Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2019 19:02
Eνα παιδί φαίνεται να  κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα σε ποταμό Eνα παιδί φαίνεται να κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα σε ποταμό

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, καθώς εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

Τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά τα απόβλητα έχουν καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ocean Conservancy το 2017, για το 55-60% της «πλαστικής» μόλυνσης των ωκεανών, οφείλονται πέντε κράτη: η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το 2018 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το θέμα των πλαστικών στους ωκεανούς ανάμεσα στα έξι πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στο διαγωνισμό World Press Photo 2019, ο Πορτογάλος φωτογράφος Μάριο Κρουζ κερδίζει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στην κατηγορία «Περιβάλλον», αποτυπώνοντας με τρόπο μοναδικό την πλαστική ρύπανση στον ποταμό Pasig.

Στην εν λόγω φωτογραφία, απαθανατίζεται ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα στον ποταμό.

Ο ποταμός Pasig χαρακτηρίστηκε βιολογικά νεκρός στη δεκαετία του 1990, λόγω συνδυασμού της βιομηχανικής ρύπανσης και των αποβλήτων που καταλήγουν εκεί από τις γύρω κοινότητες που ζουν χωρίς επαρκή υποδομή αποχέτευσης.

Το 2017 η Nature Communications χαρακτήρισε τον ποταμό Pasig ως έναν από τους 20 πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Έχει εκτιμηθεί πως ο Pasig δέχεται έως 63.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον ωκεανό, επιβαρύνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθαρισμό του Pasig, οι οποίες αναγνωρίστηκαν με διεθνές βραβείο το 2018, αλλά σε τμήματα του ποταμού τα απόβλητα εξακολουθούν να είναι τόσο πυκνά ώστε παιδιά να μπορούν να περπατούν πάνω στα σκουπίδια που επιπλέουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass