Πώς το «112» θα σώζει ζωές

Μόλις το 14% των Ελλήνων γνωρίζει την Υπηρεσία * Πώς λειτουργεί ο αυτόματος γεωεντοπισμός και ποια η σημασία του για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2019 20:40
Η τραγωδία πριν ένα χρόνο στο Μάτι ανέδειξε χρόνιες ελλείψεις  στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας Η τραγωδία πριν ένα χρόνο στο Μάτι ανέδειξε χρόνιες ελλείψεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας

Έχουν περάσει 28 χρόνια από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» στην Ε.Ε. και 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του στη χώρα μας. Μόλις όμως το 14% των Ελλήνων γνωρίζει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αριθμό «112», σε περίπτωση ανάγκης σε οποιοδήποτε μέρος της Ε.Ε, εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν κάνει χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 καθιερώθηκε, παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες, καθώς και τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας, επίσης το σύστημα είναι ενεργοποιημένο σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.
Λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM, με κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από ένα τουλάχιστον δίκτυο. Η λειτουργία του είναι 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να χειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Οι χειριστές απαντούν στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Σημειώνεται ότι η κλήση προς το 112 γίνεται χωρίς χρέωση.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ «112» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
–ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ»
O πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στην Ελλάδα για να δέχεται κλήσεις, από πολίτες που βρίσκονται εντός της επικράτειας και αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι «δεν απαντά» προς τους πολίτες, δεν στέλνει δηλαδή στους πολίτες, προειδοποιητικά μηνύματα για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. στην περιοχή θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα σε μία ώρα), όπως θα έπρεπε, και όπως εφαρμόζεται σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και αρκετά χρόνια. Θα είχαν σωθεί πολλές ζωές, αν και εφόσον λειτουργούσε πλήρως το συγκεκριμένο σύστημα στις περσινές φωτιές στο Μάτι, στην πρόσφατη θεομηνία της Χαλκιδικής και σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε πολλές μεμονωμένες περιπτώσεις.
Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης μιας ενδιάμεσης λύσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ειδοποίηση των πολιτών με βάση τη γεωγραφική τους θέση, αλλά και να καλύπτονται όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία αυτή, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως εντός λίγων μηνών, με τις πρώτες ανακοινώσεις για τη λειτουργία του συστήματος να αναμένονται και εντός του Αυγούστου. Ήδη, προ ημερών στάλθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, δοκιμαστικά προειδοποιητικά μηνύματα, σε προκαθορισμένα υποθετικά σημεία γεωγραφικού ενδιαφέροντος, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ή το πρόβλημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη τοποθεσία, με μεγάλη επιτυχία. Τα μηνύματα αποστέλλονται μαζικά σε όλους τους κατοίκους μιας περιοχής, ως υψηλής προτεραιότητας από τον πάροχο (high – priority) και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού στην περιοχή του συμβάντος, πράγμα που μπορεί να επισπεύσει πολλές διαδικασίες και να αποφεύγονται ανεπιθύμητα γεγονότα.

ΑΚΑΡΙΑΙΟΣ ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δυνατότητα εντοπισμού (γεωεντοπισμού) του καλούντος, με τη λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους φορείς έκτακτης ανάγκης. Στην προκειμένη περίπτωση, η υπηρεσία πραγματοποιεί αίτημα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για εντοπισμό του καλούντος, δίνοντας πίσω το στίγμα για την ακριβή τοποθεσία, σε περίπου 3 λεπτά, ενώ παλαιότερα ήταν περίπου στα 15 λεπτά, χρόνος που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, σε πολλές των περιπτώσεων.
Με την πλήρη παράδοση του έργου 112 και τη λειτουργία αυτού, θα επιτυγχάνεται ακαριαία ο γεωεντοπισμός και θα αποφεύγεται η μη αυτόματη λύση μέσω τρίτου. Για παράδειγμα στο εξωτερικό, κατά το παρελθόν μικρά παιδιά κάλεσαν το «112» καθώς μια συσκευή στην οικεία τους πήρε φωτιά, γνωρίζοντας τον δρόμο και τον όροφο, αλλά όχι την ακριβή οδό, με την αρμόδια υπηρεσία στην προκειμένη περίπτωση την Πυροσβεστική, να βρίσκει το σημείο χωρίς να χρονοτριβεί από τον πολύτιμο χρόνο διάσωσης.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσης μέριμνα για τη χρήση του αριθμού από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Σε άλλες χώρες έχουν ήδη εφαρμοστεί πολιτικές για τη δυνατότητα αποστολής γραπτών ή φωνητικών μηνυμάτων στη γραμμή «112», κάτι που ωστόσο εδώ δεν εφαρμόζεται ακόμη, όπως επίσης και διαφόρων εφαρμογών (application) που μπορούν να εγκατασταθούν σε έξυπνες συσκευές smartphone και να βοηθήσουν. Αυτές οι δυνατότητες θα εισαχθούν με την πλήρη χρήση της υπηρεσίας, έως το τέλος του έτους, επίσης θα υποστηρίζονται, πέραν των εισερχόμενων κλήσεων, εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο του 112, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο διαχείρισης εντός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς μέχρι τώρα οι κλήσεις απαντώνται από ειδικό προσωπικό σε ειδική αίθουσα του ΟΤΕ και μεταβιβάζονται προς την αρμόδια υπηρεσία ανάλογα με την κλήση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 112 είναι ευρέως διαδεδομένο σε ανθρώπους που ασχολούνται με την πεζοπορία, ορειβάτες κ.ά. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).
Με την πλήρη λειτουργία του συστήματος "112" η οποία δεν αντικαθιστά πλήρως τις άλλες μεθόδους προειδοποίησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, σειρήνες), αναμένεται η τεχνολογία να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προληπτική ενημέρωση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, θα αποδειχθεί ευεργετική προς όφελος της κοινωνίας και του πολίτη.

 

Του Γ. Γκαντέλου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass