ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ, ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

Η πιο «μοναχική» βιβλιοθήκη στον κόσμο

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 16:56

Ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να διαβάσει κανείς το βιβλίο του είναι στην παραλία. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και κάποιοι αρχιτέκτονες στην Κίνα και το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, χτίζοντας μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στην αμμουδιά.


Ο λόγος για τη «Βιβλιοθήκη στην Ακτή» (Seashore Library), όπως ονομάζεται, η οποία σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vector Architects, με γνώμονα την επιστροφή στη φύση για μια νέα ζωή, μακριά από τη μαζική οικιστική ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων στην Κίνα. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται τρεις ώρες μακριά από το Πεκίνο, στον κόλπο Μποχάι, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μελέτη και την ανάγνωση των αγαπημένων τους βιβλίων, με θέα τον ωκεανό.
Η απομονωμένη βιβλιοθήκη καλύπτει μια επιφάνεια 450 τ.μ., ενώ στην κατασκευή της κυριαρχεί το τσιμέντο και οι ξύλινες επιφάνειες. Απεικονίζει την ατελείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των φυσικών και τεχνητών πραγμάτων.
Το φως, ο άνεμος και ο ήχος του ωκεανού εισέρχονται αδιάκοπα στους χώρους του κτιρίου για να τονίσουν τις αυστηρές γραμμές του.
Η «μοναχική» και επιβλητική βιβλιοθήκη, χωρίζεται σε δύο επίπεδα.
Στο ισόγειο υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, ένα μπαρ, μια αίθουσα χαλάρωσης και μια αίθουσα ανάγνωσης, ενώ στον πρώτο όροφο, ένας χώρος για διαλογισμό, ένα δωμάτιο δραστηριοτήτων και ένα μπαλκόνι.
H βιβλιοθήκη δεν έχει πλακόστρωτη διαδρομή προς την είσοδο. Μπορεί να προσεγγιστεί από την παραλία ή από ένα μονοπάτι που περνάει γύρω από το αυτή. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν 30 μέτρα περίπατο μέσα από την άμμο», λέει ο ένας από τους σχεδιαστές της, ο Ντονγκ.
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το προσωπικό είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει τους επισκέπτες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στο κτίριο. Η βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε μακριά από τις άλλες δομές της πόλης «προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο άμεση σχέση με τον ωκεανό», λέει ο Ντονγκ. Οι δημιουργοί της, σύμφωνα με κάθε χώρο, υπολόγισαν και σχεδίασαν την απόσταση από τον ωκεανό, ώστε έτσι να καθορίζεται ο τρόπος που το φως και ο άνεμος εισέρχονται σε αυτή.
Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass