Ο τεχνολογικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 5G

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 15:30

Το επόμενο έτος, κατά πολλούς, θα σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες, στην οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το δίκτυο νέας γενιάς 5G. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Economist, η οποία αναλύει τις τεχνολογικές προοπτικές του 2021.


Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, τo 5G συνεχίζει να επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες -παρά την εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μέχρι τα τέλη του 2020, συγκεκριμένα, το δίκτυο πέμπτης γενιάς θα έχει εγκατασταθεί στο 47% των υπό εξέταση χωρών. Το υπόλοιπο 53%, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα εντός του 2021.
Ωστόσο, η επέκταση των υποδομών δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση, καθώς πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα δίκτυα 4G, μία τάση η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει την περαιτέρω προσαρμογή του κλάδου, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Πέραν του 5G, σε ρόλο πρωταγωνιστή για το 2021 αναμένεται να αναδειχθεί και η περαιτέρω ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η e-κατανάλωση, ως απότοκοι της πανδημίας του κορoνοϊού, αποδεικνύεται ότι ήρθαν για να μείνουν, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και προσφέροντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη εντός του 2021.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι υπηρεσίες cloud καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλείς, βελτιώνοντας τις υποδομές και συμβάλλοντας στην καλύτερη ανάλυση δεδομένων, ένας τομέας ο οποίος αναδεικνύεται σε καίριας σημασίας.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ – ΚΙΝΑ
Ωστόσο, ο κίνδυνος καραδοκεί.
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας δημιουργεί σημαντικά αναχώματα στην πρόοδο του κλάδου. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Huawei, η οποία έχει ήδη αποκοπεί από ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας τεχνολογικής αλυσίδας, θέτοντας εν αμφιβόλω την επιβίωσή της. Αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και σε άλλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι SMIC, TikTok και WeChat.
Μάλιστα, οι αμερικανικές πιέσεις θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία των κινεζικών εταιρειών και στην Ευρώπη, καθώς η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη συμμετοχή της Huawei στους δημόσιους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass