Απατεώνες που δρουν με βάση την… επικαιρότητα δεν διστάζουν να ζητήσουν χρήματα δηλώνοντας μολυσμένοι από τον ιό - «Ανεργοι» οι παραδοσιακοί κλέφτες όπως παρέα Ρομά που καταδικάσθηκε πρόσφατα για 50 διαρρήξεις σπιτιών στη Λάρισα

Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες με τον κορονοϊό

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 20:06 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρ 2020 22:06

Ενα βήμα… μπροστά βρίσκονται οι απατεώνες, καθώς εκμεταλλεύονται την επικαιρότητα, προκειμένου, παράνομα φυσικά, να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Αυτήν την περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου για παράδειγμα, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη ζήτηση «εμπορεύονται» μάσκες, γάντια και αντισηπτικά ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν χρήματα δηλώνοντας ότι νοσηλεύονται, καθώς μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό.

Το πρόβλημα είναι διεθνές, καθώς, όπως ανακοίνωσε προχθές η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο διάστημα γίνονται γνωστές «καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορονοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος».

Η πανδημία του κορονοϊού και ειδικότερα ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων σε γενικές γραμμές έχει αφήσει… «άνεργους» τους παραδοσιακούς διαρρήκτες, όπως, μεταξύ άλλων, πολυμελή παρέα Ρομά από περιοχές της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι στις αρχές του 2013 διέρρηξαν 50 σπίτια στη Λάρισα.

Από τους επτά συνολικά κατηγορούμενους, οι τέσσερις καταδικάσθηκαν πρόσφατα σε φυλάκιση 4 και 5 ετών σε μια από τις τελευταίες δικάσιμες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, προτού διακοπούν οι εργασίες των Δικαστηρίων. Στους 9 μήνες που έδρασαν στη Λάρισα, οι διαρρήκτες έκλεψαν μετρητά και χρυσαφικά αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ουδέποτε έγινε γνωστός ο πραγματικός αριθμός των συνεργών τους.

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με τους απατεώνες που δρουν με βάση την… επικαιρότητα και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών «σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης και περιπτώσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου, με αφορμή τον κορονοϊό (COVID–19)» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημειώνεται πως οι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με τις ακόλουθες μεθοδολογίες – τρόπους δράσης:

Απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ., που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.). Οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.

Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ

Άλλη περίπτωση είναι οι απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Όπου οι δράστες «αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες».

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Οι δράστες δεν ορρωδούν προς ουδενός καθώς στήνουν τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων από τον κορονοϊό. Ειδικότερα οι δράστες «καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.

Με τον τρόπο αυτό οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fake news), που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορονοϊού, είτε σε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΠΕΝΗΝΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Οι επτά Ρομά με άγνωστο αριθμό συνεργών, όπως σημειώνεται στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα και με τη δικογραφία, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2013, διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις σε 50 σπίτια στη Λάρισα. Επιλέγοντας μονοκατοικίες και διαμερίσματα κυρίως του 1ου ορόφου, εκμεταλλευόμενοι επίσης την απουσία των ενοίκων, με κατσαβίδι παραβίαζαν την μπαλκονόπορτα ή έσπασαν το τζάμι του παραθύρου και εισέρχονταν έτσι στα σπίτια τα οποία έκαναν άνω – κάτω (φωτ.) αφαιρώντας χρήματα, χρυσαφικά - κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Φεύγοντας χρησιμοποιούσαν διαφορετικά αυτοκίνητα, σε άλλο τα κλοπιμαία χρυσαφικά και σε άλλο οι δράστες. Μάλιστα στο αυτοκίνητο όπου μετέφεραν τα κλεμμένα χρυσαφικά, είχαν τοποθετήσει κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού και καταδίωξης να καθίσταται αδύνατη η ταυτοποίησή τους.

Η δράση τους έλαβε τέλος τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν έγιναν αντιληπτοί σε προσπάθεια διάρρηξης, ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και ακολούθησε καταδίωξη, με τους δράστες να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο σε αγροτική περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε πως οι δράστες (σ.σ. όλοι τους Ρομά από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας) ήταν χωρισμένοι σε δύο τετραμελείς ομάδες και με δύο αυτοκίνητα, έρχονταν στη Λάρισα με σκοπό τις διαρρήξεις. Με πρόχειρες εκτιμήσεις από τα 50 σπίτια που ρήμαξαν στη Λάρισα, αποκόμισαν σε μετρητά περισσότερα από 37.000 ευρώ, 1.200 δολάρια ΗΠΑ, 400 λίρες Αγγλίας, ενώ η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων από τους ιδιοκτήτες εκτιμήθηκε ότι ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Στα κλοπιμαία θα πρέπει να προστεθεί τέλος, πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών.

Από τους επτά κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν πρόσφατα (σ.σ. προτού διακοπούν οι δίκες λόγω κορονοϊού) ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, οι τρεις αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 και 5 ετών αντίστοιχα. Ένας από τους τέσσερις καταδικασθέντες που παρέστη στη δίκη οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς η απόφαση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αναζητούνται.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass