«Κούρσα» για την κατάκτηση του Διαστήματος

Η ONEWEB ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΠΡΟΛΑΒΕΙ» ΤΗΝ SPACEX

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2020 14:35

Η OneWeb επιστρέφει στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος πραγματοποιώντας την τέταρτη εκτόξευση δορυφόρων, επιχειρώντας και αυτή να δημιουργήσει ένα πλέγμα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα παρέχουν γρήγορο Internet σε περιοχές, σε

ολόκληρη την υφήλιο. Αυτήν η τέταρτη εκτόξευση αφορά ένα «πακέτο» 36 συνολικά δορυφόρων, χρησιμοποιώντας έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Soyuz, από το κοσμοδρόμιο Vostochny, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Με αυτήν την εκτόξευση τερματίστηκε μία μακρά περίοδος απραξίας για την OneWeb αφού η τελευταία της εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.
Στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε στις αρχές τις περιόδου την πανδημίας του νέου κορονοϊού και στην ουσία ενεργοποιήθηκε εκ νέου υπό νέα ιδιοκτησία, στην οποία συμμετέχουν η βρετανική κυβέρνηση και η ινδική εταιρεία Bharti Global.
Πλέον, η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 100 δορυφόρους, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα 648 δορυφόρων σε τροχιά. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Sunil Bharti Mittal, είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η OneWeb θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η OneWeb θα είναι σχεδόν έναν χρόνο πίσω από την ανταγωνιστική της SpaceX του Elon Musk, η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική παροχή ευρυζωνικού Internet μέσω του δικτύου δορυφόρων Starlink σε περιοχές του Καναδά και των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο που μας πέρασε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αρκετά χρόνια πριν, ο Elon Musk είχε συνεργαστεί στενά με την OneWeb, όταν αυτή ακόμη ονομαζόταν World Vu και πριν ακόμη ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με το πρόγραμμα Starlink. Με την αποχώρηση του Musk η OneWeb εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Virgin Group του Richard Branson, την ιαπωνική Soft Bank, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Qualcomm, μεταξύ άλλων. Ξεκίνησε τις πρώτες εκτοξεύσεις δορυφόρων στις αρχές του 2020 αλλά την πρόλαβε ο νέος κορονοϊός. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, που το πρόγραμμα σταμάτησε, είχαν εκτοξευτεί 74 δορυφόροι, η εταιρεία ουσιαστικά χρεωκόπησε και ακολούθησε η εξαγορά από τον ινδικό επιχειρηματικό κολοσσό Bharti Enterprises και τη βρετανική κυβέρνηση, που κατέχουν ίσα μερίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass