Φορητό σύστημα «τσέπης» για την ανίχνευση DNA δημιούργησαν Κινέζοι

Δημοσίευση: 24 Απρ 2020 8:56

Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί κατασκεύασαν ένα εύχρηστο και μικρό φορητό σύστημα «τσέπης», το οποίο ανιχνεύει γενετικό υλικό (DNA) μέσα σε λιγότερες από δύο ώρες, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να ανιχνεύει επίσης γενετικό υλικό ιών (RNA), όπως του νέου κορονοϊού.

Η νέα πλατφόρμα ανίχνευσης βασίζεται απλώς σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, αντί να απαιτεί ογκώδη εργαστηριακό εξοπλισμό, προκειμένου να αναζητήσει το γενετικό «αποτύπωμα» παθογόνων μικροοργανισμών ή γενετικές μεταλλάξεις ενδιαφέροντος.

Η πλατφόρμα με την ονομασία POCKET (Point-Of-Care for the Entire Test), η οποία ζυγίζει λιγότερα από 100 γραμμάρια και έχει μήκος λιγότερα από 25 εκατοστά, είναι μία από τις πιο φθηνές, βολικές και φορητές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως για την ανίχνευση γενετικού υλικού. Μπορεί να αξιοποιηθεί για να πραγματοποιηθούν επιτόπια (point-of-care) τεστ DNA στα πεδία της βιοϊατρικής, της γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων κ.ά.

Η δημιουργία τόσο μικρών συστημάτων ανίχνευσης DNA δεν είναι απλή, επειδή συχνά το βακτηριακό ή ιικό γενετικό υλικό βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες, με συνέπεια να απαιτούνται εργαστηριακά όργανα όπως οι φυγοκεντρωτές και όργανα θέρμανσης, προκειμένου να γίνει ενίσχυση του δείγματος. Επιπροσθέτως, έχει αποδειχθεί δύσκολη η δημιουργία ενός συστήματος που να μπορεί να ανιχνεύσει DNA σε μία μεγάλη ποικιλία δειγμάτων από αίμα, ούρα, νερό, τροφές, φυτική ύλη κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass