OHE: Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες, για να σωθεί ο πλανήτης

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2019 19:04

Στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών βρίσκεται το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των σοβαρότατων συνεπειών της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην έκθεση, για την οποία εργάστηκαν 107 επιστήμονες για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επισημαίνεται ότι αν η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιοριστεί με την ανθρωπότητα να στρέφεται σε μία περισσότερο χορτοφαγική δίαιτα.
Αν και η έκθεση δεν προτείνει τον πλήρη αποκλεισμό του κρέατος από τη διατροφή μας, αναφέρει με τον περιορισμό της κατανάλωσής του και την ευρύτερη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, θα περιοριστούν οι πιέσεις στους πόρους της γης και των υδάτων από την συνεχή αύξηση του πληθυσμού, όπως και οι εκπομπές ρύπων.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η διατροφή στηριζόμενη σε φυτικά προϊόντα θα μπορούσε να απελευθερώσει αρκετά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έως το 2050 και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα τα τρόφιμα ευθύνονται για το 26% των εκπομπών που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και το 58% των εκπομπών από τρόφιμα προέρχεται από ζωικές τροφές.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ σπεύδουν επίσης να προειδοποιήσουν πως εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων σε διάφορα μέρη του πλανήτη και τελικά μία επισιτιστική κρίση.
Υπολογίζουν ότι η μέση τιμή των δημητριακών θα αυξηθεί κατά 7,6% έως το 2050, γεγονός που σημαίνει και αυξημένο κίνδυνο πείνας.
Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι ενώ 821 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από υποσιτισμό, έχουμε παράλληλα περίπου 2 δισεκατομμύρια ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass