H Siemens λανσάρει τα πρώτα τρένα υδρογόνου

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2020 10:01

Σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία σιδηροδόμων Deutsche Bahn, η Siemens

αναπτύσσει αμαξοστοιχίες που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου, μια τεχνολογία που θα αρχίσει να δοκιμάζεται από το 2024 με την προοπτική να αντικαταστήσει τα ντιζελοκίνητα τρένα στα εσωτερικά δρομολόγια. Το πρωτότυπο του τρένου υδρογόνου θα βασιστεί στο μοντέλο Mireo Plus της Siemens, το οποίο θα εξοπλιστεί τώρα με κυψέλες καυσίμου που θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια μία μεγάλη μπαταρία. Όπως εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ο Μίκαελ Πέτερ, επικεφαλής της Siemens Mobility, η νέα αμαξοστοιχία θα μπορεί να κινείται είτε με υδρογόνο, είτε με μπαταρία, είτε με ηλεκτρικό ρεύμα από υπερυψωμένα καλώδια, ανάλογα με το δρομολόγιο. Το πρωτότυπο του τρένου θα μπορεί να γεμίζει τις κυψέλες του με υδρογόνο μέσα σε 15 λεπτά, και θα προσφέρει αυτονομία 600 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Οι αμαξοστοιχίες υδρογόνου σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τα 1.300 ντιζελοκίνητα τρένα που απομένουν στον στόλο της Deutsche Bahn. Το 40% του δικτύου της, συνολικού μήκους 33.000 χιλιομέτρων, ακόμη δεν λειτουργεί με ηλεκτροκίνηση. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους σιδηροδρόμους πρέπει να περιοριστούν δραστικά προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας και της ΕΕ.
Τα τρένα υδρογόνου θα μπορούσαν να δώσουν λύση, αρκεί το υδρογόνο να παράγεται με μεθόδους που δεν εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου –για παράδειγμα, από ηλεκτρόλυση του νερού με ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το δυναμικό της αγοράς είναι 10 με 15 χιλιάδες τρένα που θα πρέπει να αντικατασταθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια. Μόνο στη Γερμανία φτάνουν τα 3.000» επισήμανε ο Πέτερ. Η τιμή για κάθε τρένο υδρογόνου εκτιμάται στα 5 με 10 εκατ. ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε μια νέα αγορά ύψους 50-150 δισ. ευρώ.ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
Υπάρχουν πολλοί τύποι κυψέλης καυσίμου, όλοι όμως περιέχουν μία άνοδο, μία κάθοδο και έναν ηλεκτρολύτη που επιτρέπει τη μετακίνηση ιόντων. Στην άνοδο, ένας καταλύτης οξειδώνει το μοριακό υδρογόνο και το μετατρέπει σε θετικά ιόντα υδρογόνου και ηλεκτρόνια.
Τα ηλεκτρόνια τροφοδοτούν ένα εξωτερικό ηλεκτρικό κύκλωμα, ενώ τα ιόντα ταξιδεύουν μέσω του ηλεκτρολύτη μέχρι την άνοδο, όπου αντιδρούν χημικά με το οξυγόνο και τα ηλεκτρόνια. Τα «καυσαέρια» που προκύπτουν από την αντίδραση αυτή είναι καθαροί υδρατμοί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass