Εκτυπωτής 3D χτίζει σπίτι σε 8 ημέρες

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ 48 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ...

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 15:29

Παλαιότερα τα σπίτια χτίζονταν πετραδάκι-πετραδάκι, αργότερα τούβλο προς τούβλο. Τώρα, ένας γιγάντιος εκτυπωτής τριών διαστάσεων υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τις οικοδομικές εργασίες αντικαθιστώντας τα τούβλα με μπετόν.


Η αμερικανική εταιρεία SQ4D τύπωσε σε χρόνο-ρεκόρ μία μονώροφη κατοικία στο Κάλβερτον της Νέας Υόρκης για να επιδείξει την τεχνολογία της σε αγοραστές σπιτιών, αλλά και στη βιομηχανία κατασκευών. Τα θεμέλια, το έρεισμα και οι τοίχοι κατασκευάστηκαν από αλλεπάλληλα στρώματα τσιμέντου χάρη σε έναν «εκτυπωτή» που μοιάζει με γερανογέφυρα. Η γερανογέφυρα διαθέτει ένα κινητό ακροφύσιο που βγάζει τσιμέντο. «Δίνουμε οδηγίες στο μηχάνημα να ακολουθήσει το σχέδιο της κάτοψης σε κάθε πέρασμα» δήλωσε στο Reuters ο Κιρκ Άντερσεν, υπεύθυνος εργασιών της SQ4D.
«Πήραμε την ιδέα ενός πλαστικού εκτυπωτή 3D για οικιακή χρήση για να φτιάξουμε κάτι μεγαλύτερο που φτύνει τσιμέντο» είπε. «Τοποθετήσαμε ράγες σε κάθε πλευρά της κατασκευής που θέλαμε να τυπώσουμε. Η γερανογέφυρα πηγαίνει μπρος και πίσω και αφήνει διαδοχικά στρώματα που στοιβάζονται για να χτιστούν οι τοίχοι» εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να κατασκευαστούν οι τοίχοι και περίπου οκτώ ημέρες για να τελειώσει ολόκληρο το σπίτι.
Οι τσιμεντένιοι τοίχοι μοιάζουν με τούρτα πολλών στρωμάτων. Το κόστος ήταν περίπου 30% μικρότερο σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους, λέει η SQ4D. Ακόμη και η μακέτα του κτιρίου κατασκευάστηκε με εκτυπωτή 3D. Η εταιρεία βγάζει τώρα προς πώληση ένα σπίτι με ανεξάρτητο γκαράζ που πρόκειται να τυπωθεί στη γειτονική κωμόπολη του Ρίβερχεαρντ, το οποίο εμφανίζεται ήδη στον κατάλογο της κτηματομεσιτικής εταιρείας Zillow με τιμή 299.000 δολαρίων. Ο Άντερσεν παραδέχτηκε πάντως ότι ορισμένοι οικοδόμοι και υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί με την ιδέα. «Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει προετοιμαστεί για αυτήν την αλλαγή στις κατασκευαστικές εργασίες» είπε. «Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass