Τι είναι το SEO και πώς λειτουργεί;

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2020 15:06

Το SEO, που σημαίνει Search Engine Optimization, είναι μια εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και μεθοδολογιών που βοηθούν έναν αλγόριθμο να αναγνωρίσει την σελίδα σας ως απάντηση στην ερώτηση κάποιου χρήστη σε μια δεδομένη μηχανή αναζήτησης, όπως η Yahoo, η Bing και κυρίως η Google.

Δεδομένου ότι η Google είναι μακράν η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης, θα εστιάσουμε σε αυτήν στο παρόν άρθρο. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι το SEO μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μηχανές αναζήτησης σε μια ιστοσελίδα, όπως η βελτιστοποίηση μιας λίστας στην Amazon για το προϊόν σας, με σκοπό να ξεχωρίζει από το πλήθος και να εμφανίζεται πρώτο στα αποτελέσματα.

Αυτό που εννοούμε με την ερώτηση ενός χρήστη δεν είναι απαραίτητα μια πραγματική ερώτηση καθαυτή, αλλά το search intent ή πιο απλά, αυτό που ψάχνουν. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης εισάγει “εικόνες γάτας”, αυτό που ψάχνει είναι απλώς εικόνες γατών. Επομένως, αυτό θα τους δείξει η Google, καθώς ο αλγόριθμος της Google έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε search intent των χρηστών.

Ως κάτοχος ιστοσελίδας, θέλετε να προσελκύσετε χρήστες, είτε πρόκειται να τους παρέχετε συγκεκριμένες πληροφορίες, να τους πουλήσετε το προϊόν/υπηρεσία σας, είτε να δημιουργήσετε νέα leads και δυνητικούς πελάτες. Το “Organic Traffic” είναι ένας όρος marketing για χρήστες που επισκέπτονται μια ιστοσελίδα μέσω αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης στην αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το paid traffic, δηλαδή την επισκεψιμότητα που αποκτάται μέσω διαδικτυακής διαφήμισης, πληρωμένης προώθησης στα social media και διαφημίσεων ή referral traffic.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Google χρησιμοποιεί έναν εξελιγμένο, συνεχώς μεταβαλλόμενο αλγόριθμο για να προσδιορίσει ποιοι ιστότοποι, ιστοσελίδες και άρθρα ταιριάζουν καλύτερα στο search intent ενός χρήστη. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη συνάφεια ή την αξιοπιστία των ιστοσελίδων σας, την ποιότητα του περιεχομένου και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο η δομή του ιστότοπού σας είναι φιλική προς το SEO.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το 75% των αναζητήσεων δεν φτάνει ποτέ στη δεύτερη σελίδα, και φυσικά, όσο υψηλότερη είστε στην πρώτη σελίδα, τόσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των ατόμων που θα σας επιλέξουν ένα συγκεκριμένο keyword.

Πώς λειτουργεί το SEO;

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για το SEO. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, ο κύριος στόχος είναι να καταστήσει τον ιστότοπό σας ελκυστικό στους αλγόριθμους της Google. Θα εξετάσουμε δύο κύρια μέρη. Το περιεχόμενο και την τεχνική βελτιστοποίηση στον ιστότοπο. Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο ένα άρθρο και όχι ένα πλήρες μάθημα SEO, οπότε θα σας δώσουμε μόνο μια πολύ βασική ιδέα για το τι περιλαμβάνουν και γιατί είναι σημαντικά.

Περιεχόμενο ιστότοπου:

Προτού μπορέσετε να ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να κάνετε ένα keyword research για τα θέματα που σχετίζονται με τον ιστότοπό σας. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε τα terms της μηχανής αναζήτησης (keywords) και τον μηνιαίο volume αναζήτησης, όπως το Keyword Planner της Google. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε το intent του χρήστη πίσω από κάθε keyword για να προσδιορίσετε τι είναι πραγματικά χρήσιμο για εσάς. Για παράδειγμα, τα keywords "σαμπουάν για σγουρά μαλλιά" και "καλύτερα σαμπουάν για σγουρά μαλλιά" μπορεί να μοιάζουν παρόμοια, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά. Στην πρώτη περίπτωση, αναζητείται ένα προϊόν που θα ταιριάζει στις ανάγκες κάποιου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, είναι η επιθυμία να βρει πληροφορίες για αυτόν τον τύπο προϊόντος, προκειμένου να βρεθεί ποιο συγκεκριμένο προϊόν ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Εάν έχετε έναν ιστότοπο που πουλά σαμπουάν, τότε το πρώτο keyword σχετίζεται με τις σελίδες των προϊόντων σας, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με το blog σας. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε μια ανάρτηση ιστολογίου που να απαντά σε αυτήν την ερώτηση για να επωφεληθείτε από αυτήν την επισκεψιμότητα.

Μόλις ολοκληρώσετε το keyword research, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στον πειρασμό να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα keywords στο περιεχόμενό τους, το οποίο είναι γνωστό ως "keyword stuffing". Αυτό είναι πολύ ξεπερασμένο και κάτι που εάν εφαρμοστεί θα τιμωρηθεί από τον αλγόριθμο της Google. Τα keywords πρέπει να προσθέτονται φυσικά και συντηρητικά ώστε να μην διαταραχθεί η ροή και η ποιότητα του κειμένου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στο περιεχόμενο για SEO, είτε πρόκειται για κύριες σελίδες, σελίδες υπηρεσίας ή blog, είναι η εμπειρία του χρήστη. Αυτό συμβαίνει διότι, εάν το περιεχόμενό σας είναι καλό και ευανάγνωστο, οι επισκέπτες θα παραμένουν στις σελίδες σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα είναι λιγότερο πιθανό να αποχωρήσουν και θα είναι πιο πιθανό να δουν περισσότερες σελίδες στον ιστότοπό σας. Όλοι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, καθώς η Google θέλει να παρέχει στο κοινό της περιεχόμενο που θα τους αρέσει.

Τεχνική βελτιστοποίηση:

Η τεχνική βελτιστοποίηση SEO είναι ουσιαστικά η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ο ιστότοπός σας αλληλεπιδρά με τον αλγόριθμο της Google, διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενό σας είναι εύκολο να εντοπιστεί και να κατανοηθεί από την Google, καθώς και να βελτιωθεί η συνολική εμπειρία χρήστη στον ιστότοπό σας. Όσο πιο ευτυχισμένος είναι ο χρήστης με τον ιστότοπό σας, τόσο περισσότερα σήματα θα λάβει η Google ότι ο ιστότοπός σας αξίζει. Αυτά τα σημάδια περιέχουν το average session duration, τα page views per session και το ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate). Εάν οι άνθρωποι παραμείνουν στον ιστότοπό σας για λίγα δευτερόλεπτα και μετά φύγουν, αυτό σημαίνει ότι δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν, ούτε από άποψη περιεχομένου ούτε ποιότητας.

Η Google τείνει να αποφεύγει την κατάταξη ιστότοπων με πολλά τεχνικά ζητήματα υψηλά στα αποτελέσματά της, για προφανείς λόγους. Εάν έχετε συνδέσμους που δεν οδηγούν πουθενά, αργή ταχύτητα φόρτωσης σελίδας, μπερδεμένη διάταξη ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό τεχνικό ζήτημα που μπορεί να είναι επιζήμιο για την εμπειρία του χρήστη, οι πιθανότητες είναι ότι η Google δεν θα σας κατατάξει υψηλά στα αποτελέσματά της.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες από αυτήν την άποψη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η φιλικότητα του ιστότοπού όσον αφορά τα κινητά . Το 2019, το 61% όλων των αναζητήσεων Google προήλθαν από κινητές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, η Google έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο πόσο mobile-friendly είναι ο σχεδιασμός του ιστότοπού σας.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει και υποβάλει έναν ακριβή χάρτη ιστότοπου στο Google Search Console. Ένας χάρτης ιστότοπου είναι μια λίστα με τις σελίδες που περιλαμβάνονται στον ιστότοπό σας. Αυτό θα διευκολύνει τη Google να κάνει crawl και να κατανοήσει τον ιστότοπό σας

Συμπέρασμα

Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα σε αυτό το θέμα όσον αφορά τους παράγοντες και τις προηγμένες τεχνικές από ό, τι μπορούμε να καλύψουμε σε ένα άρθρο. Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια καλή εικόνα για το τι είναι το SEO και πώς λειτουργεί σε βασικό επίπεδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass