Εκτύπωση αυτής της σελίδας

300 εκατ. άνθρωποι απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών

«Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΠΟΛΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 19:02

ΠΑΡΙΣΙ
Μέχρι το 2050 οι παράκτιες περιοχές στις οποίες κατοικούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να απειληθούν από την αύξηση της στάθμης των ωκεανών που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.


Η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ασία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications.
Πάνω από τα 2/3 των πληθυσμών που απειλούνται βρίσκονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές διόρθωσαν τα υπάρχοντα δεδομένα όσον αφορά το υψόμετρο των παράκτιων περιοχών, τα οποία μπορεί να ήταν εσφαλμένα με αποτέλεσμα να έχει υποτιμηθεί η έκταση των εδαφών που απειλούνται από ισχυρές θύελλες και την πλημμυρίδα.
«Οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της στάθμης των ωκεανών δεν έχουν αλλάξει», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Στράους, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος-διευθυντής του Climate Central, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Άλλα όταν χρησιμοποιούμε τα νέα δεδομένα σχετικά με το ανάγλυφο του εδάφους, διαπιστώνουμε ότι στις ευάλωτες περιοχές κατοικούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι υπολογίζαμε μέχρι τώρα», συνέχισε.
Τα δωρεάν δεδομένα που παρείχε η NASA μέσω του προγράμματος SRTM –με το οποίο χαρτογραφήθηκε το 95% της Γης– ενδέχεται να περιέχουν λάθη.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Μπεν Στράους και ο Σκοτ Κελπ διαπίστωσαν, συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με άλλα, ότι το σύστημα SRTM υπερεκτιμούσε συστηματικά το ύψος της όχθης της θάλασσας, γιατί μπέρδευε τις σκεπές των σπιτιών και τα δέντρα με το επίπεδο του εδάφους.
«Για τις περισσότερες παράκτιες περιοχές σε όλον τον πλανήτη δεν γνωρίζαμε το ύψος του εδάφους κάτω από τα πόδια μας», εξήγησε ο Μπεν Στράους.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Ο πληθυσμός του πλανήτη, που σήμερα φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια, μπορεί να αυξηθεί κατά 2 δισ. μέχρι το 2050 και κατά 1 δισ. ακόμη μέχρι το τέλος του αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ζουν σε παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις.
Σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ορισμένοι προστατεύονται από φράγματα, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καμία προστασία.
«Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει πόλεις, οικονομίες, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη», υπογράμμισε ο Σκοτ Κελπ, ο βασικός συντάκτης της έρευνας.
Για τους πληθυσμούς αυτούς οι απειλές είναι πολλαπλές: η μία είναι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών, επειδή λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Από το 2006 η στάθμη αυξάνεται κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως, ένας ρυθμός που θα μπορούσε να εκατονταπλασιαστεί, εάν οι εκπομπές αερίων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.
Μια άλλη απειλή είναι οι τυφώνες και οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες που θα γίνουν ολοένα και συχνότερες. «Δεν είναι αναγκαίο να αυξηθεί πολύ το επίπεδο της θάλασσας για να προκληθούν καταστροφικά προβλήματα», σχολίασε ο Μπρους Γκλάβοβιτς, του Πανεπιστημίου Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.