Το... ιπτάμενο πλοίο

Ο ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 16:20

Ένα τάνκερ που έμοιαζε να αιωρείται δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας φωτογραφήθηκε έξω από τις ακτές της Κορνουάλης χάρη σε μια «πολύ σπάνια» οφθαλμαπάτη.

Το φαινόμενο απαθανατίστηκε από τον διερχόμενο Ντέιβιντ Μόρις, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος» από το θέαμα.
Την επιστημονική εξήγηση έδωσε ο μετεωρολόγος του BBC, Ντέιβιντ Μπλέιν, λέγοντας πως πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται σε «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες». «Οι ανώτεροι αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω ενός μετεωρολογικού φαινομένου που ονομάζεται θερμοκρασιακή αναστροφή, κατά την οποία ο ψυχρός αέρας μένει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με τον θερμό αέρα από πάνω του» ανέφερε ο Μπλέιν. «Δεδομένου ότι ο ψυχρός αέρας είναι πιο πυκνός από τον θερμό, καμπυλώνει το φως προς την κατεύθυνση του παρατηρητή που βρίσκεται στην ακτή, αλλάζοντας τη φαινομενική απόσταση του αντικειμένου».
Με άλλα λόγια, το φαινόμενο προκαλείται όταν το φως διαθλάται διασχίζοντας στρώματα αέρα διαφορετικής πυκνότητας. Ένας άλλος ανώτερος αντικατοπτρισμός είναι το φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα», το οποίο επίσης συνδέεται με τη θερμοκρασιακή αναστροφή και δημιουργεί διπλά ή παραμορφωμένα είδωλα. Σε άλλες περιπτώσεις, αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από τον ορίζοντα μπορούν να δημιουργήσουν είδωλα που φαινομενικά βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση. Πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι κατώτεροι αντικατοπτρισμοί, οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη υδάτινων όγκων στην έρημο ή «υγρού οδοστρώματος» σε πολύ ζεστούς αυτοκινητόδρομους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass