Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ROLLS-ROYCE ΚΑΙ JAGUAR ΑΠΟ ΤΟ ‘50

Vintage από το μέλλον

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 18:58

Μία Rolls-Royce είναι το άπιαστο όνειρο πολλών. Και ενώ όλο και περισσότερες χώρες και πόλεις υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα, όλο και πιο σπάνια βλέπουμε ένα κλασικό αυτοκίνητο στους δρόμους.


Η βρετανική καινοφυής επιχείρηση Lunaz Design είχε μια άλλη ιδέα: συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής και εξαιρετική τεχνουργία, επιθυμούν να φέρουν στον 21ο αιώνα «τα πιο όμορφα και διάσημα αυτοκίνητα», εξοπλίζοντάς τα με ηλεκτροκίνηση.
Προς το παρόν, εργάζονται πάνω σε μια πλήρως ηλεκτροκινούμενη οκταθέσια Rolls-Royce Phantom V του 1961 και σε μια Jaguar XK120 του 1953, την ώρα που η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο.
Το στούντιο στο Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας ξεκινά με το να αφαιρέσει τα πάντα από το αυτοκίνητο, κρατώντας μόνον το μεταλλικό εξωτερικό. Με τρισδιάστατο σκάνερ, σχεδιάζει σε υπολογιστή το σύστημα κίνησης ώστε να είναι τέλεια η προσαρμογή του.
Περιλαμβάνεται σύστημα πρόσφυσης και προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πορείας και άλλα «βοηθήματα», τα οποία επιτρέπουν στο vintage αυτοκίνητο να λειτουργεί ως όχημα της εποχής μας - και του μέλλοντος. Το εσωτερικό επωφελείται της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, με εξοπλισμό όπως GPS, σύστημα ψύξης-θέρμανσης.
Ακόμη και τα αρχικά καντράν προσαρμόζονται στην ηλεκτροκίνηση. Δύο σετ μπαταριών, με δυνατότητα διαδρομής περισσότερων των 400 χιλιομέτρων πριν την επαναφόρτιση. Τα συστήματα κίνησης δίνουν ιπποδύναμη μεταξύ 135 ίππων και 590 ίππων, αναλόγως του οχήματος. Το Lunaz Design προγραμματίζει και μία πλήρως ηλεκτροκινούμενη Rolls-Royce Silver Cloud (του 1956).