα εγκατέλειπαν. Όμως ο Σπύρος-Μάριος απέδειξε ότι είναι μαχητής και επέστρεψε στη δράση!

Αν και φανερά επηρεασμένος, θέλησε να δοκιμάσει να κάνει μερικούς γύρους στα ελεύθερα δοκιμαστικά της κατηγορίας, κάτω από δύσκολες συνθήκες με αρκετό κρύο και βροχή. Παρά τον φόβο από τη σφοδρή πτώση της Πέμπτης, τα ψυχικά αποθέματα του Fourquez28 αποδείχτηκαν τεράστια, με τον Έλληνα πιλότο ν’ αποφασίζει να συνεχίσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις!

Προς έκπληξη όλων συμμετείχε στις κατατακτήριες δοκιμές, παίρνοντας τη 14η θέση στο πρώτο σκέλος και την 11η στο δεύτερο, έχοντας καταφέρει – παρά το έμφυτο συναίσθημα του φόβου – να κατεβάσει πάνω από 5,5’’ το χρόνο του! Έδωσε τις μάχες του στον πρώτο αγώνα και τερμάτισε στη 13η θέση, ενώ μετά το μεσημεριανό διάλειμμα επέστρεψε στην πίστα για τον δεύτερο αγώνα. Εντυπωσίασε με το πείσμα και τη δυναμική του και παρά το ότι δεν οδήγησε σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες, κατάφερε να τερματίσει άνετα μέσα στη δεκάδα, παίρνοντας την 8η θέση!

 

--------------Οδηγός--------------