Δεινόσαυρος με λοφίο και στεντόρεια φωνή

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ -ΦΩΝΑΖΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΑΙΡΙ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 16:55

Το 2013 σε μια περιοχή στο κεντρικό Μεξικό ανακαλύφθηκαν κάποια απολιθώματα που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε κάποιο δεινόσαυρο.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε προσεκτικά τα επόμενα χρόνια ανασύροντας κάθε φορά νέα μέρη του σκελετού του δεινοσαύρου. Η μελέτη τους ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τους επιστήμονες που πήραν μέρος σε αυτήν πρόκειται για ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου με πολύ ξεχωριστά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Το είδος αυτό ονομάστηκε Tlatolophus galorum και ήταν ένα μεσαίου μεγέθους είδος δεινοσαύρων με ένα λοφίο να αποτελεί το βασικό ανατομικό του χαρακτηριστικό. Ο δεινόσαυρος ζούσε πριν από περίπου 72 εκατ. έτη και ήταν φυτοφάγος. Η περιοχή στην οποία βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν υδάτινη ιζηματογενής έκταση οι συνθήκες της οποίας επέτρεψαν τη διατήρηση των απολιθωμάτων σε πολύ καλή κατάσταση.
Την ανακάλυψη και μελέτη έκαναν επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού. Το λοφίο του δεινοσαύρου είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα. Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο δεινόσαυρος μπορούσε να ακούει ήχους χαμηλής συχνότητας γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν ειρηνικοί αλλά και επικοινωνιακοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα ο δεινόσαυρος παρήγαγε δυνατούς ήχους είτε για να τρομάξει τους εχθρούς του είτε για προσελκύσει ταίρι, ενώ μπορεί αυτοί οι ήχοι να χρησιμοποιούνταν και για τις δύο αυτές συμπεριφορές και όχι μόνο για μία εξ αυτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass