Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλγαρία ζούσαν οι αρχαιότεροι Ευρωπαίοι

ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΜΙΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ DNA ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 10:01

Γενετικές αναλύσεις που έγιναν σε ευρήματα ανθρώπων σε σπήλαιο στη Βουλγαρία

ανασυνθέτουν το παζλ της παρουσίας των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξαν με τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες έτη πριν από εμάς.
Το είδος ανθρώπου στο οποίο ανήκουμε, ο αποκαλούμενος σύγχρονος άνθρωπος, είναι ένα υποείδος του διάσημου ανθρώπου Homo sapiens που έλαβε την ονομασία Homo sapiens sapiens. O σύγχρονος άνθρωπος πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνισή του στην αφρικανική ήπειρο πριν από 160 χιλιάδες – 90 χιλιάδες έτη.
Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην ευρωπαϊκή ήπειρο πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη, όπου συνάντησε τους Νέαντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη για περίπου 350 χιλιάδες έτη. Λίγο μετά την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.
Ευνοήτως οι υποψίες των ειδικών έπεσαν πάνω στους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι διέθεταν υψηλότερη νοημοσύνη με αποτέλεσμα να καταφέρουν γρήγορα να επικρατήσουν στη μάχη της επιβίωσης και της απόκτησης εδαφών που παρείχαν ασφάλεια, νερό και τροφή.
Οι Νεάντερταλ δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τον άνθρωπο και εξωθήθηκαν σε εξαφάνιση. Για πολλά χρόνια παρέμενε επίσης άγνωστο, αν και σε τι ποσοστό είχε υπάρξει πρόσμιξη των ανθρώπων με τους Νεάντερταλ.
Τα τελευταία χρόνια γενετικές αναλύσεις απέδειξαν ότι όχι μόνο υπήρξε πρόσμιξη, αλλά αυτή ήταν εκτεταμένη. Έχει πλέον εξακριβωθεί ότι στο DNA μας υπάρχει σε ποσοστό περίπου 2% το DNA των Νεάντερταλ.


ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Στο σπήλαιο Bacho Kiro στα περίχωρα της πόλης Δρυάνοβο στη Βουλγαρία εντοπίστηκαν ευρήματα ανθρώπων. Η γενετική τους ανάλυση, όπως φαίνεται, υποχρεώνει τους επιστήμονες να ξαναγράψουν το χρονικό της παρουσίας του ανθρώπου στην Ευρώπη, αλλά και των σχέσεών του με τους Νεάντερταλ. Η γενετική ανάλυση των ευρημάτων (οστά, δόντια) έδειξε ότι αυτά ανήκουν σε τρεις άνδρες που ζούσαν στη σπηλιά πριν από περίπου 45 χιλιάδες έτη. Είναι τα αρχαιότερα επιβεβαιωμένα ευρήματα ανθρώπων στην Ευρώπη πηγαίνοντας έτσι πίσω κατά μερικές χιλιάδες έτη την εμφάνιση του ανθρώπου στην ήπειρό μας.